Google Bard, popüler arama motoru Google’ın deneysel ve sohbete dayalı AI sohbet hizmetidir. ChatGPT’ye benzer şekilde çalışması amaçlanan uygulamanın, benzerlerinden en büyük farkı, hizmet bilgilerini web ortamından almasıdır.
Bard, 6 Şubat 2023 tarihinde Google ve Alphabet CEO’su Sundar Pichai’den yapılan açıklamada duyuruldu. Duyuruda Bard tamamen yeni bir konsept olsa da, lansman sırasında AI sohbet hizmeti Google’ın iki yıl önce tanıtılan Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli (LaMDA) tarafından destekleniyordu.
Google Bard Nasıl Çalışır?
Google Bard, Google I/O 2023’te tanıtılan, Google’ın kendisine ait ve en gelişmiş büyük dil modeli (LLM) PaLM 2 tarafından desteklenmektedir.
Nisan 2022’de piyasaya sürülen PaLM’nin daha gelişmiş bir versiyonu olan PaLM 2, Bard’ın çok daha verimli olması, çok daha yüksek seviyede performans göstermesi ve önceki sorunları düzeltmesi hedefleniyor.
Bard’ın ilk sürümü, daha az bilgi işlem gücü gerektirdiği ve daha fazla kullanıcıya ölçeklendirilebildiği için LaMDA’nın hafif bir model sürümünü kullanıyordu. LaMDA, Google’ın 2017’de icat ettiği ve açık kaynaklı sinir ağı mimarisi Transformer üzerine inşa edildi. Google’a göre ilginç bir şekilde, ChatGPT’nin üzerinde çalıştığı dil modeli olan GPT-3 de Transformer üzerine inşa edildi.
Google’ın kendi LLM’leri olan LaMDA ve PaLM 2’yi kullanma kararı, Google’ın cesur bir kararıydı çünkü ChatGPT ve Bing Chat dahil olmak üzere şu anda en popüler yapay zeka sohbet robotlarından bazıları GPT serisinde bir LLM kullanıyor.
Bard Hangi Dillerde Mevcuttur?
Google, Bard’ın Japonca ve Korece’yi destekleyeceğini ve yakında 40 dili daha destekleme yolunda olduğunu duyurdu.
Google, henüz halka açıklanmamış başka yapay zeka hizmetleri de geliştirmiştir. Teknoloji devi, AI ürünleri söz konusu olduğunda genellikle durumu hafife almış ve bir ürünün performansından emin olana kadar bunları piyasaya sürmemiştir.
Örneğin Google, piyasaya sürüldüğünde OpenAI’nin DALL-E’sine harika bir alternatif olabilecek bir AI görüntü oluşturucu olan Imagen’i geliştirdi. Ayrıca, Google’ın bu noktada piyasaya sürmeyi planlamadığını söylediği MusicLM adlı bir AI müzik oluşturucuya sahiptir.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.