Gnosis, Ethereum üzerine kurulu tahmin pazarları için açık kaynaklı bir altyapı sağlamayı amaçlıyor.
Gnosis, Ethereum ağı üzerinde merkezi olmayan bir uygulama (dApp) olarak oluşturulmuş bir tahmin piyasası platformudur. Platform, bir Hollanda Borsasının yanı sıra bir multisig cüzdanı da içeriyor, ancak bu kılavuz için sadece amiral gemisi ürünlerine, tahmin pazarına odaklanacağız. Gnosis, yalnızca bir tahmin piyasası oluşturmaktan çok, kendi tahmin piyasası uygulamanızı oluşturmak için kullanabileceğiniz eksiksiz bir altyapı katmanı oluşturuyor.
GNO Coin Nedir?
Gnosis, Ethereum üzerine kurulu tahmin pazarları için açık kaynaklı bir altyapı sağlamayı amaçlıyor.
Eğer aşina değilseniz, bir tahmin piyasası, bir borsadan farklı olmayan bir tür pazar yeridir, ancak varlık ticareti yapmak yerine, kullanıcılar olayların sonucunu takas eder. Genellikle düzenleyiciler tarafından kısıtlanan kripto para birimlerinin, tahmin piyasalarının işleyişini merkezden uzaklaştırma ve dünya çapında erişimlerini açma potansiyeline sahip olduğuna inanılıyor.
Bu, kullanıcıların açık bir piyasada olay sonuçlarını temsil eden kripto para birimleriyle ticaret yapmalarını sağlayan bir blok zinciri olan Gnosis tahmin piyasası platformunun arkasındaki fikirdir.
Olaylar ortaya çıktıkça ve sonuçlar netleştikçe, Gnosis token’ları, kullanıcı tarafından tahmin edilene bağlı olarak değer kazanır veya kaybeder.
Gnosis’in amacı, bu pazardaki tahmin araçları, bilgi kaynakları ve tahmine dayalı varlıklar için standartlar olarak işlev görebilecek birçok merkezi olmayan uygulama için bir altyapı oluşturmaktır.
Gnosis, platformuna herhangi bir tarafın erişimine izin vererek ve kamuoyunu sansürsüz bir kaynakta toplayarak, diğer sektörlerin yanı sıra finans, devlet ve sigorta sektörlerindeki karar vericiler için uygulamaları olabilecek güvenilir bir tahmin aracı oluşturabileceğine inanıyor.
Gnosis yazılımı, her ikisi de işlemlerinin güvenilir ve dağıtılmış olmasını sağlamaya yardımcı olan iki kripto para birimi, GNO ve OWL kullanır. Bugün, Gnosis iddialı hedeflerine doğru ilerlemeye devam ediyor, ancak Augur (REP) gibi pazar rakipleriyle karşı karşıya olan tek başına değil.
Gnosis, resmi web sitesi ve blogu aracılığıyla kullanıcıları yol haritasının durumu hakkında güncel tutar.
Gnosis’i Kim Yarattı?
2015 yılında Martin Koeppelmann ve Stefan George tarafından kurulan Gnosis tahmin piyasası platformu, Ethereum odaklı inkübatör ConsenSys tarafından desteklenen ilk projelerden biriydi.
Gnosis’ten önce George, merkezi bir Bitcoin tahmin pazarı olan fairlay.com’u kurdu.
2017 yılında, GNO kripto para birimi için bir ICO düzenlendi ve arzının yüzde 4’ünü satılarak 250.000 ETH (yaklaşık 12,5 milyon dolar) toplandı. Satış 15 dakikadan kısa bir sürede sona erdi.
2017’nin ilerleyen saatlerinde Gnosis, tahmin piyasası platformunun bir test versiyonu olan Olympia’yı piyasaya sürecekti. 2018’de proje, platformunun 1.0 sürümü olan Apollo’yu ve merkezi olmayan bir borsa olan DutchX’i başlattı.
2018’in sonunda Gnosis, cüzdan platformu Gnosis Safe’i de piyasaya sürdü.
Gnosis Nasıl Çalışır?
Gnosis, vizyonunu gerçekleştirmek için üç ayrı platform kullanır.
- Apollo: Kullanıcıların kendi jetonlarını (bilgi, teşvik veya fikirleri temsil eden jetonlar) oluşturabilecekleri bir tahmin piyasası platformu
- DutchX: Kullanıcıların tokenlerini alıp satabilecekleri merkezi olmayan bir borsa
- Gnosis Safe: Bir kripto para cüzdanı ve Ethereum uygulamalarıyla etkileşime giren bir tarayıcı.
Ek olarak, Gnosis’in mimarisinde bu platformları bir araya getiren üç katman vardır.
Çekirdek Katman: Platformun temeli, olayları, sonuç belirteçlerini, ödemeleri ve piyasa mekanizmalarını destekleyen akıllı sözleşmeleri içerir.
- Hizmet Katmanı: Sohbet robotları, ödeme işlemcisi entegrasyonu ve sabit paralar gibi ek hizmetler sunar. Bu daha sonra işlem ücreti modelini de kontrol eder. Gnosis, çoğu tüketici uygulamasının bu katmandaki özelliklerle etkileşime gireceğini tahmin ediyor.
- Uygulamalar Katmanı: Gnosis üzerine kurulu tahmin piyasası uygulamalarını içerir. Gnosis, tahmin pazarları için bazı uygulamalar oluştururken, bu katmanda erişilebilen uygulamaların çoğu, hizmetleri için kullanıcılardan ücret alabilen üçüncü taraflarca oluşturulur.
GNO Token’ları Nelerdir?
Gnosis kripto para birimi GNO, Gnosis ICO sırasında satılan Ethereum tabanlı bir token’dır. GNO’nun birincil kullanım durumu, stake yoluyla OWL token’ları oluşturmak içindir.
Kullanıcılar, ödül kazanmak için GNO’yu belirli bir süre (bir yıla kadar) kilitleyebilir. (Alınan OWL miktarı, stake süresinin uzunluğuna göre hesaplanır.)
Toplam GNO arzı 10 milyon token olarak sabitlenmiştir.
OWL Nedir?
OWL token’ları, Gnosis tahmin piyasası platformunda ücret ödemek için kullanılır. Sonunda Gnosis, OWL’nin tahmin piyasasında işlem ücretlerine harcanmasına da izin verecek.
OWL jetonları ABD dolarına sabitlenir, böylece her OWL token’ı 1 dolar değerinde olur. Gnosis, sabit değerini korumak için OWL dağılımını ayarlayacaktır.
Daha da önemlisi, kullanıcılar OWL yerine çeşitli Ethereum tokenleri ile ücret ödeyebilirler.
OWL’de ödenmeyen tüm ücretler toplanır, GNO için satılır ve yakılır. Daha önce WIZ token’ları olarak adlandırılan Gnosis, web sitelerinin yeniden tasarlanmasıyla OWL token’larına yeniden markalandı.
GNO ve OWL’u Değerli Yapan Nedir?
Hem GNO hem de OWL token’ları, merkezi olmayan Gnosis ağının işleyişini kolaylaştırmadaki rollerinden değer alır. Her ikisi de farklı, tamamlayıcı şekillerde çalışır.
İlk olarak, kullanıcıların OWL token’larını (platformda ücret ödemek için gerekli olan) oluşturmak için GNO kripto para birimini stake etmeleri gerekir. Ek olarak, maksimum GNO jeton arzı 10 milyon GNO’da sabitlenmiştir, bu da GNO token’larının Gnosis pazarlarına girmek isteyen herkes için değer taşıyabileceği anlamına gelir.
Kullanıcılar, platform için oluşturulduğu ve GNO ile birlikte çalıştığı için (başka bir belirteç yerine) OWL’de ücret ödemeye teşvik edilir. İkincisi, kullanılan her OWL token’ı için, stake sözleşmelerine kilitlenen GNO, yeni OWL üretecektir.
Son olarak, OWL kullanılmazsa yerleşik bir ceza vardır, çünkü Gnosis ücretlerinin yüzde 90’ından daha azı OWL ile ödenirse daha fazla OWL token’ı oluşturulacaktır.
GNO Coin Kaç TL?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 GNO Coin 8,789.58 TL TL’den işlem görüyor. GNO Coin fiyatı son 24 saat içerisinde 3.90% değişim gösterdi. GNO Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise 12,404,122 $ dolar, toplam piyasa değeri ise 639,802,200 $ dolar seviyesinde.
GNO Coin Kaç Dolar?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 GNO Coin 247.30 $ dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Ocak ayı itibariyle GNO Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 1.088.87 dolarla kaydetti. Bununla birlikte GNO yılın en düşük seviyesini ise 108.00 dolarla belirledi.
GNO Coin Yorum ve Geleceği
Gnosis, tahmin piyasası uygulamaları için altyapı oluşturuyor. Ayrıca proje, şirket içinde geliştirilmiş bir Dutch Exchange, çoklu imza cüzdanı ve sağlam geliştirici araçları içerir. Ekip, kullanıcılara özelleştirilmiş bilgi aramalarında en iyi deneyimi sunarken Gnosis’i dünyanın en verimli tahmin aracı yapma misyonuna sahiptir.
Dengesiz bir token dağıtımında bile, ekip hedeflerine ulaşıyor ve güncellemeler ve yeni işlevler çıkarmaya devam ediyor. Tahmin modellerinde makine öğrenimi ve kitle kaynak kullanımının büyümesi, Gnosis’in giderek daha değerli hale gelen bir pazara büyük ölçüde katkıda bulunma potansiyelini getiriyor. Ancak, son fiyat hareketi aksini gösteriyor.
Yatırımcılar, tahminler piyasasının sermaye ve veri bilimi piyasalarında önemli bir araç olacağına inanmaları halinde portföylerine GNO’yu eklemek isteyebilirler.
Benzer şekilde, Gnosis, kullanıcıların belirli olayların sonuçları için ticaret yapmalarına izin vererek kripto para ekosistemine katkıda bulunur. Bunlar, belirli bir varlığın fiyatını tahmin etmekten seçimlerin sonucuna ilişkin bahislere kadar değişebilir.
Bu nedenle, tahmin pazarlarıyla değişimi yönlendirmenin uzun vadeli değerine inanan kullanıcılar, platformu ve daha büyük misyonunu da desteklemek isteyebilir.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.