Yükleniyor...

Ethereum’un ‘Zorluk Bombası’ Nedir?

Burada, madencilerin blok zincirinde ödül almak için çözmeleri gereken madencilik algoritmasının giderek zorlaşan seviyelerini tanımlayan Ethereum'a entegre özelliklerden biri olan Zorluk Bombası hakkında detaylar sunacağız.

Ethereum zorluk bombasi

Burada, madencilerin blok zincirinde ödül almak için çözmeleri gereken madencilik algoritmasının giderek zorlaşan seviyelerini tanımlayan Ethereum’a entegre özelliklerden biri olan Zorluk Bombası hakkında detaylar sunacağız.

Ethereum (ETH) birçok kişi tarafından altcoinlerin lideri olarak kabul edilir. BTC ise kraldır ve bunun için iyi bir neden var. Öncü olmasa da, geliştiriciler Bitcoin’den öğrendiler ve daha iyi bir blok zinciri yarattılar. Aslında, yerel toekni Ether’in popülaritesi ve değerindeki artış, öncelikle Ethereum ağının dApp’ler ve akıllı sözleşmeler için yaygın olarak kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Ethereum’a entegre edilen özelliklerden biri Zorluk bombasıdır. Burada, Ethereum’un Zorluk Bombası hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklıyoruz.

Ethereum’un Zorluk Bombasına Genel Bakış

‘Zorluk Bombası’, madencilerin Ethereum blok zincirinde ödüller almak için çözmeleri gereken madencilik algoritmasının giderek zorlaşan seviyeleri için kullanılan bir terimdir. Bunu anlamak için öncelikle Ethereum’un bir iş kanıtı (PoW) blok zinciri olduğunu belirtmek gerekir. Bu, ağ üyelerinin ağdan ödün vermemek için matematiksel bulmacaları çözmesi gerektiği anlamına gelir. Bu bulmacaları çözerek ağdaki işlemleri doğrularlar. Karşılığında, tokenlerle ödüllendirilirler. Kripto para madenciliğini özetleyen tüm bu süreçtir.

İlk aşamalarda, bulmacaların çözülmesi genellikle basittir ve çok az hesaplama gücü gerektirir. Ancak işlem blokları arttıkça ve ağa daha fazla madenci katıldıkça, daha fazla bilgi işlem gücü ve enerjisine ihtiyaç duyulur.

Zorluk Bombası ile bulmacalar zamanla daha karmaşık hale gelir ve madencilerin onları çözmesini zorlaştırır. Bu da, işlemin onaylanmasından sonra yeni bloklar oluşturma arasındaki sürenin artacağı anlamına gelir. Bunun sonucu, Ethereum blok zincirinde bir gecikmedir.

Bulmacalar ne kadar karmaşıklaşırsa, madencilerin ödül kazanmak için o kadar çok çalışması gerekir. Bu, ödüller azalırken enerji ve bilgi işlem gücü artacağından madenciliği ekonomik olarak çekici hale getirir. Bu, Ethereum Buz Devri olarak anılır ve Proof of Work’ten Proof of Stake protokolüne geçişin başlangıcını işaretleyecektir.

Zorluk Bombasının Kökenleri ve Evrimi

Zorluk Bombası konsepti ilk kez 2015’te gündeme geldi. O zaman, Ethereum’un eski Baş Ticari Yetkilisi Stephan Tual, ilk Frontier yamasını açıklayan bir blog yazısında bundan bahsetti. Ona göre, 200.000 bloğun oluşturulmasından başlayarak, zorlukta üstel bir artış olacak, blok çözümleme süresini artıracak. Ayrıca, son kilometre taşı aşaması olan Serenity için blok zinciri PoW’dan PoS’a bu şekilde geçecektir.

Ethereum1

Protokol nihayet 7 Eylül 2016’da tanıtıldı. Protokolün etkilerinin, Ethereum’daki blok doğrulamanın ağ donmuş gibi görünecek kadar salyangoz hızında olacağı Aralık 2016’ya kadar belirgin olması bekleniyordu. Ancak, bu o noktada olmadı.Vitalik Buterin, bu gecikmeleri bir Reddit gönderisinde açıkladı ve burada buz çağının gerçekleşmesinin biraz zaman alacağını belirtti. Zorluk Bombasının gerçek etkilerinin ortaya çıkması için 2021 yılına kadar geçmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ekim 2017’de, Ethereum ağında Bizans aşamasına taşındığı başka bir hard fork vardı. Yükseltmenin bir parçası olarak zorluk bombasını 1.33 yıl ertelemek gerekiyordu. Ağ, Şubat 2019’da Konstantinopolis aşamasına yükseltildiğinde, buzul çağı daha da ertelendi.

Ocak 2020’de Muir Glacier yükseltmesi, EIP 2384’ü etkinleştirerek tekrar 4.000.000 daha geciktirdi. Bu, zorluk bombasını Temmuz 2021’e kadar erteledi. Yine de, zorluk bombası bir kez daha Aralık 2021’e ertelendi. O zamana kadar, Ethereum bloğu başka bir gecikme gerçekleşmezse, süre 13’ten 20 ila 30 saniyeye çıkar. ETH2 Finality gadget’ı henüz kullanıma sunulmadı.

Zorluk Bombasının Çözümleri Nelerdir?

Şimdiye kadar, Zorluk Bombasında dört gecikme oldu. Bu olursa, ağ Proof of Work’ten Proof of Stake protokolüne geçeceği için zorluk bombası sorun olmayacak.

Tüm bu gecikmelerle birlikte, Ethereum’un Zorluk Bombası için tek gerçek çözüm, Ethereum ağının Proof of Stake protokolüne geçmesi gibi görünüyor. Ancak, Proof of Work’ü kullanmaya devam ettiği sürece, zorluk bombası gecikmeler görmeye devam edecek. Aksi takdirde, gecikmeler genel olarak ağın işlevselliğini etkileyecektir.

PoS sisteminin birçok avantajı olduğu görülmektedir. Token sahipleri, madencilerin daha fazla güce sahip olması yerine bloklara para yatırarak ve işlemleri doğrulayarak tüm avantajları elde eder. Aynı zamanda daha merkezi olmayan, bu da Ethereum için büyük bir pozitif. Buradaki bir diğer önemli avantaj ise daha az güç gerektirmesidir. Ve bu, kripto para madenciliği için enerji tüketimi büyük bir sorun haline geldiğinde çok önemlidir.

Son Sözler
Teknik olarak EIP 3554 olarak adlandırılan Ethereum Zorluk Bombası, 2015 yılında ortaya çıktı. Öncelikle, madenciliği daha az karlı hale getirerek ETH2’nin gelişimini hızlandırmayı ve Proof of Stake sistemine geçmeyi amaçlıyordu. Şimdiye kadar birkaç gecikme yaşadı ve görünüşe göre Ethereum PoS’a geçene kadar başlatılmayacak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.