Yükleniyor...

Ethereum Name Service (ENS) nedir?

Ethereum Name Service (ENS); cüzdan adresleri ve hash'ler için okunması zor verileri kolayca okunabilir adreslere çeviren bir alan adı hizmetidir.

Ethereum Name Service (ENS); cüzdan adresleri ve hash’ler için okunması zor verileri kolayca okunabilir adreslere çeviren bir alan adı hizmetidir.

2016 yılında Ethereum Vakfı’nda geliştirici mühendis Nick Johnson tarafından yaratılmıştır. Geliştiricilerin onayı ile 4 Mayıs 2017’de piyasaya sürülen Ethereum Name Service’in token’ının adı ENS’dir.

Ödemelerde kullanılan cüzdan adresleri kullanımda zorlayıcı ve kafa karıştırıcı olabilmektedir. On altılık sayı dizilerini okumak, bilgisayarlar için kolay olsa da kullanıcıları zorlamaktadır. Ethereum Name Service (ENS), kullanılması daha kolay, basit adresler yaratmasına imkan tanıyarak bu sorunu çözmeyi amaçlamıştır.

Ethereum Name Service (ENS) projesi, kullanıcıların herkese açık olan uzun Ethereum adreslerini basitleştirilmiş, metin tabanlı bir şekilde görüntülemesini sağlar. Bu sayede adresleri ve diğer verileri paylaşmak, kullanmak ve hatırlamak daha kolay bir hale gelmektedir.

ENS ne işe yarar?

Ethereum Name Service (ENS), kullanıcıların uzun sayıları hatırlanması kolay kelimelere çevirmesini sağlar. ENS, telefon numarası kayıt edilirken, kişinin isminin altına kaydetmeye benzer şekilde işlemektedir. Ethereum Name Service, ağ üzerindeki ad, adres, farklı kripto para adresleri ve meta veriler gibi makinenin okuyabildiği tanımlayıcılarla eşleşir. Bu sayede hata yapma riski azalırken, işlemler kolaylaşmaktadır.

Sistemin kuralları, akıllı sözleşmeler ile koruma altına alınır. Kullanıcılar bu kurallar çerçevesinde bir alan adı alabilir ve içine cüzdan ya da internet adresi ekleyebilmektedir.

Bir kullanıcı Ethereum cüzdanında her ödeme almak istediğinde, karmaşık bir adres yerine oluşturulan ENS alan adı paylaşılır. Cüzdanınızda “Ox4h42j34298sd68” gibi görünen bir ödeme almak yerine, johndoe.eth satırları boyunca insan tarafından okunabilir adlar satın almak için ENS’yi kullanabilirsiniz – bu da adresleri daha kolay hatırlamanıza olanak tanır.

ENS etki alanları kavramı, insan tarafından okunabilir adlar ve hatırlanması kolay URL’ler oluşturarak web’deki çoğu IP adresini basitleştiren Etki Alanı Adı Sistemine (DNS) çok benzer. Etkili bir şekilde, ENS etki alanlarında aynı işletim sürecini kullanır, ancak bunu DeFi olarak bilinen kripto merkezli bir teknoloji uygulayarak yapar.

DeFi, esas olarak Ethereum ağında uygulanmasına rağmen, çeşitli blok zincirlerinde dağıtılabilen birden fazla finansal uygulamaya verilen terimdir. Teknoloji, blok zincirinin kullanımını daha karmaşık finansal kullanım durumlarına genişletiyor ve insanlara varlıkları üzerinde tam kontrol sağlıyor.

ENS ve DeFi’nin kökeni, akıllı sözleşme olarak bilinen Ethereum blokzincirine dayalı bir uygulama etrafında dolaşıyor. Tıpkı çeşitli amaçlar için fiziksel sözleşmeler imzalayacağınız gibi, akıllı sözleşmeler de önceden tanımlanmış bir dizi kural üzerinde çalışan dijital sözleşmelerdir. Bu sözleşmeler aynı zamanda  blok zincirindeki eşler arası  etkileşimleri de yönetir, bu nedenle ENS gibi birçok  DeFi uygulaması bunları farklı kullanım durumlarını kolaylaştırmak için kullanır. 

Bir ENS alanının oluşturulabilmesi için akıllı sözleşmeler oluşturmak ve yayınlamak için kullanılan bir standart olan bir ERC (Ethereum Yorum İsteği) token’ı kullanır. NFT’ler dağıttıkları için ENS, ERC-721 tokenlerini kullanır. NFT’ler, kripto para birimlerinin aksine, kopyalanamayan benzersiz kriptografik belirteçlerdir. ENS etki alanı, her kullanıcıya ERC-721 token’ında dağıtılan benzersiz bir cüzdan adresi sağladığı için bu özelliği gerektirir.

ethereum name services

Ethereum Name Service (ENS) nasıl çalışır?

ENS, internet ağındaki alan adı hizmeti olan DNS ile benzer yapıda olup Ethereum ağı üzerinde çalışmaktadır. Ethereum Name Service (ENS), oluşumunda etkili iki temel bileşen; Kayıt Defteri ve çözümleyicilerdir.

Kayıt defteri, tüm alan ve adlarının bir listesini tutar. Her biri hakkında üç bilgi depolayan kayıt defteri, akıllı bir sözleşmeden oluşmaktadır.

Çözümleyiciler, isimlerin adreslere çevrilmesinden sorumludur. Kayıt defterinden, söz konusu alan ile ilgili bilgileri toplar. Kayıt defteri ve çözümleyicilerin ortak çalışması sonucunda, ENS ile kullanılması daha kolay, basit adreslerin oluşumu, kullanıcıların işlemlerini zorlanmadan sürdürmesine olanak sağlamıştır.

ENS alan adları güvenli mi?

ENS alan adları akıllı sözleşmeler üzerine kurulduğundan, internet’in DNS’sinden daha güvenli ve özel olarak kabul edilirler. ENS, Ethereum’un son derece programlanabilir ekosisteminde bulunur ve bu, etki alanının adlandırma dışındaki diğer akıllı sözleşmelerle etkileşime girmesine izin verir. Dijital anlaşmalar, ödeme gecikmelerini ve hata risklerini azaltmak için mevcuttur ve ENS’yi kullanıcılar için son derece güvenli hale getirir.

Ethereum Name Service ve diğer adlandırma servisleri arasındaki fark nedir?

Şu anda ENS rakiplerine göre tercih ediliyor. ENS’nin ana odak noktası, Ethereum blokzincirinde etkileşime giren Web3 kullanıcıları için dağıtılmış ve güvenilir bir adlandırma alanı sağlamaktır. Öte yandan Namecoin ve  Blockstack gibi diğer adlandırma hizmetlerinin çoğu, DNS adlandırma hizmetini tamamen değiştirmeye çalışıyor. ENS aynı yaklaşımı paylaşmaz ve bunun yerine Web2 alanıyla uyum içinde var olmayı amaçlar.

ENS token’ları nerede kullanılır?

ENS her zaman merkeziyetsiz ve topluluk için açık kaynaklı bir hizmet olmuştur. Ancak, karar verme yetkisi esas olarak merkezi bir ekibin elindedir. ENS topluluğu arasında daha fazla özerklik dağıtmak için geliştiriciler, yönetiminin halk tarafından yönetilmesine izin verecek olan ENS tokenini Kasım 2021’de başlatmaya karar verdi. 

ENS, ENS merkezi olmayan özerk kuruluş (DAO) delegelerine  dağıtılan yönetişim tokeninin yayınlandığını duyurmak için Twitter’ı kullandı. (DAO, esas olarak, paylaşılan bir banka hesabına sahip küçük bir İnternet topluluğudur.) ENS DAO topluluğuna, ENS token’ları şeklinde sermaye verilir ve ENS sistemini daha iyi hale getirmek için toplu olarak kararlar alır.

ENS tokeninin 9 Kasım 2021’de piyasaya sürülmesinden önce,  ENS topluluğuna 100 milyon token hava yoluyla bırakıldı. Bu token’ların yüzde 25’i kayıtlı etki alanı kullanıcılarına ve %25’i önemli etki alanına katkıda bulunanlara verildi. Kalan yüzde 50, DAO topluluğunun gücündedir. Şu anda, token, diğer herhangi bir kripto parada olduğu gibi, birden fazla kripto para borsası ve komisyoncusu ile ticaret yapıyor. 

ENS coin nasıl alınır?

Başlangıçta, ENS kurucuları alan adlarını ilgilenen alıcılara satmak için açık artırmalara ev sahipliği yaptı, ancak artık herkes yalnızca ENS alan web sitesine kaydolarak bir ENS alanı satın alabilir.

ENS alan adları, blokzinciri kullanıcılarına kripto cüzdanları aracılığıyla ödeme yapma konusunda daha erişilebilir ve verimli bir yol sağladı. Sistemin merkeziyetsiz ağı aynı zamanda daha fazla özerklik sağlıyor ve kontrolü ENS topluluğunun ellerine bırakıyor, bu yüzden bu alan uzun vadede kazançlı bir yatırım fırsatı olabilir. ENS token’ı Paribu üzerinden sadece birkaç tıklama ile satın alabilirsiniz.

Ether takas etmek zorunda kalmadan doğrudan ENS token’larını satın almak istiyorsanız, bunu yapmak için Paribu kripto para işlem platformunu kullanabilirsiniz. Paribu, fiat para birimi karşılığında doğrudan ENS tokenlerini satın almanıza olanak tanır. Böylece mümkün olan en basit şekilde bir ENS yatırımcısı olabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.