Yükleniyor...

Eski Wall Street Uzmanı: Eylül veya Ekimde Piyasalar Normale Dönebilir

Eski bir Wall Street uzmanı ve Goldman Sachs’in eski yöneticilerinden ekonomist Raoul Pal, koronavirüs sonrasında dünyanın birçok olumsuz ekonomik sonuçla karşı karşıya kalacağını söylüyor.

resized Raoul Pal

Eski bir Wall Street uzmanı ve Goldman Sachs’in eski yöneticilerinden ekonomist Raoul Pal, koronavirüs sonrasında dünyanın birçok olumsuz ekonomik sonuçla karşı karşıya kalacağını söylüyor.

Global Macro Investor CEO’su Pal, “What Bitcoin Did” adlı podcast programında, hükümetlerin darphanelerin fitilini ateşleyerek ve finansal sisteme nakit enjekte ederek doğru şeyi yaptıklarını söyledi. Asıl sorun ise ekonomik çöküntü birkaç aydan daha uzun sürerse ne olacağına ilişkin problemdi.

“Cayman Adaları’ndaki bankadan bir telefon aldım. Mortgage ödememi üç aylığına durdurdular. Tamam harika. Altı aylığına durduramazlar, öyle olursa banka batar. Benim korkum bu dönemden sonra dünyaya ne olacağı. Ve eğer böyle giderse, işsizlik giderek katlanacak. Bu birçok kişi için zor olacak. Hükümetler de insanlara yardım etmek için daha fazla borçlanmaya çalışacaklar. Yapılacak doğru şey bu olur. Sorun şu ki, esasen tüm ekonomik yükü alıyorsanız, borçları ve ipotekleri olan insanlara yardım ediyorsanız,  tüm ekonomik yükü ve borçları alıp devlet bilançosundan kurtarıyorsunuz.

İngiltere’deki insanlar bunu daha önce bankalarla yapmıştı. Ama şimdi bunu kredi piyasaları, belki hisse senedi piyasaları, belki emeklilik sistemi ve ekonomik kayıplarla yapıyorlar. Bu durumu finanse etmenin tek yolu para basmaktır ve eğer her ülke aynı anda para basarsa paranın daha az değerli olduğu bir ortam yaratılır. Şimdi bu enflasyonun artacağı anlamına mı geliyor? Bence şu an olduğu gibi bir borç deflasyonunda, enflasyon artmış olmuyor. Ancak altın ya da Bitcoin’e karşı paranın satın alma gücünün düşeceği bir durum yaratılıyor.

Ve bence Japonya bunu yapıyor, tüm borcu satın alıp bankanın bilançosuna koyuyor ve bu da para birimlerinin çökebileceği bir sisteme neden oluyor. Bu hiperenflasyonun bir unsuru ya da sürekli enflasyonun bir sonucu olabilir gibi görünüyor, bunun sonu da para birimlerinin çöküşünü gösteriyor.”

Bu ortamda Pal, aşırı oynaklığa ve yatırım riskine rağmen şu anda net nakitinin % 25’ini Bitcoin’e (BTC) ayırdığını söylüyor.

“İşte tam da bu nedenle Bitcoin var. Finansal sistemin zorlandığı bu dönemde ödemeler yapma, bir değer deposuna sahip olma ve sahiplik kaydı yeteneği temel olarak kripto para birimlerinin ve blok zincirinin üç ilkesidir. Böylesi bir B planının olduğunu bilmek çok güven verici bir şeydir. Şimdi belki tüm bu olasılıklar gerçekleşmez ancak yine de bu varsayımlara göre hareket etmeye çalışmak gerekir. ”

Pal, en iyi halde Eylül veya Ekim aylarında ekonominin normale dönebileceğini söyledi. Bu arada Pal, mümkün olduğu kadar çok para kazanmaya çalışırken bir yandan da yatırım yolları da arıyor.

“Her şey normale döner. Eylül ekim aylarında bir toparlanma olabilir. Bunu temel alalım. Ama biz insanlar olarak en kötü durumu planlamak zorundayız çünkü ekonomik olarak hayatta kalabileceğimizden emin olmalıyız. Sonuçlar ne olacak bilmiyorum. Benim önsezime göre süreç daha uzun sürecek.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.