Block.one CEO’su Brendan Blumer, EOS’un merkeziyetsiz finans (DeFi) pazarı için en uygun blok zinciri olduğunu söylüyor, zira bilindiği üzere kullanıcılar Ethereum’da yavaş ve maliyetli işlem sorunu yaşıyor.
Twitter hesabından paylaştığı tweet’lerde Blumer, ağ tıkanıklığı ve yüksek işlem ücretleri sorunlarının gün geçtikçe arttığı, gelişen DeFi pazarı ile birlikte Ethereum’un performansından şikayet ediyor.
“Ethereum, protokolün ölçeklenebilirliğini yükseltmeyi reddeden 3 havuzlu bir kartel tarafından kontrol edilen ve madencilik ücretlerinde yılda milyarlarca dolar ve işlem başına 90 dolar alan; yavaş, maliyetli, yüksek enflasyon zinciriyle sonuçlandı.”
Blumer, EOS’un şu anda çoğu DeFi protokolünün temelini oluşturan protokolü izleyen sorunlara karşın, çözümlere sahip olduğuna dikkat çekiyor.
“ETH, kulağa daha çok EOS’a benzeyen, ancak herkesin malumu olduğu üzere gecikmelerle ve uygulama için pratik bir yol bulunmayan yükseltmelerle kullanıcılara sorunlar yaşatıyor. EOS ise her ay teknolojik yenilikler sunuyor ve bu da yetenekli bir küresel topluluk tarafından yüksek derecede incelemeye tabi tutuluyor.”
EOS, Ethereum’a karşı iddialı platformlardan biri olarak lanse ediliyor ve Blumer, blok zincirinin merkeziyetsiz finans sektörünün sınırlarını ortadan kaldırmasına yardımcı olabileceğini düşünüyor. Block.one başkanı, EOS’un DeFi’ı bir sonraki seviyeye taşıyacak ekosisteme halihazırda sahip olduğunu söylüyor.
“EOS, DeFi’yi tamamen serbest bırakarak deyim yerindeyse çağ atlattıracak. EOS, başka hiçbir yerde mümkün olmayan DeFi uygulamalarını destekleyecek performansa, likiditeye ve geliştirici topluluğuna sahiptir.”
Ethereum yaratıcısı Vitalik Buterin, geçmişte EOS’u bu noktalarda eleştirmişti.
Dapp Review’dan yayınlanan bir 2020 ilk çeyrek raporu, Ethereum’un merkeziyetsiz uygulamalar için baskın platform olmaya devam ettiğini ve EOS’daki 1,74 milyar dolara kıyasla 5,64 milyar dolarlık bir hacim ile hareket ettiğini gösterdi.
EOS Nedir?
EOS, endüstriyel ölçekte merkezi olmayan uygulamaların barındırılabildiği, tamamen merkezi olmayan bir işletim sistemi olmayı hedeflemektedir.
Hedeflenen kullanım durumları arasında akıllı sözleşmeler, merkezi olmayan depolama çözümleri ve DApps ortamları yer almaktadır. EOS geliştiricileri, binlerce işlemi dPoS-konsensüs mekanizması ile verimli bir şekilde hesaplanabildiğini iddia ediyor.
Geliştiriciler aynı zamanda program işlemlerinin birden çok işlemci arasında paylaştırıldığı paralel işlemleri uygulamayı da amaçlamaktadır. Eşsiz mimarisi sayesinde, dikey ve yatay olarak ölçeklendirilebileceğini iddia ediyor ve proje bittiğinde işlemlerin cansız olmasını amaçlıyor.
EOS’un token’ına EOS deniliyor. Ağ içinde depolama ve bant genişliği satın almak için kullanılabilecek bir yardımcı programdır. Ayrıca, sahip olunan token sayısına orantılı olarak oy hakkı kazanılıyor.
EOS’u Kim Kurdu?
EOS, 2017 yılında özel şirket bloğu tarafından kuruldu. Proof-of-stake (dPoS), STEEM ve Bitshares’in yaratıcısı olan Dan Larimer block.one’un CTO’sudur.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.