Bitcoin’in en büyük özelliklerinden birisi arz miktarının önceden sınırlandırılmış olmasıdır. Bu nedenle ona dünya üzerinde dijital kıtlığın yaşanacağı ilk dijital varlık diyebiliriz. Dünya üzerindeki mevcut nüfusu baz aldığımızda, her 333 kişiye 1 Bitcoin (BTC) düşüyor.
21 milyon adetten fazla olamayacak şekilde yazılan Bitcoin protokolünde, ağın güvenliğini artırmak ve sınırlı Bitcoin’in dağıtımını kolaylaştırmak adına her 4 yılda bir yarılanma olarak adlandırılan bir etkinlik gerçekleştirilmektedir. Bu etkinlikle, madencilerin Bitcoin’in Blockchain’de çıkardıkları yeni bloklar karşılığında aldıkları ödül miktarı yarı yarıya düşürülüyor. Bir sonraki Bitcoin yarılanma etkinliği Mayıs ayında gerçekleşecek ve blok başına ödül 6.25 BTC’ye düşecek.
Şubat 2020 itibari ile dünyada 7.7 milyar insan bulunuyor. Dolaşımda 21 milyon BTC olduğu düşünüldüğünde ve tüm bu BTC’ler dünyadaki insanlara eşit olarak dağıtıldığınıda kişi başına yaklaşık 0.003 BTC veya her 333 kişiye 1 BTC düşüyor.
Tabi bu rakamlar en olumlu hiç kayıp BTC’nin olmadığında geçerli. Gerçekte durum çok daha farklı. Çünkü şu anda 3 milyona yakın BTC’nin kalıcı olarak kaybolduğu veya ulaşılamaz durumda olduğunu bilinen bir gerçek. Bu da maksimum 21 milyon adet olan toplam arzın en iyi şartlarda 18 milyon adet olması anlamına geliyor. Her iki durumda da, Bitcoin’in az bulunan ve bunun sonucunda oldukça değerli bir dijital varlık olacağı açıkça görülüyor.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.