Yükleniyor...

Dünya Ticaret Örgütü: Küresel Ticaret %32 Oranında Düşecek

Dünya Ticaret Örgütü son raporunda küresel ticaretin koronavirüs pandemisi sebebiyle, 2020 yılında %13 ila %32 oranlarında düşeceğini bildirdi.

wto global trade

Dünya Ticaret Örgütü son raporunda küresel ticaretin koronavirüs pandemisi sebebiyle, 2020 yılında %13 ila %32 oranlarında düşeceğini bildirdi.

Dünya Ticaret Örgütü, COVID-19 pandemisinin tüm dünyada olağan ekonomik aktiviteyi ve yaşamı bozması sebebiyle, küresel ticaretin 2020 yılında %13 ila %32 arasında düşmesinin beklendiğini bildirdi. Raporda birincil hedefin salgını kontrol altına almak olduğu vurgulandı. DTÖ ayrıca dünya ekonomisinin 2021 veya 2022 yılında nasıl olacağını öngörmenin zor olduğunu belirtti.

Ticaretteki Düşüşün Acı Verici Sonuçları Olacaktır

DTÖ Genel Direktörü Roberto Azevêdo, bu krizi dünyanın dört bir yanındaki hükümetleri insanların hayatlarını korumak için benzeri görülmemiş önlemler almaya zorlayan bir sağlık krizi olarak nitelendirdi. Ayrıca ticaret ve üretimdeki kaçınılmaz düşüşlerin, pandeminin neden olduğu insan acılarının ötesinde insanlar ve işletmeler için acı verici sonuçları olacağını bildirdi. DTÖ Genel Direktörü ayrıca siyasetçilerin salgının ardından politikalar planlamaya başlaması gerektiğini de söyledi. Genel Direktör şimdi alınan kararların, gelecekteki toparlanma ve küresel büyüme beklentilerini şekillendireceğine inanıyor.

Bu Ekonomik Kriz 2008’deki Krizle Kıyaslanamaz

Dünya Ticaret Örgütü raporuna göre, bugünün ekonomik krizi 2008’deki ‘Büyük Durgunluk’ ile kıyaslanamaz. Son durgunlukta hükümetler, ekonomik krizi düzeltmek için para ve maliye politikasına müdahale edebildi. Ancak bu seferki krizde emek, ulaşım ve seyahat üzerindeki kısıtlamalar dünya ekonomisini çok farklı şekilde etkilemektedir. Roberto Azevêdo, bu krizi atlatmak için dünyanın birlikte çalışmasının önemini vurguladı. Genel Direktör ülkeler birlikte çalıştığı takdirde, her ülkenin tek başına hareket etmesine nazaran daha hızlı bir iyileşme göreceğimizi söyledi. 

Ekonomi analistleri, dünya ekonomisinin kitlesel işten çıkarmalar nedeniyle, tüketiciler arasındaki sıkıntılı talep sonucunda deflasyonist bir şok görebileceğini savunuyorlar. FED durmaksızın para basmaktadır ve bu da birçok kişiye aşırı enflasyonun kaçınılmaz olduğunu düşündürtmektedir.

Şimdiye kadar 1,5 milyondan fazla kişiye COVID-19 tanısı konuldu ve 95.000’den fazla insan hayatını kaybetti. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.