Dünyada yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından sonra daha da netleşen küresel kriz, analist ve yorumculara göre olumsuz anlamda sinyal vermeye başladı bile. Hali hazırda kurum, kuruluş ve ülkelerin yaptığı çalışmalar finansal sistemin çöktüğüne dair elimize birçok ipucu veriyor.
Stratejist ve yazar Hamza Yardımcıoğlu da finansal sistemin çöküşü ve yeni küresel para sistemine geçişin artık ilan edildiğini dile getiriyor. Merkez Bankalarının altın depolarını doldurarak yeni sistem için yaptıkları hazırlıklar, bu konuyla ilgili sundukları açıklamalar ve son olarak IMF’nin yeni dijital para sistemine geçiş için başlatılması gerektiğini ilan ettiği “Yeni Bretten Woods Hareketi” çok önemli detaylar olarak karşımıza çıkıyor.
Finansal Çöküş ve Bretton Woods
Önceki gün Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, “Dünya ekonomisini yeniden birleştirmeliyiz. Bunun için yeni bir Bretton Woods anlaşmasına ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. Öncelikle Bretton Woods nedir kısaca ona bakalım.
Stratejist Abdullah Çiftçi, dün çektiği bir videoda IMF ve yeni para sistemi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Çiftçi, “Bretton Woods” kavramını kripto para birimleriyle ilişkilendirerek durum hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Bretton Woods, 2. Dünya savaşından sonra yıkılmış bir dünya ekonomisini ayağa kaldırmak için yapılan bir plan. Bretton Woods bir ABD bölgesi ve burada 44 ülke bir araya gelerek bir toplantı yapıyor. Burada doların rezerv para birimi olması için anlaşma yapıyorlar.”
Bretton Woods, kısaca 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yeni para sistemine geçilmesini sağlayan anlaşmanın yapıldığı toplantıdır. Bu nedenle de bugün IMF başkanı tarafından bunun zikredilmesi çok büyük önem taşıyor.
Yeni Sistemde Kripto Paralar Olacak
Virüsün dünyadaki ekonomileri yıkması da yeni bir sistemin gerekliliğini ortaya koyuyor. Çiftçi’ye göre ise bu yeni sistemi kripto para birimleri oluşturacak. Dijital çağda yeni para biriminin nakit değil de kripto para olması gerektiğini ifade eden Çiftçi, bu paraların takip edilebilir olmasının da devletler açısından önemli olduğunu söyledi. Bilindiği üzere ilk kripto para birimi Bitcoin 2009 yılında yani 2008 krizinin hemen ardından duyuruldu. Şimdi ise birçok analist 2020 krizinin 2008 krizinden daha vahim olduğunu dile getiriyor. Bu durum da gerçekten yeni sistemde bir kripto para ihtiyacının doğduğuna işaret edebilir.
Çiftçi’ye göre sistemde şu noktalar yer alacak:
“Küresel şirketlerin paraları olacak. Hali hazırda Alibaba ve Facebook’ta bu yönde duyurulmuş çalışmalar var. IMF’in bahsettiği geçilmesi gereken yeni sistem tüm ülkeleri toplayacak. IMF’ye üye olan 180 ülkeyi kapsayacak. IMF diyecek ki ‘Arkadaşlar doların hali bu. Politika aracı olarak kullanılıyor. Bu nedenle yeni bir rezerv para üzerine anlaşalım.’ Nedir bu peki? Elbette kripto para? Parayı altına endeksli yapmak isteyecekler. Belki de gümüşe endeksleyebilirler.”
Hamza Yardımcıoğlu ise dün yayınladığı videosunda önemli bir makaleye değiniyor. Bu makalede merkez bankalarının altın alımlarından ve bunun ne kadar ciddi boyutlarda olduğundan bahsediliyor.
Merkez bankaları, bu kadar çok altın satın almalarının sebebini ise altının kriz ve olumsuzluk durumlarında ekonomik anlamda güven sağlaması olarak açıklıyor. Hamza Yardımcıoğlu’nun incelediği makalede düşük miktarlarda altın barındıran merkez bankalarının dahi alımlarını ciddi oranlarda arttırdığı görülüyor. Bu da olası bir finansal çöküşün önemli sinyallerinden birisi olarak kabul ediliyor.
Hamza Yardımcıoğlu, makalede yer alan ve merkez bankaları tarafından kullanılan şu ifadeye özellikle dikkat çekiyor: “Uluslararası finans sitemindeki yapısal değişiklikler.” Ona göre bu ifadeler direkt olarak küresel para sistemin değişeceğine yönelik bir mesaj. Yerlikaya, birçok ülkeyle beraber Türkiye’nin de aynı yolu izlediğini dile getiriyor.
IMF Başkanı’nın Açıklamaları
IMF Başkanı’nın Bretton Woods açıklamasından bahseden Hamza Yardımcıoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“IMF’nin videosunda ‘dijital ve bilgi ekonomisine adaptasyon’ ifadeleri kullanılıyor. Yani artık dijital para sistemine, nakitsiz bir topluma geçilecek. Bunun içinse yapısal dönüşümler yaşanacağı ifade ediliyor. Georgieva, ‘Bizim bütün dünyaya internet erişimini sağlamamız gerekiyor’ diyor. Bu da benim aklıma Elon Musk’ın Starlink projesini getirdi.”
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.