Yükleniyor...

Dünya Sağlık Örgütü’nden Bitcoin (BTC) Kullanımını Teşvik Edecek Öneri

Koronavirüs şu anda tüm dünyanın gündeminde ve küresel salgın olasılığının Bitcoin piyasaları ve hisse senedi piyasalarında satış baskısı oluşturmasından ve potansiyel bir siyah kuğu olayının yaşanmasından korkuluyor.

Dünya Sağlık Örgütü WHO

Koronavirüs şu anda tüm dünyanın gündeminde ve küresel salgın olasılığının Bitcoin piyasaları ve hisse senedi piyasalarında satış baskısı oluşturmasından ve potansiyel bir siyah kuğu olayının yaşanmasından korkuluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) virüse karşı alınabilecek tedbirleri paylaştı.

“Mümkünse Ödemeler Temassız Teknolojiyle Yapılmalı”

WHO, kağıt ve bozuk paralardan yayılabilecek bakteri ve virüslere karşı tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Virüsün daha fazla yayılmasını önlemek için alınabilecek tedbirler arasında ellerin daha sık yıkanması ve özellikle kağıt ve bozuk paralara temasın ardından ellerin muhakkak yıkanması gerektiği belirtiliyor. Parayla temasın ardından ellerin yıkanması gerektiğini belirten WHO, mümkünse ödemelerin temassız teknolojisiyle yapılması konusunda uyarıyor.

Temassız ödeme denilince Apple Pay gibi akıllı telefon tabanlı hizmetler, Venmo gibi uygulamalar ve PayPal gibi hizmetler akla gelirken Bitcoin’i unutmamak gerekiyor. Özellikle konu gizlilik ve kullanılabilirlik oldunca Bitcoin biçilmiş kaftan.

Apple Pay ve Venmo gibi hizmetler temassız ödeme alternatifleri olsa da eşler arası dijital paraların ilk formu olan Bitcoin gibi kripto paralara kıyasla nakit ödemelere çok az benzer yanları bulunuyor. Nakit ödeme gizlilik sağlar; insanlar uygun görmeleri durumunda nakit para depolayabilirler ve genellikle gerçekleştirdikleri ödemeleri üçüncü taraflardan gizlemek için nakit para kullanırlar.

Öte yandan Venmo veya Apple Pay gibi hizmetler kullanılarak yapılan herhangi bir işlemlerde her bir işlemin doğrulanması için bir üçüncü tarafa güvenmek gerekmektedir. Bununla birlikte, Bitcoin, tüm işlemleri takip edilebildiği şeffaf bir dağıtık defter teknolojisine sahip olsa da işlemlerin sahiplerinin kimlikleri anonimdir.

Ayrıca Bitcoin’in altın gibi güvenli liman varlıkları özelliklerine sahip olduğuna dikkat çekmek gerekiyor. Koronavirüs, zaten resesyon içinde olan küresel ekonomiyi esir alarak dünyanın gördüğü en kötü resesyona neden olma potansiyeline sahip.

Kimi uzman koronavirüsü “siyah kuğu” olarak görüyor. İddia edildiği gibi, koronavirüs yüzünden küresel ekonominin çökmesi durumunda insanların sermayelerini bir yerde saklamaları gerekecek ve muhtemelen bunun için hisse senetleri ve yok olma eşiğinde olan fiat para birimleri tercih edilmeyecektir. Sonuç olarak, tüm dünyanın ortak güvenli liman varlığı tahmin edileceği üzere altındır ancak Bitcoin, sınırlı arz gibi değerli metallerle birçok ortak özelliği bulunan bir para olması sebebiyle sıklıkla dijital altın olarak adlandırılmaktadır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.