Diyanet İşleri Başkanlığı, e-devlet üzerindeki “Dini Soru Sor” bölümünden gelen “Bitcoin ya da başka bir kripto para ile fitre ya da zekât dinen verilebilir mi? Zekât verirken dijital para varlıkları da hesaplanmalı mı?” sorusunu cevapsız bırakmadı ve İslami kaynaklara dayanarak cevap verdi.
“Güven Veren Her Türlü Paranın Kullanımı Caizdir”
“Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibarıyla kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir” ifadesine yer verilen cevapta, “Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır” denildi.
“Temelde Haram Kabul Edilmemektedirler”
Din İşleri Yüksek Kurulunun konuyla ilgili görüşünün incelendiği ve kripto paraların temelden haram kabul edilmediği belirtilen cevapta, şu anki şekliyle para olarak kullanılmalarına cevaz verilmediği belirtildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kripto para birimleri ve zekât konusundaki cevabında şu ifadeler kullanıldı:
“Kripto paralar, dünyada para olarak kullanılmaktan ziyade alınıp satılan bir değer durumundadır. Dolayısıyla (alınması tasvip edilmemekle birlikte) sahip olunan kripto paraların zekâtının verilmesi gerekmektedir. Buna göre kişi (zekâtla ilgili şartları taşıması halinde), zekât vermesi gereken tarihteki değeri üzerinden kripto paraların zekâtını vermelidir.”
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.