Avrupa Merkez Bankası (ECB), “Dijital Euro” ile ilgili atılımlarına devam ediyor. ECB, bu ay “dijital Euro” ile alakalı bir rapor yayınladı. Gün içinde haberini verdiğimiz gibi Avrupa Merkez Bankası, raporda dijital para birimi ile ilgili olarak “Dijital euro, Avrupa’nın inovasyona doğru ilerlemesini destekleyecektir. Finansal egemenliğine katkıda bulunacak, Euro’nun rolünü güçlendirecektir” ifadelerini kullandı.
Bu açıklamaların ardından dijital Euro’nun altyapısı hakkında hangi gelişmelerin ortaya çıkacağı da merakla bekleniyor. Örneğin bugün Twitter’da bir kullanıcının ECB’nin raporu hakkındaki haberin altına şu yorumu yapması dikkatimi çekti: “Bu XRP için kapı aralığı demek.”
bu xrp icin kapı aralığı demek
— Selçuk (@S_elcuk) October 3, 2020
Gerçekten öyle mi? Gelin çıkan haberler kapsamında durumu birlikte inceleyelim.
Geçtiğimiz aylarda Bank of France tarafından yayınlanan bir belgede finans kurumu, dijital para birimi (CBDC) çıkarma yarışına ayak uydurma çabalarını ortaya koydu. Yeni yayınlanan belgede, Bank of France, ilgili tüm tarafları araştırmaya katılmaya ve bankalar arası ödeme için dijital bir Euro’nun olası kullanımına davet etti.
Ripple (XRP) Dijital Euro’yu Yönlendirebilir mi?
Bank of France, kendi beyan ettiği “deney”in sonuçlarının Euro sistemine bir katkının parçası olacağını belirtti. Dahası, yakın tarihli bir rapor, iki blok zincirinin, Ethereum (ETH) ve Ripple’ın (XRP) bir CBDC yayınlamak için kullanılabileceğini ortaya koydu. Bu, bir blok zincirinde tokenize edilmiş merkez bankası para birimleriyle uçtan uca işlemlere izin verecek bir çözüme yol açabilir. CBDC birimi, dijital para biriminin resmi dolaşım ağına ait olmayan varlıklar arasında ikincil blok zinciri aracılığıyla değiştirilebilir.
Bu haberin dışında eylül ayında Ripple eski yöneticisi Cory Johnson, Twitter hesabı aracılığıyla bankaların finansal sistemde değişiklik yapma ihtiyacını vurguladı. Ancak Johnson, bu tür değişikliklerin bir aracının müdahalesini gerektirdiğine dikkat çekti. Eski Ripple Yöneticisi, “Bankaların geleceğin ödeme sistemi için XRP’ye ihtiyacı olacak” ifadelerini kullandı.
Banks can't make these changes to themselves by themselves. They need a third party to help. #XRP https://t.co/eJF5ji5nqH
— Cory Johnson (@CoryTV) September 9, 2020
Aracılarla beraber bankalar, nakit kullanan ancak dolar, yuan, euro gibi dünyanın en önemli para birimlerinden bazılarıyla dijital işlemlerle dijital eşler arası düzenlemelere sahip bir platforma erişebilirler.
Ripple ve Finansal Sistemi Değiştirme Potansiyeli
Ripple’ın eski Pazarlama Stratejisi Başkanı olan Johnson, şirketin sınır ötesi işlemlerde aracı olma potansiyeline aşina. CNF’nin bildirdiği gibi, ödeme çözümleri şirketi, dijital ödemelerin benimsenmesini sağlamak için çeşitli hükümetlerdeki düzenleyiciler ve politika yapıcılarla birlikte çalışıyor. En önemli ortaklarından biri, Fnality şirketinin kurucusu Banco de Santander’dir.
Son zamanlarda Ripple CEO’su Brad Garlinghouse da Avrupa Merkez Bankası ile olası işbirliği konusunda spekülasyonlara neden oldu. Finans kuruluşunun başkanı Christine Lagarde, “daha hızlı dijital geçiş” çağrısı yapan bir tweet yayınladı. Garlinghouse, Lagarde’ın taleplerini tekrarlayarak bir spekülasyon dalgasına neden oldu.
Now we need:
– Faster digital transition
– Climate protection as a priority
– Completed banking union and capital markets union, backed by cutting-edge payment systems2/2
— Christine Lagarde (@Lagarde) September 2, 2020
CBDC’ye En Yakın Kripto Para Birimi
Geçtiğimiz hafta haberini verdiğimiz Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) gelişmekte olan merkez bankası dijital para birimi alanına en yakın kripto para birimi olarak XRP’yi göstermesi de oldukça önemli bir gelişme. Bu yılın başlarında yayınlanan bir raporda Dünya Ekonomik Forumu; birçok potansiyel sorunu çözmek adına CBDC’leri inceledikleri bildirmişti.
Bununla beraber Ripple da bir blog gönderisi yayınlayarak, merkez bankalarının kendi CBDC’lerini geliştirmek için XRP’den nasıl yararlanabileceğini açıklamıştı. Blog yazısında şu ifadeler kullanılmıştı:
“RippleNet’in İsteğe Bağlı Likidite hizmeti, finansal kurumların dijital varlık XRP’yi kullanarak birden fazla küresel pazarda gerçek zamanlı işlem yapmasına olanak tanıyor. Ve böyle bir çözüm, CBDC’lerin doğrudan değişimini de destekleyebilir. XRP, diğer tüm dijital varlıklardan daha hızlı, daha az maliyetli ve daha ölçeklenebilir. Bu da onu iki farklı para birimini hızlı ve verimli bir şekilde birleştirmek için ideal bir araç haline getiriyor.”
Henüz Bir Ortaklık Yok
Ripple’ın dünyadaki bankacılık kurumlarıyla ilişkisi geçmişte spekülasyon konusu olmuştu, ancak halen mevcut finansal sistemin statükosunu değiştirebilecek hiçbir işbirliği bulunmuyor.
Sizce Ripple’ın merkez bankalarıyla işbirliği yapması doğru mu? Bu birliktelik gerçekleşirse dünya finans sisteminde ne gibi değişiklikler ve yenilenmeler gerçekleşir? Yorumlarda görüşlerinizi belirtebilirsiniz.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.