Kripto para piyasası son dönemde büyük yükselişlere sahne olurken blokzincir teknolojisi yeni trendler ile karşımıza çıkıyor. Son dönemde yapay zeka ve tokenize edilmiş gerçek varlık (RWA) temalı projelere ait tokenlerin yatırımcıları büyük oranda mutlu etttiğine şahit olduk. Yakın tarihte RWA trendinin kripto piyasasını kasıp kavurmasının ardından bir sonraki durak DePIN olabilir.
Bitcoin’in (BTC) yeni zirveler gördüğü dönemde Ethereum (ETH) ve diğer altcoinler de hareketlendi. Yatırımcılar ise sektördeki yeni trendleri takip ederek daha fazla kâr elde etmek için araştırmalara başladı. BlackRock’ın RWA (Gerçek Dünya Varlıkları) için 100 milyon dolar değerinde bir fon kurması, piyasada işlem gören RWA coinlerine ilginin artmasına yol açtı. Yatırımcılar, tokenize varlıkların ardından yeni bir trendin DePIN alanında başlayacağı beklentisine girdi.
Decentralized Private IoT Network (Merkeziyetsiz Gizli Nesnelerin İnterneti Ağı) açılımını taşıyan DePIN, hayatımızda yer alan fiziksel ve teknolojik ağlar gibi unsurları nesnelerin interneti aracılığıyla blokzincir teknolojisi ile birleştirmeyi hedefliyor.
Kripto paralarda olası bir DePIN furyası başlar ise hangi altcoinler öne çıkabilir?
1- DePIN lideri: Filecoin (FIL)
Filecoin (FIL), merkeziyetsiz bir depolama ağı oluşturmayı amaçlayan bir blockchain projesidir. Filecoin, kullanıcıların boşta duran disk alanlarını kiraya vererek veya depolama alanı kiralarak token kazanmalarına olanak tanır. Böylece, daha güvenli, özel ve maliyet etkin bir bulut depolama hizmeti sunmayı hedefler.
Filecoin, nesnelerin interneti (IoT) ve DePIN projesi olmasının yanı sıra alanında en büyük piyasa değerine sahip FIL coine sahip olmasıyla tanınıyor.
CoinGecko verilerine göre Filecoin 4,9 milyar dolar piyasa değerine sahip. Günümüzde ortalama 400 milyon dolar işlem hacmine sahne olan FIL, an itibarıyla 9,29 dolardan el değiştiriyor.
2- Blokzincir tabanlı video yayıncılığı: Theta Network (THETA)
Günümüzde bir çok vatandaşın kablo ve uydu yayınlı televizyon yerine video yayıncılığını daha sık tercih etmesi, Theta Network’ün uzun vadede büyük bir potansiyele sahip olduğunun en büyük göstergesi.
Theta Network (THETA), merkeziyetsiz bir video dağıtım ağını amaçlayan bir blockchain projesidir. Video akış hizmetlerinin kalitesini artırmak, maliyetlerini düşürmek ve içerik oluşturucular ile izleyiciler arasında daha adil bir değer dağılımı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Theta Network, kullanıcıların ağa katkıda bulunarak bant genişliği ve bilgi işlem kaynakları paylaşmasına, karşılığında ise THETA tokenı kazanmasına olanak tanır.
Theta Network doğrudan bir DePIN çözümü sunmasa da, merkeziyetsiz teknoloji kullanarak video ve veri dağıtımında sağladığı yeniliklerle IoT ekosistemi için dolaylı yollarla katkıda bulunabilir.
CoinGecko verilerine göre THETA coin 3 milyar dolar piyasa değerine sahip. Ortalama 60 milyon dolar hacim yapan THETA, an itibarıyla 3,01 dolardan el değiştiriyor.
3- Merkeziyetsiz ve ücretsiz işlemler: IOTA (IOTA)
IOTA, özellikle Internet of Things (IoT) cihazları için tasarlanmış, ölçeklenebilir, merkeziyetsiz ve ücret-siz işlemler sunan bir kripto para ve teknoloji platformudur. Blockchain teknolojisinden farklı olarak IOTA, “Tangle” adı verilen bir yönlendirilmiş çevrimsiz graf (DAG) kullanır. Tangle, her yeni işlemin onaylanması için önceki iki işlemi onaylaması gerektiği bir sistemdir.
DePIN (Decentralized Private IoT Network), IoT cihazları arasında güvenli, özel ve verimli bir iletişim ağı oluşturma amacını taşır. IOTA, birkaç önemli yol ile bu yolda katkıda bulunmaktadır. Bu başlıklar arasında güvenlik ve veri bütünlüğü, makineler arası iletişim ve merkeziyetsizlik vurgusu yer alır.
CoinGecko verilerine göre IOTA coin 1 milyar doları aşkın bir piyasa değerine sahip. IOTA, an itibarıyla 0,35 dolardan el değiştiriyor.
4- Veri indeksleme protokolü: The Graph (GRT)
Ethereum ve diğer blokzincir ağlarında yer alan verilere daha kolay şekilde ulaşılmasını amaçlayan indeksleme protokolü The Graph (GRT), kullanıcı ve geliştiricilerin akıllı sözleşmelerde saklanan verileri denetleyebilmesi için bir altyapı sunmasıyla öne çıkıyor.
The Graph (GRT), Ethereum ve diğer blokzincirlerde depolanan verilere kolay ve verimli bir şekilde erişim sağlamayı amaçlayan bir indeksleme protokolüdür. Kullanıcıların, akıllı sözleşmelerde depolanan verileri sorgulayabilmeleri için gerekli altyapıyı sunar.
GRT, The Graph ekosistemindeki çeşitli katılımcıları (indeksleyiciler, sorgulayıcılar, küratörler vb.) teşvik etmek ve ödüllendirmek için kullanılan yerel bir kripto para birimidir.
The Graph’ın DePIN alanında gelecekte doğrudan çözümler sunması muhtemel. Proje, sağladığı veri sorgulama ve indeksleme hizmetleri ile IoT ve genel olarak merkeziyetsiz ağlar için bir çok fayda sağlayabilir.
CoinGecko verilerine göre 3,7 milyar dolar piyasa değerine sahip GRT coin an itibarıyla 0,3919 dolardan işem görüyor.
5- 3D görüntü işleyici: Render (RNDR)
Render (RNDR) Token, Render Network tarafından kullanılan bir blockchain projesidir ve bu ağ, 3D grafiklerin, sanal gerçeklik içeriklerinin ve diğer ağır hesaplama gerektiren görsel içeriklerin merkeziyetsiz bir şekilde render edilmesini sağlar. Render Network, GPU gücünü dünya çapında kullanıcılardan toplayarak, dijital içerik oluşturucuların ve geliştiricilerin yüksek kaliteli görsel efektler, animasyonlar ve diğer grafik yoğun projeler için gereken hesaplama gücüne erişimini kolaylaştırır.
RNDR tokenı, bu ekosistem içinde hizmetlerin ödenmesi, teşvik edilmesi ve işlemlerin yönetilmesi için kullanılır.
Proje, özellikle GPU (görüntü işleme birimi) ve yapay zeka alanına getirdiği yeniliklerle büyük popülerite elde etti. Bir DePIN furysı kripto dünyasını kasıp kavurur ise Render’ın yıldızı parlayabilir.
CoinGecko verilerine göre 4,2 milyar dolar piyasa değerine sahip olan RNDR coin an itibarıyla 11,02 dolar seviyesinde.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.