Yükleniyor...

Depeg Nedir?

Depeg, stabilcoin'in sabitlenen fiyatından sapması durumuna verilen isimdir.

depeg2

Depeg, stabilcoin’in sabitlenen fiyatından sapması durumuna verilen isimdir. Curve Finance’in işlem hacmi USDC depeg’inin ardından 7 milyar dolarla zirve yaptı. Yaşanan depeg, MakerDAO’nun DAI stablecoin’inde de yüzde 5’lik bir düşüş yaşanmasına zemin hazırladı. Peki depeging nedir, neden gerçekleşir?

Depeg Nedir?

Depeg, değeri ABD dolarına sabitlenmiş stabilcoin‘in, bu değerden sapması anlamına gelir. Depeging olarak da adlandırılan olay gerçekleştiğinde, o stabilcoin’in varlığı sorgulanmaya başlar. Kripto para piyasasında bugüne kadar önde gelen birçok stabilcoin’in değer sabitinin bozulduğu görülmüştür. Bunlar arasında Tether, USDC, BUSD ve GUSD gibi önde gelen stabilcoin’ler de yer alır.

Özellikle değeri kodlarla ve matematiksel hesaplamalarla sabitlenen algoritmik stabilcoin’lerde depeg gerçekleşmesi felaketle sonuçlanabilir.

Yakın tarihte sektör, bu durumun örneğini Terraform Labs’in algoritmik stabilcoin’i Terra USD’nin (UST) dolar sabitinin bozulması ile yaşadı. UST’nin depeging olmasının ardından kripto para piyasasından milyarlarca dolar silindi, yatırımcılar ciddi zararlarla karşı karşıya kaldı. Bu durum kripto sektörü için domino etkisi yarattı ve kripto şirketleri peş peşe iflas etmeye başladı.

depeg

Depeg Nasıl ve Neden Gerçekleşir?

Depeg olayı uyumsuz rezervler ve piyasaların algoritmadan daha iyi performans göstermesi sebebiyle gerçekleşir. Bir stabilcoin’in değeri, bağlı olduğu varlık tarafından yüzde yüz oranında destek görmezse fiyatta sapma meydana gelir. Depeg olmaması için piyasa, stabilcoin’e tam anlamıyla rezerv desteği sağlamalıdır.

Öte yandan arz ve talep yoluyla bir varlığın değer. Sabitlemesi güvence altına alınsa da bu durumun sürdürülebilirliği bozulabilir. Şöyle ki piyasa algoritmadan daha iyi performans gösterdiğinde ya da hızlı bir çöküş yaşadığında stabilcoinde sapma yani depeging başlar.

Peki, depeg nasıl önlenir? Ciddi sonuçları olan bu olayı önlemek için öncelikle yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır. Yeterli rezervlerle destek sağlanması için düzenlemeler kritik bir rol oynar. Aksi durumda stabilcoin’lerin karşılıksız basılan paradan farkı kalmaz.

Depeging yaşanmaması için yapılması gerekenler arasında güçlü arbitraj mekanizmalarının varlığı da yer alır. Böylece algoritmik stabilcoin’lerin akıllı sözleşme yönetimi üzerine koruma katmanı eklenmiş olacaktır. Bir stabilcoin bir doların altında işlem gördüğünde, arbitrajcılar onu ucuza satın alabilir, daha sonra 1 dolara takas edebilir, kar elde edebilir ve dolar sabitini geri kazanmasını sağlayabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.