Yükleniyor...

DeFi’da tokenleştirme: Pendle nedir?

Pendle, kullanıcıların getiri sağlayan varlıkları farklı parçalara ayırarak ve kullanıcıların temel getirideki değişiklikler hakkında spekülasyon yapmasına izin vererek daha fazlasını elde etmelerini sağlayan bir getiri yönetimi protokolüdür.

pendle

Pendle, kullanıcıların getiri sağlayan varlıkları farklı parçalara ayırarak ve kullanıcıların temel getirideki değişiklikler hakkında spekülasyon yapmasına izin vererek daha fazlasını elde etmelerini sağlayan bir getiri yönetimi protokolüdür.

Pendle Protocol Nedir?

Pendle, çeşitli stratejiler yoluyla kullanıcıların getirileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarına ve getiri dalgalanmaları hakkında spekülasyon yapma yeteneğinin kilidini açmasına olanak tanıyan bir varlık yönetimi protokolüdür. Pendle’ın ana özellikleri getiri tokenizasyonu, AMM’si (Otomatik Piyasa Yapıcı) ve oy emanetli tokenomiklerdir.

Pendle, tamamı verimdeki dalgalanmalara ve yatırımcıların bundan nasıl kar elde edebileceğine odaklanan çok sayıda özellik sunar. TradFi’nin daha fazla niş unsurunu giderek daha fazla yansıtan, daha sofistike DeFi protokollerinden oluşan yeni grubun bir parçasını temsil eder.

Bu protokol, kullanıcıların daha belirleyici getirilere erişmesine olanak tanıyan ve yatırımcıların riskten korunma ve spekülasyon yapma yeteneğini artıran sabit oranlı bir ortamda çalışır.

pendle 1

Pendle Özellikleri

Pendle, izinsiz verim yönetimi sunar ve protokolün üç temel özelliği vardır.

1. Getiri Tokenizasyonu

Protokol, SY (Standardized Getiri) token standardını kullanır. SY token’ları, Pendle’da kullanılabilen ve iki bileşenden oluşan paketli coinlerdir: Temel Token’lar (PT) ve Getiri Token’ları (YT).

Getiri taşıyan herhangi bir varlık, bir SY token’ına sarılabilir. Token standardı, akıllı sözleşmelerdeki bu varlıklar için standartlaştırılmış bir API sağlar ve DeFi genelinde şekillendirilebilirliğe izin verir ve bu standart, Pendle ekibinin ERC-5115’i önermesiyle protokolün ötesine geçebilir.

DeFi genelinde getiri sağlayan varlıklar için daha fazla şekillendirilebilirlik sunmak, yeni olasılıklar dünyasının kapılarını aralayacaktır ve sıvı staking türevlerinin (LSD’ler) piyasaya sürülmesi bu performansın ilk perdesini göstermiştir.

pendle

Getiri getiren varlıklar, DeFi’de norm haline geldi. Kullanıcılar temel varlıkları alır, bir verim kaynağına yatırır ve karşılığında getiri sağlayan bir varlık alırlar. Yukarıdaki örneği takiben, DAI’yi Bileşik borç verme havuzuna yerleştirmek, kullanıcının cDAI’ye sahip olmasıyla sonuçlanacaktır. cDAI token’ı, sağlanan DAI miktarını ve borç verme faaliyetinden kazanılan getiriyi belirtir.

Bu nedenle Pendle kullanıcıları, PT-DAI ve YT-DAI’ye sahip olacak ve bu da onların her ikisini de Pendle’ın benzersiz AMM’sinde serbestçe ticaret yapmalarına izin verecektir.

pendle protocol

Asıl token’lar, varlığın anaparasını temsil eder ve Getiri token’ları, varlığın yarattığı tüm getiriyi temsil eder. Bir token yerine, yatırımcıların artık iki token’ı vardır. Anlama kolaylığı için, bir kullanıcının bir stETH’si (Lido’nun Liquid Staking Token’ı) olabilir. Pendle ekosisteminde bu stETH, PT-stETH + YT-stETH’ye eşdeğer SY-stETH olacaktır.

PT-sTETH, stake edilen Ether’in ilk miktarıdır ve YT-sTETH, bu stETH tarafından tahakkuk eden tüm stake etme ödülleridir. Kullanıcılar Pendle’daki PT’yi vade sonunda dayanak varlık için 1:1 oranında kullanabilirler. YT, hak sahibine gerçek zamanlı olarak talep edilebilir varlığın ürettiği tüm getiriye hak verir.

2. Pendle AMM

PT’lerin ve YT’lerin etkin ticareti bir pazar yeri gerektirir ve Pendle AMM (Otomatik Piyasa Yapıcı) tüm ekosistemin merkezinde yer alır. Pendle’ın altında yatan mekanizma, kullanıcıların getiri sağlayan varlıklar tarafından üretilen getiri üzerine bahis yapmasını içerir.

YT satın alan kullanıcılar uzun süre verim alır. Verimin (Dayanak APY), varlığın gelecekteki APY’sinde piyasa tarafından yönlendirilen bir fiyat olan Zımni APY’nin üzerinde işlem göreceğine bahse girerler. Basit bir ifadeyle, verim korunur veya artarsa ​​kazanırlar.

Kullanıcılar wstETH getirisinde uzun süre devam etmek isterlerse, Pendle’da wstETH Getiri token’larını (YT-wstETH) satın alabilirler. Bu getiri coin’lerinin ürettiği getiri, satın alma maliyetinden daha ağır bastığı sürece, ticaret kazanır.

Teorik olarak, bu ticaretin karşı tarafı, ödenen primin üretilen getiriden daha ağır basacağına inanan bir kullanıcı olacaktır. Uygulamada, Pendle’daki likidite sağlayıcıları, tüm işlemlerin karşı tarafı olarak hareket eder.

Pendle’ın AMM’si, PT ile SY’yi eşleştirir ve aynı havuz üzerinden YT işlemlerini etkinleştirmek için flaş takaslardan yararlanır, yani tek bir likidite havuzu aracılığıyla belirli bir varlık rotası için tüm işlemler anlamına gelir.

3. vePENDLE

Pendle yapbozunun son parçası oy emanet token’ı: vePENDLE. Bu “son parça” önemlidir çünkü vePENDLE sahipleri platformda yönetim hakları ve kanal teşvikleri kazanır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.