Yükleniyor...

DeFi Yield Farming Ethereum 2.0 İçin Tehlikeli Olabilir

ConsenSys tarafından yayınlanan bir rapora göre, Ethereum tabanlı merkezi olmayan finans protokollerinden elde edilen yüksek getiri sebebiyle, ETH ağının bir sonraki sürümü olan Ethereum 2.

defi projeleri ethereum 2 0 icin tehlikeli olabilir

ConsenSys tarafından yayınlanan bir rapora göre, Ethereum tabanlı merkezi olmayan finans protokollerinden elde edilen yüksek getiri sebebiyle, ETH ağının bir sonraki sürümü olan Ethereum 2.0 için tehlikeli olabilir.

DeFi’de kilitli yaklaşık 11 milyar dolar değerinde kripto para birimi bulunuyor. Yatırımcılar akıllı sözleşmelere koydukları paradan, faiz ile birlikte kazanç sağlarlar. Bu yazın başlarında bazı protokoller %1000’in üzerinde kazanç sağladı. Bu günler şimdilik geride kalmış olsa da yatırımcılar yine de kazanç elde etmeye devam ediyor.

Ethereum 2.0 güncellemesi 2020 yılının sonundan önce hayata geçirilmesi beklenen büyük bir güncelleme olarak karşımıza çıkıyor. ETH 2.0 güncellemesi, havuzlarda mevcut fonları stake ederek ETH kazanma fırsatını da beraberinde getiriyor. ETH 2.0’da işlemlerin bu şekilde doğrulanması planlanmakta.

ConsenSys’ın raporuna göre, çeşitli DeFi protokolleri ETH 2.0’dan daha yüksek getiri sağlayacaksa, ETH sahipleri havuzda varlıklarını tutmak yerine, başka projelere yönelebilirler. Bu durumda da ETH 2.0’ı yeterince güvenli ve merkezi olmayan hale getirmek için gereken stake ETH eksik kalabilir. Kullanıcıların stake’e dahil olabilmeleri için minimum 32 ETH’yi havuzda bırakmaları gerekiyor.

Ethereum 2.0’dan ne kadar gelir elde edileceği tam olarak bilinmediği için bu konuda kesin olarak konuşmak oldukça zor. Ancak hem DeFi projelerinin avantajları hem de ETH’de bir boğa koşusu yaşanması ihtimaline karşı, yatırımcıları için varlıklarını kilitlemek çok mantıklı görünmüyor.

Yield Farming Sistemi Nasıl Çalışır?

Yield farming sistemi kısaca borç verme protokolü olarak tanımlanabilir. Bu sistemde kripto parası olan kullanıcılar, kendisine ait olan varlıkları bir havuza kilitler. Bu paraya belirli bir süre dokunulmazsa belirlenmiş oranda faiz kazanılır. Havuza eklenen kripto paralar eklendikten sonra kilitlenmiş sayılır ve belirli bir süre bu varlıklara erişme imkanı ne yazık ki bulunmamakta. Bu sebepten dolayı bu noktada önemli bir risk noktası bulunmakta. Yatırılan varlıkta bir düşüş yaşanırsa, havuzda kilitli olduğu için müdahale etme şansı bulunmamakta. Bu yüzden getirdiği kazançlar ile birlikte, alınacak risklerin de göz önüne alınması gerekir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner