Yükleniyor...

DeFi Piyasasının Sonunu Getirebilecek 4 Şey

DeFi pazarı her geçen gün katlanarak büyüyor.

defi piyasasinin sonunu getirebilecek etmenler

DeFi pazarı her geçen gün katlanarak büyüyor. Peki bu piyasasının sonunun gelmesine neden olabilecek şeyler nedir?

Merkezi olmayan finans (DeFi) çözümleri pazarı, yatırımcıların astronomik derecede getiri elde etmek için kripto para birimlerini çeşitli kredi protokollerine yatırmaktan mutlu oldukları için son dört ayda ciddi bir yükseliş gösterdi. Bu yılın Mart ayında, bu türden protokollerde kilitlenen toplam değer, yaklaşık 550 milyon dolardı. Şimdi, TVL %1600’lük bir artışla 9.5 milyar dolara yükseldi.

Genellikle yield farming olarak anılan eğilim, gün geçtikçe daha fazla protokol ortaya çıktığı ve yatırımcıların acele etmesi nedeniyle daha da güçleniyor. Son zamanlarda, geliştiriciler YAM, SUSHI, PASTA, KIMCHI gibi isimlerle kripto paralar sunmaya başladı. Bu token’lar milyonlarca hatta milyarlarca stake değerini birkaç saat içinde toplar hale geldi.

Genellikle çok yüksek getiri sağlarlar ancak çoğu, geliştiricilerin ilgili riskler konusunda açıkça uyardığı denetlenmemiş akıllı sözleşmelerle birlikte gelir. Yine de insanlar paralarını bu kripto para birimlerine yatırmaktan gayet mutlular.

Peki DeFi’ın sonunu getirebilecek senaryolar neler?

Akıllı Sözleşme Başarısızlığı

DeFi dahil her türden kripto para protokolüne yatırım yapmanın doğal risklerinden biri, akıllı sözleşme kodu söz konusu olduğunda başarısızlık şansıdır. Bu, denetlenen ve dikkatle incelenen protokoller için doğrudur ve tüm öfkenin şu anda denetlenmemiş akıllı sözleşmelerde olduğu da doğru.

Son haftalardaki en popüler DeFi protokollerinden bazıları Yam Finance, Spaghetti Money, SushiSwap ve son olarak da Kimchi Finance sıklıkla konuşuluyor. Bilindiği üzere son zamanlarda mem gücü toplulukta önemli bir konumda ve en sıcak DeFi protokollerinin çoğu iyi bilinen yemeklerden seçiliyor.

Kilitli toplam değerde milyarlarca dolar çekmenin yanı sıra, tüm bu protokoller ortak bir şeyi paylaşır: “denetlenmezler”. Bu, geliştiricilerin onları serbest bıraktığı ve akıllı sözleşme kodunun meşruiyetini ve yatırımcı için yıkıcı olabilecek herhangi bir gizli sorunun olup olmadığını doğrulayan hiçbir üçüncü taraf denetim şirketi veya ekibi olmadığı anlamına gelir.

Yam, kodunda kritik bir hata gören ilk protokoldü. Bu her şeyin tamamen yönetilemez olmasına neden olan ve “deneyi” geçici bir başarısızlık haline getiren bir hata. Sonuç olarak, protokolün yönetim token’ı olan YAM’ın fiyatı, satın alan herkesi zarara uğratarak sıfıra geriledi.

Denetlenmemiş protokollerde likidite sağlanmasıyla ilgili, milyarlarca olmasa da milyonlarca likidite tüketen bir akıllı sözleşme kodu hatası, DeFi alanı için tamamen felaket olabilir.

Hack’ler ve İstismarlar: Gerçek Bir Endişe

Geleceği tahmin etmenin en iyi yolunun geçmişinizi öğrenmek olduğunu söylüyorlar. Nisan ayında bir bilgisayar korsanı, Multicoin Capital tarafından desteklenen dForce Network adlı bir Çin merkeziyetsiz finans protokolünde toplam kilitli değerin 25 milyon dolarını ele geçirmeyi başardı. Şimdi, SushiSwap gibi şu anda kilitli toplam değeri 1 milyar dolardan fazla olan ve bunun denetlenmemiş bir protokolde olduğunu hayal edin. Hack’ler, başlangıcından bu yana tüm kripto para birimi alanı için bir tehdit oluşturdu. Bu gibi durumlarda kullanıcılarını korumak için genellikle bir sigorta poliçesi bulunan Binance, Coinbase, BitMEX ve benzeri gibi merkezi çözümlerin aksine, şu anda trend olan DeFi protokollerinin çoğu tamamen anonim ve korumasızdır. Sigortayı düşünmek bir yana, kaynak kodunun arkasında kimin olduğunu dahi bilmiyoruz.

Ethereum İşlem Ücretleri

DeFi ile ilgili işlemlerin çoğu, Ethereum ağında gerçekleşir. Burada da işlem ücreti gibi bir sıkıntı ortaya çıkmaktadır. ETH ücretleri sürekli olarak tüm zamanların en yüksek seviyelerini gösteriyor, bu da birçok kişinin DeFi’ın yakında (henüz değilse bile) yalnızca zenginler için ayrılmış bir ayrıcalık olacağı fikrini desteklemesine yol açıyor.

Aslında, birçok kullanıcı basit bir stake işlemi için 50 ila 120 dolar aralığında bir ücret ödemeleri gereken vakaları bildiriyor. Bu, kaçınılmaz olarak perakende yatırımcıları kârsız hale getirecek ve ciddi sermayeye sahip insanlar için yüksek getiri fırsatları bırakacaktır.

Bitcoin’in Fiyatında Büyük Hareket

Son olarak Bitcoin’i düşünmemiz gerekiyor. Birincil kripto para birimi, son birkaç ayda piyasadaki hakimiyetini kaybediyor. Bunun nedeni, DeFi madeni paralarının ve diğer büyük hacimli altcoin’lerin değerinin artmasıdır. Bununla birlikte, bu alanda net olan bir şey varsa, o da Bitcoin parabolik hale geldiğinde, tüm pazara diz çöktürmesidir. Bitcoin fiyatındaki ani bir artış, perakende yatırımcılar arasında, Aralık 2017’de gördüğümüz gibi muazzam FOMO’ya neden olabilir.

Ayrıca, birçok yatırımcının yukarıdaki risklerin hepsinin farkında olduğunu da belirtmek gerekir. Bu nedenle, DeFi karlarını çok daha güvenilir bir şeye yatırmak istedikleri bir zaman gelirse bu pek de şaşırtıcı olmayacaktır. Bitcoin, kulağa en olası seçenek gibi geliyor.

Sonuç

Her şey düşünüldüğünde, DeFi pazarı şu anda patlama yaşıyor ve herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermiyor. Yine de, çoğu zaman, trend protokollerinin çoğu özellikle riskli görünüyorsa düşüş yaşayabilir.

Elbette, Compound, Maker, Balancer ve benzeri projeler gibi, gelişime öncülük edecek birçok güvenilir ve iyi yönetilen protokol vardır. Bununla birlikte, güven en önemli faktörlerden biri olduğundan, tekneyi sallamak için tek bir yanlış adım yeterli olabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.