Merkezi olmayan finans (DeFi) protokollerinde kilitlenen toplam Bitcoin (BTC) sayısı, DeFi piyasası popülerleştikçe tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
DeFi analitik platformu DeFi Pulse, Bitcoin sahiplerinin gelişmekte olan merkezi olmayan finans alanına giriş sağlamak için 1.5 milyar dolar değerinde 141.683 BTC’yi ERC-20 tokenlerine dönüştürdüklerini ortaya çıkardı.
Bitcoin ve Ethereum blockchain arasındaki uyumsuzluk nedeniyle, BTC kullanıcılarının DeFi platformunun özelliklerinden yararlanmak için varlıklarını Ethereum tabanlı tokenlara dönüştürmesi gerekiyor. Bitcoin sahipleri arasında en popüler seçim ise, BTC’lerini 1:1 oranında dönüşüm yapabildikleri wBTC yönünde. wBTC ile Bitcoin sahipleri Compound (COMP) ve Aave (LEND) gibi borç verme platformlarında DeFi’nin birçok avantajını kullanabiliyorlar.
Yazım sırasında, Ethereum blokchain’de depolanan yaklaşık 95.700 wBTC var.
DeFi’de kilitlenen BTC sayısındaki artış, merkezi olmayan finans sektörüne olan ilginin artış gösterdiğini işaret ediyor. CoinMarketCap tarafından sağlanan verilere göre, tüm zamanlarının en yüksek seviyesi 43.873 dolardan %60 düşüş ile geri çekilme yaşayan yearn.finance (YFI), yine CoinMarketCap’e göre son 24 saat içerisinde %15’lik artış yaşadı. Aave me merkezi olmayan oracle ağı Chainlink (LINK) de son 24 saat içerisinde sırasıyla %17 ve %13’ün üzerinde artış gösterdi.
Bazı analistlere göre DeFi ekosistemi kısa zaman içerisinde patlayacak bir balon olarak görülüyor. Ancak, kripto paraların çıkış amacı olan merkeziyetsiz yapıya olan ilgi her geçen gün artış göstermekte. Kullanıcılar tarafından artan ilgiye rağmen, ülkeler halen DeFi platformuna karşı çıkmakta.Yasadışı yapılan işlemlerde genellikle DeFi platformundan kripto paraların tercih edilmesi sebebiyle, ülkeler kontrolünü sağlayamadıkları bir sistemin yasal olması taraftarı değil.
Neden DeFi (Merkeziyetsiz Finans)?
Kripto paralar çıkış itibari ile geleneksel finansa tepki olarak, daha özgür bir finansal güç kavramı ile piyasaya sürüldü. DeFi’ın tek amacı özgürlükte değil, diğer bir yandan geleneksel finans sistemine erişim sağlayamayan, ulaşmakta güçlük çeken her bir kullanıcı için oluşturuldu.
Bazı kişilerin aklına halen bankacılık sistemine ulaşamayan kullanıcı mı kaldı sorusu gelebilir. Ancak Dünya üzerinde 1.7 milyardan fazla insan “unbanked” olarak tanımlanıyor yani geleneksel bankacılık sistemine ulaşamıyor ve bununla birlikte geleneksel sistem bu sorunun çözümü için büyük adımlar da atmıyor. Bu sebepten dolayı DeFi sadece merkeziyetsiz olması açısından değil, herkese ulaşma arzusu ile de ön plana çıkıyor.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.