Dark Web terimi, geleneksel arama motorları tarafından dizine eklenmeyen şifreli çevrimiçi içeriği ifade eder. Dark Web’e erişim, yalnızca TOR Tarayıcı gibi belirli tarayıcılar kullanılarak yapılabilir. Geleneksel web sitelerine kıyasla Dark Web’i kullanmanın getirdiği çok fazla gizlilik ve anonimlik vardır.
Bu nedenle, insanların Dark Web düşündüğünde dikkatlerin çoğu, uyuşturucu, çalıntı veri alışverişi ve diğer yasa dışı faaliyetler için çevrimiçi pazarlara verilir. Buna rağmen, siyasi muhalifler ve belirli bilgileri gizli tutmak isteyenler de dahil olmak üzere, insanların Dark Web’i kullanmayı tercih etmelerinin genellikle çok meşru nedenleri vardır.
Kısa Kısa
- Dark Web, geleneksel arama motorları tarafından dizine eklenmeyen şifreli çevrimiçi içeriği ifade eder.
- Dark Web’e ulaşmak için Tor Browser gibi belirli tarayıcılar gereklidir.
- Dark Web, banka hesapları, e-posta hesapları ve veritabanları gibi çevrimiçi dizine eklenmeyen bilgileri kullanarak siteleri çeker.
- Dark Web’i kullanan kişiler mahremiyetlerini koruyabilir ve görüşlerini özgürce ifade edebilirler.
- Ayrıca yasa dışı ve etik olmayan faaliyetlerle ilişkilendirildiği için bir üne sahiptir.
Dark Web Nedir?
Adından da anlaşılacağı gibi, Dark Web yeraltında var olan gizli bir ağdır. Genel halktan gizlenen bir dizi web sitesinden oluşur. Bu, Google gibi geleneksel arama motorları aracılığıyla erişilemeyecekleri anlamına gelir.
Geleneksel arama motorları, web sitelerine bağlantı dizinleri içerdiğinden sonuç döndürür. Bunlar, anahtar kelimelere ve alaka düzeyine göre sıralanır. Öte yandan Dark Web, e-posta, sosyal medya , bankacılık gibi bireysel hesaplardaki içerik gibi bu diğer arama motorlarında bulunmayan bilgileri, kişisel ve profesyonel veritabanları ve belgeler (yasal ve tıbbi) gösterir.
Darknet olarak da adlandırılan Dark Web, 20. yüzyılın sonlarında daha geniş Web’in ilk günlerinde olduğu gibi. Çalıştırmakla ilgili çok fazla malzeme var ve oraya varıldığında yapacak çok fazla şey yok. Dark Web’deki içeriğin çoğu çok amatörce. Öte yandan, bireylerin site açması ve dikkat çekmesi çok daha kolaydır. Teknoloji devleri ve büyük medya kuruluşlarının 2020 itibariyle Dark Web üzerinde çok az etkisi var.
Erken İnternet’te olduğu gibi, Dark Web, yasa dışı faaliyetler için bir sığınak olarak ün yapmıştır ve genellikle yasa dışı ve suç faaliyetleriyle ilişkilendirilir. Dark Web, yasadışı ve etik olmayan işlemlerde rol oynamış olsa da, kimlikleri veya siyasi inançları nedeniyle başka türlü zulme uğrayabilecek insanlar için sosyal bir çıkış da sağlar. Ayrıca yasal makamlara etik olmayan faaliyetlerin faillerini yakalamaları için ihtiyaç duydukları ek araçları sağlar.
Dark Web hala devam eden bir çalışmadır ve tam maliyetleri ve faydaları henüz bilinmemektedir.
Özel Durumlar
İnsanlar genellikle Dark Web’i, genellikle orada alışveriş yapmak için kullanılan kripto para birimleriyle karıştırır. Ama belirgin bir fark var. Dark Web, ilgili herkes için yüksek derecede anonimlik sunan web sitelerini kurmayı ve bunlara erişmeyi kolaylaştırır.
Birçok dark web sitesi, bir şey satın alma veya satma yeteneği yerine yalnızca bilgi içerir. Bununla birlikte, Bitcoin ve Monero gibi kripto para birimlerinin genellikle Dark Web’deki işlemler için kullanıldığı doğrudur. Ancak kripto para birimlerini kullanmak için Dark Web kullanmak zorunda değilsiniz.
Dark Web’in Tarihi
Dark Web ilk olarak 2000’li yılların başında, Lan Clarke tarafından kullanıcıları devlet müdahalesine ve siber saldırılara karşı korumak için geliştirilen Freenet’in yaratılmasıyla birlikte ortaya çıktı. Günümüzde hala geçerli olan sistem, kullanıcıların çevrimiçi takip edilmeden kendilerini özgürce ifade etmelerine olanak tanıyor.
ABD Deniz Araştırma Laboratuvarı, The Onion Router (TOR) adlı bir projeyi finanse etti. TOR, istihbarat kaynaklarına, özellikle kişisel güvenliğin önemli olduğu düşmanca alanlarda, kolay ve güvenli bir şekilde iletişim kurmanın bir yolunu sundu. Artık Dark Web’e erişmek için kullanılan en yaygın tarayıcılardan biridir ve insanların gezinmelerine ve ihtiyaç duydukları bilgileri bulmalarına yardımcı olmak için veritabanlarını kullanır.
Kripto para birimlerinin yükselişi, özellikle siber suçlular için Dark Web’in popülaritesini artırdı. Bunun nedeni, dijital para birimlerinin genellikle Dark Web’de alım satım yapan kişiler için büyük ölçüde anonimlik sağlamasıdır.
Bazı yasadışı faaliyetlerle ilişkisi nedeniyle, Dark Web’in düzenlenmesi için çağrılar yapıldı. Örneğin, G20 ve FATF, kripto para birimi şirketlerini çevrimiçi olarak yürütülen işlemlerde alıcılar ve satıcılar hakkında bilgi sağlamaya çağırdı. Bu, özellikle yasa uygulayıcıların suç örgütlerini ve yasa dışı faaliyetleri izlemesine yardımcı olmak için doğru olduğunu söylüyorlar.
Ross Ulbricht, yetkililerin uyuşturucu alıp satmak için kullanıldığını söylediği bir Darknet Web sitesi olan Dark Web sitesi The Silk Road’u oluşturmak ve işletmek suçlaması nedeniyle 2013 yılında tutuklandı.
Dark Web ve Deep Web
Dark Web ve Deep Web sıklıkla yanlışlıkla birbirinin yerine kullanılır. Dark Web aslında Deep Web’in sadece bir parçasıdır. Deep Web, yeraltında yatan şeydir ve yalnızca Dark olarak kabul edilen içerik değildir. Bu yüzden görünmez ağ veya gizli ağ olarak da adlandırılır.
Deep Web’de bulunan bilgiler normalde şifrelenir ve geleneksel Web’de olduğu gibi dizinlerde bulunmaz. Bir Web araması yaptığınızda açılmayan tüm sayfaları içerir. Ayrıca, aşağıdakilerden gelen içerik gibi oturum açmayı gerektiren her şeyi içerir:
- Online bankacılık
- Netflix ve Amazon Prime gibi ödeme yapan Web siteleri
- Dropbox ve rakipleri gibi dosya barındırma hizmetleri
- Özel veritabanları
- Dark Web’de listelenen bilgiler, yasa dışı herhangi bir şey yerine yalnızca abone veritabanlarındaki herhangi bir şeyi içerebilir.
Dark Web’in Avantajları ve Dezavantajları
Avantajlar
- Dark Web, insanların mahremiyetlerini korumalarına ve görüşlerini özgürce ifade etmelerine yardımcı olur. Gizlilik, takipçiler ve diğer suçlular tarafından terörize edilen birçok masum insan için çok önemlidir. Potansiyel işverenlerin sosyal medyadaki gönderileri takip etme eğiliminin artması, halka açık dürüst tartışmalara katılmayı da zorlaştırabilir.
- Son olarak, Dark Web’in suçlular arasındaki popülaritesi, onu gizli polis memurlarının iletişim kurması için mükemmel bir yol haline getiriyor.
Dezavantajları
- Bazı insanlar, suç faaliyetinde bulunmayı kolaylaştırarak Dark Web kullanımıyla ilişkili gücü kaçınılmaz olarak kötüye kullanacaklardır. Örneğin, Dark Web ve kripto para birimlerinin birleşimi teorik olarak belirli suçları işlemesi için birini işe almayı çok daha kolay hale getiriyor.
- Dark Web, kullanıcılarına mahremiyet vaat ederken, başkalarının mahremiyetini ihlal etmek için de kullanılabilir. Özel fotoğraflar, tıbbi kayıtlar ve finansal bilgilerin tümü çalındı ve Dark Web’de paylaşıldı.
Artıları
- Mahremiyeti ve ifade özgürlüğünü sağlar
- Kolluk kuvvetlerinin suç örgütlerini tanımlamasına izin verir
Eksileri
- Suç faaliyetinde bulunmayı kolaylaştırır
- Başkalarının gizliliğini ihlal etmek için kullanılabilir
Dark Web Örneği
Diyelim ki, eğer varsa, hangi bilgilerinizin dolaştığını görmek için Dark Web’de gezinmek istiyorsunuz. Sanal bir özel ağ kullanarak TOR tarayıcısını sisteminize kurabilirsiniz. Bir VPN, insanların özel bir ağda bilgi aktarıyormuş gibi genel bir ağ kullanmasına izin verir. Temel olarak size genel bir ağda gizlilik sağlar.
Gezinirken, muhtemelen Dark Web sitesi adreslerinin geleneksel .com, .org, .edu vb. yerine .onion uzantısıyla bittiğini fark edeceksiniz. Yine de bir uyarı. Yüklü bir güvenlik yazılımınız olduğundan emin olun, çünkü kötü amaçlı yazılım ve kimlik avı dolandırıcılığıyla karşılaşma olasılığınız yüksektir.
Dark Web’e Erişmek Yasadışı mı?
Adından da anlaşılacağı gibi, Dark Web’e erişmek yasa dışı değildir. Aslında bireylere, geleneksel web sitelerinin bireylere sunmadığı mahremiyet ve anonimlik sağlar. Örneğin insanlar, hükümet yetkilileri ve diğer gruplar tarafından azarlanma korkusu olmadan Dark Web’e gidebilir ve siyasi faaliyetler hakkındaki düşüncelerini yayınlayabilir.
Dark Web’e Nasıl Girersiniz?
TOR gibi belirli, anonim tarayıcılar yükleyerek Dark Web’e erişebilirsiniz. Yüklendikten sonra tarayıcı, geleneksel tarayıcılarla aynı şekilde çalışır. Ancak istenen bilgiyi bulmak için bir indeks kullanmadığı için bilgiye erişmek biraz zor olabilir. Bilgisayarınızın ve kişisel bilgilerinizin güvende olduğundan emin olmak için güvenlik yazılımı yüklediğinizden emin olun.
Bilgilerinizin Dark Web’de Olup Olmadığını Nasıl Öğrenirsiniz?
Bankacılık, sosyal medya ve e-posta hesapları gibi kişisel bilgileriniz ve Sosyal Güvenlik numaranız Dark Web’de satışa çıkabilir. Bilgilerinizden herhangi birinin Dark Web’de dolaşıp dolaşmadığını görmek istiyorsanız, Dark Web taraması yapmayı deneyin. Alternatif olarak, bir Dark Web izleme hizmetine kaydolabilirsiniz. Bu araçlar, herhangi bir bilginizi bulduklarında sizi uyarır.
Bilgileriniz Dark Web’deyse Ne Yaparsınız?
Bilgilerinizi korumaya yardımcı olmak için birkaç adım atabilirsiniz. Tüm şifrelerinizi değiştirdiğinizden emin olun, kredi raporlarınızda tutarsızlık olup olmadığını kontrol edin ve bankanızı/bankalarınızı bilgilendirin. Ayrıca, daha fazla tehlikeye girmesini önlemek için kredinizi dondurabilirsiniz.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.