Yükleniyor...

COVID-19 Salgını Pazarları Mart ayında Duraklattı, Nisan ayında Kurtardı

En büyük küresel varlıklar Nisan ayını artışla kapattı; Bitcoin ise Nisan ayının en iyi performans gösteren varlığı oldu.

Finansal Piyasalar ve Bitcoin

En büyük küresel varlıklar Nisan ayını artışla kapattı; Bitcoin ise Nisan ayının en iyi performans gösteren varlığı oldu. BTC kabaca yaklaşık %34 oranında artarken, varlık ayın başında 6.400 dolar aralığından ayın sonunda 8.700 doların üzerine çıktı. Nisan ayında S&P 500 %12.7, altın ise %6.7 oranında değer kazandı. Bu durum Mart ayında Bitcoin, S&P 500 ve altının sırasıyla % 26.7,% 12.51 ve % 0.5 oranında düştüğü pazardaki çöküşten kaynaklanıyor.

COVID-19 Salgını Pazarlara Büyük Oranda Yön Verdi

Mart ortasından önce, küresel pazarlar COVID-19 salgınının etkisiyle sert bir darbe aldı. ABD borsalarındaki yüksek oynaklık Mart ayında dört kez ticaret devre kesicilerini tetikledi. Ayın sonuna doğru S&P 500, 20 Şubat zirvesindeki seviyesinden yaklaşık %35 oranında düştü.

Devre kesici, S&P 500 endeksinde işlemin durmasının belirli seviyelerin altına düşmesini zorunlu kılan bir ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) hükmüdür. Kesici, 19 Ekim 1987’de meydana gelen pazar çöküşünün ardından, piyasaya sürüldüğünden beri sadece bir kez 1997 yılında tetiklendi.

SEC kesici kuralı BTC için geçerli olmasa da, kripto türevleri operatörü BitMEX, adeta Bitcoin çökmesi gibi bir sistem kesintisi yaşadı. Lider kripto para birimi 13 Mart’a kadar, 13 Şubat 2020’deki zirve değerinin %50’sini kaybetmişti.

Mart ayı sonuna doğru borsalar hükümet yardımları sayesinde, bir dizi teşvik paketi aracılığıyla Nisan ayına kadar süren bir ralli başlattılar. Bloomberg pazar editörü Joe Weisenthal gibi bazı uzmanlar, Bitcoin’in Nisan ayında ralli açıklayan borsalar ile hala ilişkili olduğuna inanıyorlar.

Bitcoin’de Belirsiz Zamanlar Mı?

ABD Federal Rezervi, tam iyileşme sağlanana kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğini söyledi.

“Devam eden bir halk sağlığı krizi kısa vadede; ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyon üzerinde riskler ile ayrıca orta vadede ekonomik görünüm için önemli risk teşkil edecek.” denildi. ABD para politikası komitesi şunları bildirdi: “Komite, ekonominin son olayları atlattığından ve maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşma yolunda olduğundan emin olana kadar bu hedef [faiz oranı] aralığını korumayı öngörüyor.”

Bitcoin gerçekten de bazılarının inandığı gibi borsa ile ilişkilendirilirse, en önemli kripto para biriminin kaderi kısa vadede kasvetli görünüyor. Blockchain.com Araştırma Başkanı Garrick Hileman’a göre, Bitcoin yarılanma olayı kısa vadede önemli bir katalizör olmayabilir.

“4 ve 8 yıl önce yukarı doğru fiyat hareketi açısından söylediklerimize benzer bir kalıp görüp göremediğimizi söyleyebilmemiz için yarılanmadan sonra en az 4 ila 6 ay gerekecek.”

Belirsizliklere Rağmen Bitcoin Hala Güçlü 

Bunun gibi ekonomik belirsizlik dönemlerinde genellikle yatırımcıların Bitcoin’in de içinde bulunduğu bir sınıf olan güvenli liman varlıklarında yatırımlarını korumaya çalıştıkları görülür. Michael Novogratz da dahil olmak üzere bazı uzmanlar, Bitcoin’in ekonomik belirsizliklere karşı bir hedge olarak  artık daha güçlü olduğuna inanıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.