Singapur merkezli DBS Bank, Ağustos ayında yayınlanan kripto para birimleri ile ilgili üç aylık raporunda dijital varlıkların mevcut durumundan bahsetti. Rapordaki en önemli detay, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinin, Bitcoin (BTC) benimsenmesini hızlandıracağı yönündeki ifadeler oldu.
Saygın bir çokuluslu bankadan ve onun baş ekonomisti Taimur Baig’den böyle bir gözlem duymak ilginç. Bununla birlikte, son zamanlarda, özellikle Singapur, İsviçre ve Almanya gibi yerlerde, kripto için yeni bir talep dalgası oluşturan, daha küçük özel bankalardan ve varlıklı müşterilerden süzülen bazı büyük finans kurumları hakkında söylentiler de var.
Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimleri konusunda Baig, iki farklı talep aşaması belirledi. Pandemi öncesi ve pandemi sonrası. Pandemi öncesi talep büyük ölçüde spekülatifti. Baig bir röportajda, “İnsanlar Bitcoin’in muhteşem bir performans sergilediğini gördü ve bu oyunun bir parçası olmak istediler, bu yüzden varlıkların %1’ini BTC’ye yatırmanın yanlışı ne?” demişti. Baig, daha sonra şunları söyledi:
“Bence post-pandemi spekülatif olmanın ötesinde. İnsanlar dolar çıkışı konusunda endişeli ve güvenli liman olarak altına ek biçimde kripto para tutmaları gerekip gerekmediğini merak ediyorlar.”
Bu Görüşü Yineliyorlar
Bu eğilimi fark eden tek banka DBS değil. İsviçre Finans Piyasası Denetleme Kurumu’ndan bir bankacılık lisansına sahip olan Singapur merkezli dijital varlık bankası Sygnum da bu görüşü yineledi. Sygnum Bank eş başkanı Martin Burgherr, şunları söylüyor:
“Covid-19’un patlak vermesinden bu yana dijital varlıkları bir alternatif ve endişe verici bir enflasyon riskine karşı korumanın bir yolu olarak görenlerin sayısı arttı.”
Daha önce Singapur Para Otoritesi, Deutsche Bank ve Uluslararası Para Fonu’nda üst düzey ekonomist rolleri üstlenmiş olan Baig, dijital para birimleri ile merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) potansiyel oyununu makro olarak görmeyi seviyor. Baig, altının istikrarlı bir şekilde arttığını, sabit gelir getirilerinin sıfıra doğru ilerlediğini ve bu koşulların da “Bitcoin’in oldukça ikna edici bir şekilde geri gelmesine” neden olduğunu söyledi.
Bitcoin’i Altına Benzetiyor
Bitcoin’e, ABD dolarına karşı bir döviz kuru ile başka bir para birimi olan döviz (FX) merceğinden bakmak cazip geliyor. Ancak Baig, düzenli bir egemen para birimi üretkenliği ve uzun vadeli büyümeyi belirleyen ekonomik değerlendirme araçlarını kabul ettiği için bunun yanlış olduğunu söyledi. Baig, şunları söyledi:
“Kripto para birimlerine bu şekilde değer veremezsiniz. Sistem tabanlı bir dağıtımla bu güvenilirliğe sahip olsalar da, yine de bir ülkenin servetine bağlı değiller. Yani, tabii ki, ABD ekonomisinin yükselip alçaldığı şekilde yukarı aşağı gitmeyecekler. Bu açıdan bakıldığında, bana göre bir FX’ten çok altına benziyor.”
Dolara Sabitleme
Para birimi krizi veya hiper enflasyon dönemi yaşayan ülkeler için ABD dolarına sabitlemek kısa vadeli bir güvenilirlik getirebilir, ancak bu pek çok para birimi için iyi sonuç vermiyor. Baig, şunları söyledi:
“Venezuela’ya ve hatta büyük bir finansal krizin ortasında olan Lübnan’a bakarsanız, ileriye dönük bir noktada, para biriminizi ABD dolarına sabitlemek yerine, onu bir kripto para birimine sabitlediğinizi düşünebilir misiniz?
Baig, işlemlerin blok zincirinde görüntülenebilmesi şartıyla olasılıklar olduğunu söyledi.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.