Yükleniyor...

Coinvoy – Türkiye’den Bitcoin ile Ödeme Arayüzü Röportajımız

Bitcoin Türkiye ekosisteminden, kriptoparalar ile ilgili ödeme prosesleri geliştirmek için bir araya gelen ve uzun çalışmalardan sonra ürününü nihayet ortaya çıkaran Coinvoy’u sizlere tanıtmak isteriz.

coinvoy logo bitcoin

Bitcoin Türkiye ekosisteminden, kriptoparalar ile ilgili ödeme prosesleri geliştirmek için bir araya gelen ve uzun çalışmalardan sonra ürününü nihayet ortaya çıkaran Coinvoy’u sizlere tanıtmak isteriz. 3 parlak Türk öğrencinin çalışmaları sonucu ortaya çıkan Coinvoy; Bitcoin, Litecoin ve Dogecoin ile ödeme ve bağış kabul etmek isteyenler için geliştirilmiş bir ürün. Dilerseniz bu Türk girişiminin arkasındaki ekibi ve ödeme prosesleri alanına nasıl bir çözüm getirdiklerini hep beraber öğrenelim.

Merhaba Safir, öncelikle sizi ve ekibinizi tanıyarak başlayalım.

– Merhaba Yağız. Öncelikle Coinvoy’a gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederiz.

Coinvoy ekibi 3 üniversite arkadaşından oluşuyor. İnsanın kendini anlatmasının zorluğundan ötürü bu soru için hepimiz birbirimizi anlattık:

coinvoy ekibi
Sırası ile Alp Deniz, Umut Erdal, Safir Cu

Alp Deniz, 1987 İstanbul doğumlu bir havacılık ve uzay mühendisi. ODTÜ’de eğitimine başlayana kadar pilsiz fener, içten yanmalı motor, hibrid roket gibi edevatlar üzerine çalıştı ve üniversite eğitimiyle bu konulardaki bilgilerini pekiştirdi. Uçaklarda itki konusunda uzman olan Alp, uzun zamandır aktif olarak programlama yapıyor.

Umut Erdal, 1990 Ankara doğumlu bir bilgisayar mühendisi. Genç yaşta milli takım atleti olma şansını talihsiz bir sakatlıkla kaybeden Umut, 7 yaşından beri bilgisayarlarla olan yakın ilişkisini el üstünde tutmuş ve Alp’in mezun olduğu ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği’nin ikinci senesinde Bilgisayar Mühendisliğine geçerek yolunu çizmişti. Umut, ekibimizin en genç üyesi.

Safir Cu ise New York’ta ikamet eden, 1987 İstanbul doğumlu bir sosyolog. Kendisi üniversite yıllarına kadar yüzücü iken, akademi ile birlikte felsefe, gelecek ve toplum üzerine yoğunlaştı. Burslu tamamladığı çifte master tezini Utrecht (Hollanda) ve Hull (İngiltere) üniversitelerine veren Safir, son birkaç yıldır sanal gerçeklik ve insan modifikasyonlarının –cyborg- toplum ile ilişkileri üzerine çalışıyor.

Coinvoy ekibinin Bitcoin ile tanışması nasıl oldu ve bir ödeme prosesi geliştirme fikri nasıl gelişti?

-Safir: Bitcoin ile 2011 yılında, yüksek lisans eğitimim esnasında Hollanda’da tanıştım. Akademik anlamda toplumsal sistemlerin yeniden şekillendiği dijital çağda, bireylerin erişim ve etkinlik alanlarının yeniden belirlenmesi konusunu çalışıyordum ve Bitcoin tez konumla birebir örtüşen ekonomik bir pratik öngörüyordu. O esnada Amsterdam’da staj yapmakta olan Alp ile yeniden bir araya gelmiştik. Umut bu sıralarda hala ODTÜ’ye devam ediyordu.

Matematiğe düşkünlüğüyle tanıdığım Alp, Bitcoin ile ilgili özellikle 3.sahıs gerekliliğini ortadan kaldıran merkezsizleşme çözümünden etkilenmiş ve kişisel web uygulamaları geliştirerek Bitcoin ile aktif olarak ilgilenmeye çoktan başlamıştı. 2012’nin başında bir araya gelişimizle birlikte, Bitcoin’e olan kişisel ilgi alanlarımızı birleştirerek, ekosistemi güçlendirecek çözümler üreten profesyonel girişimler yapmaya karar verdik.

Bitcoin kullanıcılarını bir araya getiren forum ve oyun siteleri, Bitcoin yarışma platformları gibi servisler sunarak hem kullanıcıları tanıyor hem de daha büyük projeler için güvenlik tecrübeleri kazanıyorduk. Bir yandan da mezun olur olmaz aramıza katılması konusunda Umut’la sözleşmiştik. Bunun için 2013’un sonunu beklememiz gerekti. Bu sırada Umut bir yandan okulu bitirirken bir yandan da, merkezsiz sistemlere -Torrent, Bitcoin gibi- gönül verdiği halde, harika kod yazma yeteneğini facebook oyunları yaparak kullanıyordu.

Kafamızdaki fikirlerle 2013 Hong Kong Bitcoin buluşmasına katıldığımızda dünyanın çeşitli yerlerinden Bitcoin ile ilgilenen insanlarla tanışma şansını yakaladık ve burada fikirlerin buluştuğu nokta; hem ücretsiz hem de herkes tarafından geliştirilebilecek bir ödeme arayüzü oluşturmak oldu. Biz de bu görevi üstlendik ve derhal çalışmalara koyulduk.

Bu noktadan sonra çok heyecanlı ve özenli bir süreç başladı,  sonunda Coinvoy.net’in beta sürümü bu ay kullanıma sunuldu. Coinvoy artık bizimle beraber bu uygulamayı kullanmak ya da geliştirmek isteyen tüm bireylerin ortak servisi haline geldi.

Şu anda BitPay ve Coinbase’in Bitcoin ile ödeme prosesleri geliştirdiğini biliyoruz. Bu şirketlerden farklı olarak kullanıcılara ne sunuyorsunuz? Sizi öne çıkaracak faktör nedir?

BitPay ve Coinbase iki büyük ödeme arayüzü servisleri ve biz bu iki markayı da severek takip ediyoruz. Alanlarında isim yapmış etkin şirketleri Bitcoin pazarına sokmaları ve güvenilir hizmetler sunmaları açısından, iki şirketi de Bitcoin ve dijital para dünyası için iki değerli girişim olarak değerlendiriyoruz. Ancak bu iki şirket de Bitcoin karşılığı ürün satışı hizmeti sağladıkları tüccarlara Türk Lirası ya da Amerikan Doları gibi fiat para birimleri üzerinden ödeme yapıyorlar. Kullanıcılarının dijital paralarını fiat para ile değiştirerek aldıkları volatilite riski karşılığında ise kendi uygun gördükleri ücreti talep ediyorlar.

Coinvoy ise dijital ortamda kalmayı seçen servisler ve/veya dijital para tutmak isteyen girişimler için gereken bedava servisi sunuyor ve bu servisin özgürce kullanılmasına izin veriyor. Yazılımcılar Coinvoy’u kullanarak internette dükkân ve market (p2p) uygulamalarını kolayca yaratabiliyorlar.

Coinvoy tüm satış surecinin tüccar ve/veya programın yazılımcısı tarafından özelleştirilebilmesini sağlarken, ödemelerin havuz/emanet hesapta tutulması/salınması, ödemelerin belgelenmesi ve takibi gibi hizmetleri Coinvoy tarafından ücretsiz karşılanıyor. Buradan sonra, kendi cüzdanlarında biriken dijital paralarını fiat para birimlerine (TL/USD/EUR) dönüştürmek isteyen kullanıcılar kendileri için en uygun exchange servisini ve birlikte çalışmak istedikleri bankayı seçmekte özgür kalıyor.

Bunun dışında Coinvoy’u ayıran en önemli farklardan biri de, tüm ödemelerde hem alıcının hem de satıcının kendi seçtiği dijital para birimini kullanmasına izin vermesi. Web sitenizde Bitcoin karşılığı sattığınız ürününüzün Litecoin veya Dodgecoin kullanılarak satın alınması durumunda Coinvoy kur değişimini yönetip size yine Bitcoin sunabiliyor.

Özetle Coinvoy, dijital ortamdan hiç ayrılmadan, dijital paranın getirdiği tüm alışveriş ve aktarım özgürlüğünü kullanıcılarına olduğu gibi sunarak para aktarimlarina guc ve esneklik getiriyor.

Türkiye’deki Bitcoin ekosistemi hakkında düşünceleriniz neler? Hâli hazırda çok kullanıcısı olmayan, fakat büyük bir merakla takip edilen bir para birimi Bitcoin.

Sizin de söylediğiniz gibi, Türkiye’de Bitcoin kullanımı ile farkındalığı arasında sayıca bir  fark görüyoruz. Kullanım alanının kısıtlılığından dolayı henüz potansiyelinin çok altında kullanıcı sayısına sahip olmasına rağmen bu dijital para ile tanışan insan sayısı da her gün artıyor. Ancak, yatırım yapmak gibi planları olmayan bireyler için Bitcoin sahibi olmak, onu kullanabilecekleri alanların varlığı eşliğinde değerli olacaktır. Bu yüzden öncelikle Bitcoin ile ödeme kabul etmenin kolaylaştırılması, böylelikle alışveriş ve ödemelerin Bitcoin ile gerçekleştiği alanların genişletilmesi gerekiyor.

Bu yüzden Türkiye’deki Bitcoin kullanıcı sayısındaki yavaş artışı, Bitcoin kabul eden işletmelerin sayısıyla orantılı olarak sağlıklı buluyoruz. Bitcoin ile sunulan hizmet veya ürünlerin artışıyla birlikte Bitcoin’e olan ilginin de yükseleceğini düşünüyoruz. Tüccarlar için bu, hem hâlihazırdaki müşterilerine bir ödeme sekli daha sunmak hem de Bitcoin pazarında yeni müşteriler edinmek anlamına gelecek. Bireyler ise hakkında zaten bilgi sahibi oldukları bu dijital para birimini edindiklerinde, onu cüzdan şifrelerini unutmayacak kadar sıklıkla kullanabilecekler.

Sizi daha önceki Bitcoin buluşmalarında görememiştik. Bir dahaki Bitcoin buluşmalarında sizleri de aramızda görmekten memnun oluruz.

Çok teşekkürler. Biz de aranızda olmaktan mutluluk duyacağız.

Yağız / CoinKolik

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.