Yükleniyor...

CoinTR borsasından dikkat çekici kripto vergi açıklaması

Borsanın CEO koltuğuna Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yardımcılığından gelen Ali Eşelioğlu, kriptoya getirilecek yasal düzenlemelere dair beklentilerini Coinkolik’e özel paylaştı.

thumbs b c 39227f8c543ff333a04c38f826d0faf0 1

Borsanın CEO koltuğuna Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yardımcılığından gelen Ali Eşelioğlu, kriptoya getirilecek yasal düzenlemelere dair beklentilerini Coinkolik’e özel paylaştı. 

Kripto para borsası CoinTR ikinci yılını kutluyor. Geçtiğimiz hafta düzenledikleri basın toplantısında bürokrat ve teknokrat geçmişleriyle ön plana çıkan yönetim kurulu üyelerini görücüye çıkaran borsa, geleceğe dair oldukça umutlu bir tavır sergiliyor. 

Geçmişte Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakan yardımcılığı görevlerini yürüten CoinTR’nin Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Ercan Gül, İstanbul, Kuruçeşme’de düzenlenen basın toplantısında “Hiçbir yerel iştirakli borsa, CoinTR’nin sahip olduğu global tecrübeye ve teknolojik altyapıya sahip değil” diye konuşuyor. 

İngiltere, Türkiye ve Çin menşeli kripto para borsası CoinTR’nin 2022’nin Eylül ayından beri hizmet verdiğini hatırlatan Gül, “Türkiye, kripto sektörü içerisinde dünyanın dördüncü büyük pazarı olsa da kullanıcılar, TRY bakiyelerini yerel borsalar aracılığıyla kriptoya çevirip globale aktarma eğilimi gösteriyorlar” görüşünü savunuyor.  

“Burada ilk kez bir kripto para platformuna Merkez Bankası’ndan yönetici gelmesi, Yönetim Kurulu’nun tamamen kamu ve özel sektörün çok güçlü kurumlarından gelen isimlerle oluşturulması oldukça önemli bir nokta. Bu çerçevede, yerli bir platformun küresel ölçekteki başarısı ile küresel düşünüp lokal hareket eden ve kamu kurumlarında gelen önemli isimlerin verdiği güven göz önüne alındığında Türkiye pazarında lider bir konuma ulaşmayı hedefleyerek küresel ölçekte genişlemeye devam edeceğimizi söyleyebiliriz” diye konuştu. 

“Regülasyonlarla sektöre zarar geleceğini düşünmüyoruz”

Basın toplantısı sonrası Coinkolik’in sorularını yanıtlayan CoinTR CEO’su Ali Eşelioğlu son iki yıldır Ankara’da süregelen kripto regülasyon çalışmalarını değerlendirdi: “Sayın Başkanımız Şakir Ercan Bey’in de söylediği gibi pandemi döneminde birçok taslak konuşuldu. Biz de o çalışmalarda yer aldık. Ankara zaman zaman sektörün görüşüne başvurdu, biz de görüşlerimizi paylaştık. Sektöre zarar verecek konularda çekimserlik var. Regülasyonlarda bu konuda zarar vermeyecek bir çalışma yapılacağını tahmin ediyorum.”

‘Kısıtlayıcı bir düzenleme beklemiyoruz’

Kriptoya gelecek regülasyonlar aynı zamanda bu sektöre getirilecek verginin de habercisi. Eşelioğlu’na vergi konusundaki beklentilerini sorduk. Nitekim şu sıralar sektörün gündeminde vergilendirme var. Geçtiğimiz ay açıklanan Orta Vadeli Program’da dijital varlıkların vergilendirileceğine dair maddeler açıklanmıştı. Ancak getirilecek verginin hangi oranda ve nerede uygulanacağına dair belirsizlik söz konusu. Bazıları işlem bazlı vergi getirileceğini ve bu oranın yüksek tutulması durumunda trader’ların (ve dolayısıyla sermayenin) yurt dışına kaçma ihtimalinden endişeleniyor. Eşelioğlu “Birtakım vergi çalışmaları duyuyoruz ama nihai halini ve kademelendirilmesini bilmiyoruz açıkçası. Başkanımızın da dediği gibi sektöre zarar verilmeyeceğini tahmin ediyoruz. Kısıtlayıcı bir düzenleme beklemiyoruz” diye konuşuyor. 

‘Borsa token’ı çıkarmayacağız ama…’

Eşelioğlu’na CoinTR’nin tıpkı diğer borsalar gibi kendi token’ını çıkarıp çıkarmayacağını sorduk. “Yakın zamanda token çıkarmayı düşünmüyoruz. Şu an token çıkarmamızın yatırımcıya bir faydası yok. Yatırımcı için değer oluşturduğunda çıkarırız tabii ama yakın zamanda düşünmüyoruz. Çok kıymetli şirketler var Türkiye’de. Önemli kurumlara hem kendilerine hem de yatırımcıya fayda sağlayacak token’lar konusunda çalışmalarımız var.”

Türk yatırımcılar altcoin’lerde ciddi zarar etti’

Türkiye’nin kriptonun benimsenmesinde dünyanın en önde gelen ülkeleri arasında yer almasına rağmen finansal okuryazarlıkta eksiklik gördüğünü aktaran Eşelioğlu şöyle konuşuyor: “Bence eksiklik var. O yüzden Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği’ne (FODER) üye olduk, onlarla iş birliği yapacağız. Açıkçası biraz daha anlatmamız lazım. Türk yatırımcılar dünyada ilk dörde girdi ama altcoin’lerde tüm dünyada olduğu gibi ciddi zarar ettiler. Bu da bilmemekten kaynaklanıyor açıkçası. Yatırımcılarımızın daha bilgilenmesinde fayda var. Birtakım eksiklikler görüyoruz doğruyu söylemek gerekirse.” 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.