Yükleniyor...

Coinkolik Özel Röportajları – Altuğ Öztürk

Bu yazımızda yerli kripto para topluluğunun öne çıkan isimlerinden, Socios.

Coinkolik Ozel Roportajlari Altug Ozturk

Bu yazımızda yerli kripto para topluluğunun öne çıkan isimlerinden, Socios.com X Chiliz’in Türkiye danışmanı Altuğ Öztürk ile gerçekleştirdiğimiz röportajımıza yer verdik. Kendi serüveninden Socios.com’un işbirliklerine kadar; birçok konuyu konuştuğumuz yazıyı aşağıdan okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar!

1. Sizi biraz tanıyalım. Kaç yılında, nerede doğdunuz? Lise ve üniversite eğitimini nerde aldınız/ o yıllarda teknoloji/finans sektörüne ilginiz var mıydı?

1991 yılında, İstanbul’da doğdum. Lise’ye Ayazağa Işık’ta başladım fakat çok sürmeden Vancouver/Kanada’da önce Filipinli bir ailenin yanına gittim, daha sonra yine Vancouver’da yatılı bir okula geçtim. Üniversite’ye Kanada’da Siyasal Bilimler okuyarak başlamıştım fakat daha sonra Avustralya’ya transfer olarak Spor Yöneticiliğini lisansını bitirdim. Avustralya’ya taşındığımda aynı zamanda amatör futbol oynuyordum ve oynadığım kulüpte dijitalleşme sağlayarak ekstra gelir elde ediyordum. Daha sonra bunu iş modeline dönüştürüp şehirdeki amatör kulüp ve küçük işletmelere web sitesi, sosyal medya hesapları kurup onların yönetiminde yardımcı olmaya başladım. Fakat teknolojiye ilgim çok daha eskiye gidiyor aslında.

İlkokul zamanlarımda, daha hala telefon çaldığında internetin kesildiği zamanlarda, babamın sahibi olduğu kuyumcu dükkanının web sitesini yapmıştım. Hiç unutmam, bir Toyota bayiinden araba almaya gitmiştik. Babam gururlu gururlu bak artık bizimde bir web sitemiz var ve oğlum yaptı diye anlatıyordu. Nasıl yaptığımı sorarsanız, orasını açıkçası hatırlamıyorum. =)

Finans konusunda da babamın Tarabya’daki kuyumcu dükkanında aynı zamanda Tarabya otelinden gelen turistlerin Dolar, Mark ve Altınlarını bozardık. Her sabah döviz kurlarını gösteren tabelayı manuel yeniler ve kapının yanına asardık. Para sayma, altın tartma, döviz kurları gibi konularda o ufak yaşlardan itibaren fazlasıyla tecrübe edinmiştim.

2. Blockchain sektöründen önceki kariyeriniz nasıldı? Bu sektör ile nasıl tanıştınız, ilk başta sektördeki kimler size ilham verdi?

Yukarıda biraz bahsettim ama gerçekten o saydıklarımla hiç sınırlı değil. Üniversite zamanlarımda ve sonrasında belki 20 farklı iş yapmışımdır. Fakat her zaman spor dünyasında en büyük keyfi aldım. O yüzden dönüp dolaşıp yine spor sektörü üzerinde geleceğimi planlamaya çalışıyordum. Blockchain ile tanışmam 2016 yılının ortalarına doğru. Norveç’te master yaparken, okulun 10 metrekarelik yurt odasında, kış vakti tek başıma boş boş internette gezinirken Facebook’dan Alp Işık paylaşımlarını gördüm. Bitcoin hakkında videolar çekiyordu ve paylaşıyordu. Ortaokul ve lisede aynı okullara gitmiş olduğumuz için tanışıklığımız vardı ve sorularımı teker teker cevaplamıştı.

Sonrasında altcoin’lerin büyülü dünyası tabi ki beni içine çekiverdi.

3. Binance’in Influencer ödüllerinde Avrupa adayı gösterildiniz. Süreç nasıl gelişti, neler hissettiniz?

Topluluk tarafından en çok önerilen kişileri ilk beşe koyarak, topluluğa oy attırdılar. Çok güzel bir destek almıştım başa baş gidiyorduk ama Fransız dostumuz Hasheur kazandı. Aday gösterilmek, ilk 5’te olmak hiç beklemediğim bir durumdu zaten. Bu sebeple gelen desteğin nasıl çığ gibi büyüdüğünü görmek ve sevenlerimin oy vermesi zaten beni çok etkiledi. Birincilikten çok daha büyük bir gururdu benim için. İleride Ülkemizi inşallah influencer ödüllerinden ziyade daha faydalı işlerle de gururlandırmak istiyorum.

5. Socios.com X Chiliz’in Türkiye danışmanı olduğunuzu biliyoruz. En son Trabzonspor ile yapılan anlaşma ses getirdi. Önümüzde yeni anlaşmalar/projeler olacak mı? Türkiye bazında da Socios.com ve Chiliz ülkedeki yatırımlarını/projelerini artıracak mı?

13 aydan beri Socios.com x Chiliz.com ile beraberiz. Türkiye piyasasına girişi beraber yaptık.

Alex’in geçenlerde IHA’da çıkan bir röportajda Türk kulüplerine 100 milyon lira’nın üstünde gelir kazandırmayı hedeflediğini söylemişti. Ben açıkçası bu rakamın mütevazi olduğunu düşünüyorum. Kulüplerimiz için çok sıkı çalışıyoruz.

Trabzonspor ile yaptığımız işbirliği ile 5 dakikada 5 milyon liralık gelir sağlamayı başardık. İleride 61 dakikada 61 milyon desek büyük ihtimal onu da başarabiliriz. Çok yoğun bir ilgi var Socios.com ve Taraftar Tokenlara ve sadece Türkiye’den değil tüm dünya’dan katılım oluyor. Dünya’nın 106 ülkesinden alım yapıldı. Türkiye’den sonra Trabzon FTO’suna en çok Polonya ve sonra Japonya’dan oldu. Bu sayede yurt dışındaki spor severlerin de Türkiye kulüplerinin kasalarına para sokmasına olanak sağlıyoruz. Kısa zaman içerisinde Türkiye’de şirketimizi kurup, ofisimizi de açacağız. İlerleyen süreçte, yıllar içerisinde ülke ekonomimize ciddi katkılarımız olacağını düşünüyorum.

6. DeFi piyasası hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce geleceği nasıl olacak?

DeFi piyasası konusu heyecan veriyor. Yeni bir kategori, şu sıralar bir çok testlerden geçiyor. Geliştiriciler enteresan ürünler üzerine çalışıyorlar. Ethereum’un Waterloo Kanada’daki hackathon’una katılmıştım, konunun çoğu DeFi üzerineydi fakat Vitalik Buterin o etkinlikte sahnede bir şey söylemişti: DeFi Ethereum’un büyük bir parçası fakat Ethereum sadece DeFi’dan ibaret değil. Taraftar Token’lar da Ethereum tabanlı çalışıyorlar mesela ve piyasaya yeni parayı aslında Taraftar Tokenlar getiriyor, DeFi değil. Hürriyet, NTV, Bloomberg’de Bitcoin, Ethereum ve Taraftar Token haberleri görüyoruz, DeFi değil. Bu yüzden DeFi evet heyecan veriyor fakat bence sadece bu çılgın ve gerçekçi olmayan fiyat hareketleri yüzünden çok adından duyuruyor. Ürünler gerçek dünyaya ayak uydurabilir.

7. Kripto para ve blockchain sektöründe Türkiye’yi nerede görüyorsunuz?

Kripto sektöründe günlük retail kullanıcı bazlı çok aktif olduğumuzu biliyorum. Türkiye’de para kazanmak gerçekten kolay bir iş değil. Kripto sektörü de fazlasıyla erişilebilir ve kısa zamanda çok küçük rakamlara para kazanmaya başlayacabileceğiniz bir sektör olduğu için rağbet görüyor. Türk insanı parayı çok sever. Kriptoparalar da parayı seven Türk insanını içine çekiyor. Ben de aynı sebeple dahil oldum fakat bu sektörün sadece para kazanmaktan öte olduğunu vurgulamak lazım. Paranın dijitalleşmesi ve kaynak bazlı ekonominin oluşması için gereken düzenin altyapısı hazırlanıyor ve testleri yapılıyor diye düşünüyorum. Fakat blockchain alanında hala çok geride olduğumuzu düşünüyorum. Blockchain sektöründeki girişimcilerin pek parası ve global networkleri olmadığı için ürün geliştirmek için kaynak bulamıyor ve yetenekli geliştiri ile çalışamıyor. En azından benim tecrübe ettiklerim ve dışarıda gözlemlediklerim bunlardı. Blockchain konusunda çalışmaların desteklenmesi gerekli, fakat bunu devletten beklemek de hiç doğru değil. Sonuçta özgürlük diyoruz merkeziyetsizlik diyoruz ama yine eninde sonunda merkezi otoriteden medet umuyoruz. Blockchain girişimlerinin her zaman global pazara odaklı gitmek gerekli diye düşünüyorum. Fakat bu noktada da dil sorunu ortaya çıkıyor. Ve yine en başa dönüyoruz. Bir dil bir insan, iki dil iki insan.

8. Sizce boğa devam edecek mi, yoksa yakın zamanda yeni bir Mart vakası mı görülecek?

Edecek yada etmeyecek demem biraz spekülatif bir söylem olur fakat ben bu sektöre uzun vade için girdim. Kısa zamanlı al-sat ile eskisi kadar uğraşmıyorum. Beğendiğim bir kaç potansiyeli yüksek girişim var, onların büyümelerine şahit olurken ben de bu süreçte kazanacağımı düşünüyorum. Açıkcası “altcoinler için” bu seviyelerden alım yapabildiğim için kendimi şanslı hissediyorum. Umarım 10 yıl sonra ah ne kadar yükseklerden almışım diye kafamı duvarlara vurmam. Fakat piyasanın fazlasıyla sığ oluşu, henüz ana akıma yayılmamış olması ve bizim ana akıma inanılmaz yoğun bir şekilde odaklanmış olmamız beni buna inandırıyor.

9. Gelecek planlarınız neler, bu sektörde ulaşmak istediğiniz yer neresi?

Türkiye’deki blockchain ve kripto para dünya’sının sağlam temeller üzerine inşa edilmesi için elimden gelenin en iyisini yapmak istiyorum. Şimdiye kadar bir çok büyük şirketin Türkiye pazarına girmesine aracılık ettik. Şu an Socios/ Chiliz’e destek oluyorum. Paratica.com adında bir girişimimiz var. Ekstra projelerimizin de potansiyelini görmek için akşamları boş vakitlerimizde de çalışmaya devam ediyoruz. Bunların arasında özellikle ucurtmaprojesi.com’un başarıya ulaşması da beni çok mutlu edecektir. Mert Susur ve Mustafa Turhan gerçekten inanılmaz emek harcadılar. Sonradan ekibimize gönüllü olarak katılan Murat, Şerza ve Müge de keza öyle, inanılmaz özverili bir şekilde çalışmaya devam ediyorlar. Bilira ekibi de bu yolda bizimle devam ediyorlar. Güzel bir ekosistem oluşuyor. 5-10 sene sonra binlerce öğrencinin temel gelirini Uçurtma Projesi aracılığı ile sağlayabilme olasılığı beni çok heyecanlandırıyor. Hayat bakalım karşımıza neler çıkartacak, yaşadıkça göreceğiz.

Altuğ Öztürk’e bu samimi ve keyifli açıklamalarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.