Kripto para sektöründe yatırımcı profilleri her daim merak konusu oldu.
Kripto para veri platformu olan CoinGecko, Türk kripto para yatırımcılarının eğilimini gösteren bir rapor yayımladı. Rapor, kullanıcıların eğilimlerini ve alışkanlıklarını ele alıyor.
Türkiye’deki Kripto Para Kullanımının Çeşitliliği ve Kullanıcı Grupları
Dünya’da kripto kullanımı ve yatırımı bakımından önde gelen ülkemiz hakkında CoinGecko bir rapor yayımladı. Raporda kullanıcı eğilimleri, alışkanlıkları ve çeşitliliği ele alındı.
Tahmini nüfusun yüzde 16’sının dijital para birimi biçimlerinden herhangi birine sahip olduğu Türkiye, dünya genelinde en yüksek kripto para birimi benimseme oranlarından birine sahip. Bu yüksek benimseme oranı, yüksek enflasyon oranları ve Türkiye’nin düşen Türk lirası ile karakterize edilen oynak ekonomik durumu gibi faktörlere bağlanıyor. Bu faktörler vatandaşları alternatif yatırım ve ödeme yöntemleri aramaya teşvik edebilir.
Yükselen bir pazar olarak Türkiye, gelecekte benzer ekonomilerin nasıl evrimleşebileceği konusunda fikirler sunabilecek önemli bir örnek çalışma sunduğu raporda betimleniyor. Bu çalışma, Türkiye’nin benzersiz kullanım kalıplarını ve bu kalıpların Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya gibi diğer ülkelerde gözlemlenen kalıplarla nasıl karşılaştırıldığını açıklığa kavuşturuyor. Bu ülkelerde kripto para birimleri genellikle yatırım veya spekülatif bir varlık olarak kullanılırken, Türkiye’de kripto para birimleri ödeme yöntemi olarak kullanılabildiği belirtildi.
Kripto para birimini bir yatırım veya spekülatif bir varlık olarak değil, ödeme yöntemi olarak görürler. Bu grup Türkiye‘ye özgü olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizin yüksek enflasyon oranları ve Türk lirasının volatilitesi gibi belirli ekonomik koşullar ve zorluklar kullanıcıları bu noktaya getirmiş olabilir. Bu grup, kripto para birimini ödemeler için kullanmaya odaklanması diğer gelişmiş ülkelerdeki bulgulardan farklıdır. Türkiye’de kripto para biriminin ödeme aracı olarak yüksek talebi, USDT veya USDC gibi USD destekli stabil kripto para birimlerinin kullanımıyla ilişkili olabileceği raporda yazıldı.
Son olarak çalışma, ülkemizin yüksek kripto para birimi sahiplik oranları ve farklı kullanıcı grupları, diğer pazarlarda kripto para biriminin benimsenmesinin gelecekteki gelişimi hakkında değerli bilgiler sağlıyor. Bununla birlikte, Türkiye’nin kripto para birimleri için “lider pazar” haline gelip gelemeyeceği sorusunu gündeme getiriyor. Bu konu özelinde de ileride atılacak regülasyon adımlarının önemini gün geçtikçe artıyor.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.