Yükleniyor...

Coinbase DeFi Token’ları İçin Listeleme Standartlarını Duyurdu

Coinbase, DeFi geliştiricilerinin borsada listelenen ERC-20 tokenlerini nasıl alabilecekleri hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olmak için ek gereksinimler yayınladı.

Coinbase DeFi Tokenlari Icin Listeleme Standartlarini Duyurdu

Coinbase, DeFi geliştiricilerinin borsada listelenen ERC-20 tokenlerini nasıl alabilecekleri hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olmak için ek gereksinimler yayınladı.

Amerikalı kripto para borsası Coinbase, platformda kazançlı bir ERC-20 token listenmeden önce projelerin izlemesi gereken dört şartı yayınladı.

Coinbase’in DeFi Listeleme Standartları

Coinbase’de bir blockchain güvenlik mühendisi olan Nadir Akhtar şunları yazdı :

“Kullanıcıları korumak için Coinbase, listelenmeden önce her bir token üzerinde kapsamlı bir güvenlik incelemesi gerçekleştirir. En sık talep edilen token kategorilerinden biri, ‘ERC-20’ olarak bilinen bir Ethereum akıllı sözleşme standardıdır.”

Coinbase’in 45 maddeden oluşan kapsamlı bir standart listesi olmasına rağmen, en son yayınlanan güvenlik incelemesi yalnızca dört özel maddeye atıfta bulunuyor.

Coinbase güvenlik uzmanlarının talep ettiği projelerde olması gereken özellikler şunlardır:

  • Doğrulanmış kaynak kodu.
  • Endüstri standardı kitaplık kullanımı.
  • Ayrıcalıklı roller için sınırlı kapsam.
  • Basit, modüler tasarım.

Güvenlik incelemesi önemli olsa da, tüm bunlar borsada listelenmeyi garanti etmez. Geliştiriciler Coinbase’de listelenmeye hak kazanmak için ekip deneyimini, yasal hususları, token için piyasa talebini ve bunun gibi birçok noktayı göz önünde bulundurmalıdır.

Artan DeFi kazançları karşısında bu bilginin yayınlanması, Coinbase’in bu dördünü yerine getirdikleri sürece yeni ve ilginç ETH tabanlı projeleri listelemeye çalıştığının açık bir işaretidir.

Son YAM fiyaskosu, hakemli kaynak kodunun ve üçüncü taraf akıllı sözleşme denetimlerinin öneminin açık bir örneğidir. Akhtar, Parity hack’ini, en çok bilinen akıllı sözleşme güvenlik açıklarından biri olarak da belirtti.

Elbette bunlar, DeFi’da geliştirmenin tehlikeleri ve zorluklarının sadece birkaç örneğidir. Ve bu son güvenlik duyurusu ile Coinbase’in bu risklerin farkında olduğu anlaşılıyor.

DeFi Token’larının Yükselişi

DeFi’ın veya merkezi olmayan finansmanın toplam piyasa değeri 15 milyar dolara yaklaştı.

Yaşanan bu büyüme kripto para piyasası için şaşırtıcı oldu. 9 Ağustos’ta DeFi’nin piyasa değeri 11 milyar dolara erişti. 12 Ağustos’a kadar 13 milyar dolara ulaştı.

Elbette bu büyük artış, DeFi’nin piyasa değerinin %43,9’undan sorumlu olan Chainlink’e (LINK) dayanıyor. Chainlink yükseliş eğilimini sürdürüyor gibi görünüyor ve bu 7 günlük grafikte de %26.1 oranında yükseliş yaşadı. Chainlink şu anda piyasa değeri açısından en büyük beşinci kripto para birimi konumunda bulunuyor.

Kilitlenen Toplam Değer Arttı

Piyasa değeri, bir token arzının fiyatı ile çarpılması anlamına gelir. Toplam DeFi piyasa değeri, DeFi ile ilgili tüm piyasa sınırlarının artmasıdır. DeFi protokollerinde kilitlenen toplam değer

DeFi’nin hem piyasa değerinde hem de toplam değerde devam eden yükselişi, mevcut boğa koşusunun sona ermediğini gösteriyor.

Merkeziyetsiz Finans (DeFi) Nedir?

Merkezi olmayan (Decentralized) ve finans (Finance) kelimelerinin kısaltması olarak karşımıza çıkan “DeFi”, adından da anlaşılacağı gibi herhangi bir merkeze bağlı olmayan ve herhangi bir otoriteye ihtiyaç duymayan, blockchain ağları üzerine inşa edilmiş finansal sisteme verilen addır.

“Merkeziyetsiz Finans” kavramını daha detaylı olarak ele alırsak; herkesin kullanımına açık, açık kaynaklı, izne dayalı olmayan, bir otorite tarafından yönetilmeyen ve şeffaflık ilkesi üzerine kurulmuş bir ekosistem olarak adlandırabiliriz.

DeFi’ın Gelişimi

DeFi’ı bir proje olarak kabul etmek yerine bir konsept olarak tanımlamak çok daha doğru olacaktır. 2018 yılının başlarında MakerDAO’nun (Merkezi Olmayan Özerk Kuruluş) popülerleşmesi ile birlikte, ortaya çıkan bir sistemdir. İlk olarak farklı isimler ile adlandırılan bu konsept, daha sonrasında ise merkeziyetsiz blockchain sistemi üzerine çalışan şirketlerin bir araya gelmesiyle “DeFi” adını almıştır. Türkçe’ye ise “Merkeziyetsiz Finans” adıyla geçmiştir.

DeFi’ın Avantajları Nelerdir?

DeFi’ın en büyük avantajı kesinlikle sınır ötesi para gönderme kolaylığı diyebiliriz. Özellikle düzenli olarak yurt dışına para transferi yapan kişiler, hem yüksek komisyon oranlarına maruz kalıyorlar hem de birçok bürokratik engele takılıyorlar. Bu bürokratik engellerin başında ise ülkelerin uyguladıkları ambargolar yer alıyor.

Ekonomik durumu kötüye giden ya da hali hazırda kötü durumda olan ülkeler, ülkeden para çıkışını engellemek adına bu tarz yaptırımlar uyguluyor. Burada da devreye DeFi giriyor. Merkeziyetsiz finans sayesinde, kullanıcılar düşük komisyon ücretleri ile çok kısa bir süre içerisinde parasını istediği noktaya ulaştırabiliyor.

Coinkolik’in daha önce birçok kez bildirdiği üzere, milyonlarca dolarlık Bitcoin (BTC) ya da Ethereum (ETH) transferinde kullanıcılar yalnızca birkaç dolar işlem ücreti ödemektedir. Bu işlem ücretleri geleneksel finans sistemleri ile karşılaştırıldığında yok denecek kadar az denilebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.