Eski bir Çin merkez bankası başkanı, dijital yuan’ın küresel para sisteminin düzenini bozmayacağına inanıyor.
South China Morning Post tarafından Pazar günü yayınlanan bir rapora göre Zhou Xiaochuan, Şangay Finans Forumu’ndaki katılımcılara Çin’in Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme (DCEP) girişiminin “büyük güç şovenizmi” olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.
Zhou’ya göre DCEP, diğer ülkelerin para birimlerini tehdit etmek yerine sınır ötesi ticareti teşvik edecek ve yuan’ın uluslararası statüsünü artıracak.
Kısa süre önce Diem olarak isim değişikliğine giden ve önümüzdeki yılın başlarında piyasaya sürülmesi planlanan Facebook tarafından başlatılan stablecoin’e atıfta bulunarak, “Libra gibi değiliz ve mevcut para birimlerini değiştirme arzumuz yok” dedi.
DCEP, Çin’in merkezileşmiş dijital ödemeler için Çin Halk Bankası (PBoC) tarafından piyasaya sürülecek yuan destekli resmi tokenıdır. Birkaç ülke merkez bankası dijital para birimlerini keşfetmeye ve geliştirmeye başlasa da, Çin’in çabaları milyarlarca insan tarafından kullanılma potansiyeline sahip olduğu için bu alandaki en ileri çabayı temsil ediyor.
Eski PBoC başkanı, insanlar “istekli” olursa, dijital yuan’ın ticaret ve yatırım için kullanılabileceğini söyledi. Zhou şunları aktardı:
“Bazı ülkeler yuan’ın uluslararasılaşmasından endişe duyuyor. Onları hassas konularda zorlayamayız ve irademizi dayatamayız.”
Çin, tüketicileri ve denizaşırı tüccarları nihayetinde dijital yuan ödemelerini kabul etmeye ikna etmeyi umuyor. Zhou, Çin’in 2019’da Libra ilk ortaya çıktığından bu yana düzenleyici kurumlar ve hükümetlerden aldığı eleştirilerden ders çıkardığını söyledi.
DCEP, kredi kartları veya Alipay ve WeChat Pay gibi ödeme hizmetlerine bir alternatif sunacak. Zhou’ya göre bu hizmetler döviz işlemlerini halihazırda yönetebiliyor ancak “genellikle gerçek zamanlı veya şeffaf değiller.”
Zhou, “Döviz bozdurma işlemi, bir perakende işlem anında gerçekleştirilirse ve bu işlemin gözetimi varsa… ara bağlantı için yeni olanaklar getirir” dedi. Dijital yuan ile “sınır ötesi para transferi sorunu kolayca çözülebilir.”
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.