Çin’deki internet mahkemeleri, bundan sonra yasal olarak bağlayıcı olan Blockchain kayıtlarını değerlendirmeye alacak. Gelişme, Çin Halk Yüksek Mahkemesi tarafından yeni kuralların yayınlanmasını takip ediyor ve blok zincir kayıtlarının yasal kanıt olarak mahkemede kabul edilebilir olduğu anlamına geliyor.
South China Morning Post’a göre, internet ile ilgili hukuki uyuşmazlıkların ele alınması amacıyla kurulan internet mahkemeleri, dijital verilerin yanı sıra blok zinciri zaman damgaları ve dijital yöntemleri içeren doğrulamaları kanıt olarak kabul edecek.
Çin’in Yüce Halk Mahkemesi tarafından yapılan açıklama aşağıdaki gibi:
“İnternet mahkemeleri, ilgili tarafların dijital imzalar, güvenilir zaman damgaları ve karma değer doğrulaması veya dijital birikim platformları blok zinciri kayıtlarının saklanarak sunulması durumunda kanıt olarak sunulan dijital verileri tanımlamalı.”
Emsal Kararlar
Bu aslında beklenmedik bir gelişme değil. Yeni kuralların yayınlanmasından önce Çin’in Zhejiang Eyaleti’ndeki bir şehirde kurulan ilk internet mahkemesi, üç ay önce blok zinciri teknolojisini kullanarak doğrulanan kanıtların yasal olarak bağlayıcı olduğunu belirtmişti.
Blok zinciri kayıtlarının Çin’deki mahkemelerde kabul edilebilir delil olarak kullanılması da tam olarak dünyada bir ilk değil. Örneğin, iki yıl önce ABD’nin Vermont eyaleti, bir blok zincirde kayıtlı olan dijital kayıtların, kanıtları yöneten bazı kuralları geçtikten sonra kendini doğrulayan bir kimlik oluşturmasına izin veren bir yasa tasarısını imzaladı.
Blockchain Tabanlı Kanıt Yönetimi
Geçen ayın sonuna doğru İngiliz hükümeti, bir blok zincirinde saklanan dijital kanıtları görecek bir Blockchain yürütme denemesi planını açıkladı. Kanun yönetiminde kurcalamaya açık bir gözetim ve denetim izi oluşturması beklenen blok zinciri teknolojisine sahip Amerikan mahkemelerinin reforme edilmesine yardımcı olmak için karar alındı. Pilot proje şu anda yüksek mahkemeler dahil olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından uygulanıyor.
Blockchain kayıtlarının Çin’deki mahkemede kabul edilebilir bir kanıt olarak kullanılması dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki özel sektörün, adem-i merkezileştirilmiş muhasebe teknolojisini agresif bir şekilde takip ettiği bir zamanda ortaya çıktı.
Çin’in en büyük online perakendecisi olan Alibaba’nın şu anda dünyadaki Blockchain patentlerinin yüzde 10’undan fazlasına sahip olduğu tahmin ediliyor.
Çin hükümeti, aynı zamanda AI ve kuantum hesaplama gibi diğer yeni teknolojilerle birlikte mevcut ekonomik kalkınma planında da Blockchain teknolojisine öncelik veriyor.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.