Çin, dijital para birimini bu ayın başında dört şehirde piyasaya sürerek, dünyanın ilk nakitsiz toplumu haline geldi. Koronavirüs yayılımı başladığından beri, nakitsiz ödemelerde ciddi bir artış olmuştur. Virüslerin banknotlar yoluyla yayılmasından korktuğu için, insanlar mobil ödemelere yöneliyor. BAE Merkez Bankası geçen ay çevrimiçi ve dijital hizmetlerin “BAE sakinlerinin sağlığını ve güvenliğini korumak için bir önlem olarak” kullanılmasını teşvik etti. Temassız banka kartları için maksimum ödeme limitleri daha da artırıldı. Merkez bankası da bankaları virüsün yayılmasını önlemek için ATM’lere yeni banknotlar doldurmaya yönlendirdi.
Çin’in Dijital Para Birimi ABD Dolarına Olan Bağımlılığı Azaltabilir.
Çin Halk Bankası’nın, dijital yuan çıkarmanın en önemli öncelikleri arasında olduğunu göstermesi nedeniyle, bu yıl dijital para birimini başlatması bekleniyor. Dijital tasarruf şirketi DeFiner’ın genel müdürü Jason Wu, dijital para biriminin Çin’in ABD’nin hakim olduğu finansal sistemi “ortadan kaldırmasına” ve ABD dolarına olan bağımlılığı azaltmasına izin vereceğini söyledi. Bazı uzmanlar ise Çin’in bu adımla küreselleşmiş dijital ekonomide lider olabileceğine inanıyor.
Çin, Parasız Bir Toplum Olma Yolunda İlerliyor.
Çin Halk Bankası beş yıldan fazla bir süredir merkezi dijital para birimini araştırmaktadır. Banka yakında DC/EP olarak adlandırılan dijital para birimini çıkarmayı planlıyor. Daha önce McDonald’s, Starbucks, Tencent ve Alibaba gibi işletmelerinde dijital para üzerinde çalıştığı bildirilmişti. Washington merkezli bir finansal kuruluş olan CGAP’a göre, Çinli teknoloji devleri Alibaba ve Tencent, 2014 yılı civarında dijital ticaret ödemeleri sistemini kurdular ve şimdi 17 trilyon dolarlık mobil ödeme piyasasının %90’ını elinde bulunduruyorlar. Çin dijital yuanı standart nakit gibi davranan ancak Çin Halk Bankası tarafından desteklenen ve bir dijital cüzdanda kod olarak bulunan bir para birimidir.
Çin tarafından dijital para basımı, finans piyasasını dijitalleştirmeye doğru büyük bir adımdır, ancak Çin’deki yetkililer bu merkezi para birimini insanların finansal faaliyetlerinin toplu gözetimi için kullanabileceğinden, kripto topluluğundan da eleştiri aldı.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.