Çin hükümetine ait China Daily gazetesi, kendi NFT platformunu kurmak istediğini açıkladı. Gazete, platformun tasarımını yapacak olan firmaya yaklaşık 400 bin dolar ödül verileceğini söylerken, 2021 yılından bu yana her türlü dijital varlık işlemlerini yasaklayan Çin’in bu hamlesi kafaları karıştırdı.
Tasarım için ödül verilecek
Çin Komünist Partisi Tanıtım Departmanına ait İngilizce bir gazete olan China Daily, kendi metaverse ve NFT platformunu oluşturmak istediğini belirtti.
Yakın zamanda yapılan bir duyuruya göre China Daily, NFT platformunu bütçe özellikleri dahilinde tasarlayabilecek bağımsız bir firmaya 2 bin 813 milyon Yuan (390 bin dolar) ödül verecek. China Daily, firmanın blokzincir konusunda uzmanlaşmış “Çinli ya da yabancı” bir firma olabileceğinin de altını çizdi. Buna ek olarak, sözleşmeyi kazanan blokzinciri firmasının ana ağının saniyede 10 binden fazla işlemi gerçekleştirebilecek kapasitede olması gerektiği bildirildi.
“Çin medeniyeti etkisinin yayılması” amaçlanıyor
Firmaların, başvurularını sunmaları ve platformu üç ay içinde tasarlamaları için 17 Ekim’e kadar süreleri olacak. China Daily NFT Platformunun amacı, “Metaverse, sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR), karma gerçeklik (AR) ve Blokzincir, NFT, büyük veri, bulut bilişim ve diğer teknolojilerin kullanımı” gibi yollarla “Çin medeniyeti etkisinin yayılmasını iyileştirmek” olarak açıklandı.
Geliştiriciler, platformun “dijital koleksiyonların yüklenmesine, görüntülenmesine ve yönetilmesine izin vermesi ve multimedya formlarını ve çoklu koleksiyon türlerini desteklemesi” gerektiğini belirtti. Fiyatlandırma, teklif verme ve sınırlı süreli işlevlerin de çoklu para birimi mutabakatının yanı sıra NFT platformuna entegre edilmesi gerektiği vurgulandı.
Konuyla ilgili yapılan duyuruda ise şu ifadeler yer aldı:
“Kendi platformuna ek olarak, proje hedeflerine ve hedef kitle gruplarına göre, dijital koleksiyonlar yayınlamaya uygun yurt içi ve yurt dışı ana akım NFT platformları, NFT dijital koleksiyonlarını yayınlamak için seçilecektir. Yabancı platformlar arasında OpenSea, Rarible, SuperRare, Foundation vb. yer almaktadır.”
Öte yandan Çin 2021’den bu yana her türlü kripto para birimi işlemini yasakladı. Bazı blokzincir kuruluşları ülkede hala faaliyet gösteriyor olsa da, genellikle kolluk kuvvetlerinin yoğun incelemesiyle karşı karşıya kalıyorlar.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.