Yükleniyor...

CertiK (CTK) Nedir? CertiK Sertifikası Olan Coin’ler

CertiK kripto para birimlerinin ya da NFT varlıkların güvenilirliğini test etmek için oluşturulmuş bir projedir.

certik

CertiK kripto para birimlerinin ya da NFT varlıkların güvenilirliğini test etmek için oluşturulmuş bir projedir. Borsalar, bünyesine yeni coin alacağı zaman CertiK sertifikasına sahip olanları tercih etmektedirler. Yani bu proje aslında bir tür garantördür ve CertiK sertifikasına sahip olan coin’lerin garantisini sağlar.

CertiK Ne Demek?

CertiK, piyasaya sürülen ya da sürülmek üzere olan kripto para birimlerinin statik analizini yapan bir sistem demektir, yani görevi bu denetlemeyi yapmaktır. CTK, denetim sonrası sunduğu sertifikayla kripto ekosistemi için daha güvenilir bir ortam yaratmayı ve kullanıcıların mağduriyetini önlemeyi amaçlar. Ayrıca CTK’nın avantajları şunlardır:

  • Farklı blok zincir projelerine güven unsurunu kanıtlamaya yarayan siber güvenlik sertifikası sunmaktadır.
  • Borsalar CertiK’ten kapsamlı bir siber güvenlik hizmeti almaktadırlar.
  • Yatırımcılar staking üzerinden pasif gelir elde etmektedirler. Ek olarak kripto para ticareti ve takas yapma imkanları da bulunmaktadır.
  • CTK’nın ünlü kripto borsalarında listelenmesine bağlı olarak yatırımcılar işlem hacmi geniş kripto para borsalarında kripto para ticareti yapmaktadırlar.

2017 yılında piyasa sürülen CTK, blok zincirler için çeşitli denetimler üzerinden gerçek zamanlı koruma sağlamaktadır. Blockchain için siber güvenlik sistemi olan CertiK’ten yararlanılmaktadır.

CTK projesinin hedefi bilgisayar bilimi profesörlerinin katkı sağladığı ve yüksek güvenlik sunan kripto para birimini piyasaya sürmektir. Proje Certik ile blok zincirlere yönelik siber güvenlik unsurlarını sağlamayı da hedeflemektedir. CTK projesi içerisinde CTK kuruluşunun gerçekleştirdiği faaliyetler yer almaktadır. Kuruluş kripto para projelerinin güvenilirlik düzeylerini yatırımcılara kanıtlamayı sağlamaktadır. CTK Coin ödemesi ve sahipliği ile blok zincirler için siber testleri Certik’ten uygulamak mümkündür. Böylelikle proje sahipleri siber güvenlik sertifikası edinmektedirler. Proje kripto evreni için daha güvenilir bir imajı yaratma amacını benimsemektedir.

certik

CTK Nasıl Çalışır?

CTK ele aldığı coin’de Statik Analiz yaparak sorun algılaması olup olmadığını kontrol eder. Block zinciri üzerinde olan şeffaflığı ve gerçek zamanlı transferleri görüntüler. Sosyal izleme ve duyarlılık analizi yapar. CTK’yı oluşturan takım hakkında bilgiler toplar ve yeterliliklerini analiz eder. Piyasa Oynaklığı-Kararlı işlem hacmi / likidite / derinlik göstergelerine dayalı verileri toplar. Güvenlik ve tehlike değerlendirmesi yapar. Tüm bu analizlerin dışında kendi özel puanlama sistemi ile birlikte coine güvenlik sertifikası verir. Başta da dediğimiz gibi çoğu coin bu sertifikayı almak için sıraya girmiş durumda.

CertiK Onayı (Sertifikası) Nedir?

CertiK amacı yeni çıkan coin, token, NFT projelerine güvenlik sertifikası vermektir. Öyle ki kripto varlıkların alım satımında öncü rol oynayan Binance dahi CertiK sertifikası onaylı coin seçimi yapmaktadır. Diğer bir deyişle CertiK, coin’lerin güvenilirliğini test etmektedir.

CertiK’in misyonu, siber dünyanın güvenliğini sağlamaktır. CTK, blok zinciri ile başlayarak, akademiden işletmeye en son yenilikleri uygulayarak, kritik görev uygulamalarının güvenlik ve doğrulukla oluşturulmasını sağlar.

Proje, kuruluşundan bu yana geçen üç yıl içinde 220’den fazla denetim gerçekleştirmiş, 118 binden fazla kod satırını denetlemiş ve 8.03 milyar ABD doları değerindeki varlığı sunduğu sertifikalar vasıtasıyla güvence altına almıştır.

ctk

CertiK Sertifikası Olan Coin’ler

CertiK sistemi kripto varlıklara belirli bir güven oranı belirlemektedir. Kripto ekosisteminin nabzını tutan CoinGecko ve CoinMarketCap gibi siteler üzerinden hangi coin’lerin CTK onaylı olduğu öğrenilebilmektedir. Ayrıca bu coin’lerin güven oranı da yine listeler vasıtasıyla belirtilmektedir.

CertiK sertifikası olan başlıca popüler coin’lerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ethereum
  • Polygon
  • Shiba Inu
  • Aave
  • The Sandbox
  • ApeCoin
  • Chiliz
  • Avalanche
  • Fantom

CertiK Kripto Para Birimi

Bilinenin aksine, CertiK protokolüne bağlı bir kripto para birimi yoktur. Çalışma modeli itibarıyla CTK, bizzat coin denetimi yapmaktadır. CertiK coin olarak bilinen Shentu (CTK) ise tamamen isim benzerliği içermektedir, yani CertiK ile ilişiği yoktur.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.