Bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC), devlet destekli fiat paranın dijital bir versiyonudur. Bu tür dijital para birimi bir merkez bankası tarafından verilir ve ülkenin ulusal para birimine bağlıdır.
CBDC’ler en çok, itibari paraya sabitlenmiş ve aynı değeri korumaya çalışan kripto para birimleri olan sabit paralara benzer. Temel fark, dünya hükümetlerinin CBDC’leri yayınlamasıdır.
Dünya çapında 80’den fazla ülke CBDC’leri araştırıyor veya geliştiriyor ve sürecin çeşitli aşamalarındalar. Bazılarının aktif olmayan veya iptal edilmiş projeleri varken, diğerleri dijital para birimlerini zaten başlattı. CBDC’ler kripto pazarını etkileyebileceğinden, kripto para birimine yatırım yapıyorsanız bunları anlamak önemlidir.
CBDC nedir, nasıl çalışır?
Her CBDC, bir ülkenin mevcut itibari parasının dijital bir temsilidir ve aynı şekilde çalışır. Birçok ülke kendi CBDC’leri üzerinde çalıştığından, çalışma şekillerinde büyük olasılıkla farklılıklar olacaktır, ancak aynı temel modeli takip etmektedirler.
Ülkenin merkez bankası, federal hükümetin desteğine sahip olan CBDC’sini çıkarır. Bu CBDC daha sonra çalışanlara ödeme yapmak veya mal ve hizmet satın almak gibi işlemler için yasal ödeme aracı olarak kullanılabilir.
Bu zaten sahip olduklarımıza tanıdık gelebilir. Sonuçta, banka hesabınızdan başka bir bankadaki bir arkadaşınızın hesabına para aktarabilirsiniz ve hepsi dijital olarak gerçekleşir. Ancak, bir CBDC ile bu tür bir işlemin birden fazla bankadan geçmesi ve birkaç iş günü sürmesi gerekmez. Her şey neredeyse anında tek bir dijital defterde gerçekleşebilir.
Tüketiciler ayrıca bir CBDC kullanmak için ticari bir banka hesabına ihtiyaç duymazlar. Banka hesabı olmayanlar için CBDC’ler dijital olarak para transfer etmenin bir yolunu sağlayacaktır.
Merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) türleri
İki tür CBDC vardır: perakende ve toptan satış ile ikisinin unsurlarını birleştiren melezler.
Perakende merkez bankası dijital para birimleri
Perakende CBDC’ler genel halka verilir. Bu model kapsamında tüketiciler, bir cüzdanda veya hesapta bir CBDC’ye sahip olabilir ve bunu ödemeler için kullanabilir.
Bu tür CBDC, herkesin kullanabileceği bir halka açık dijital bankacılık seçeneği olarak hizmet edecektir. Geleneksel bankacılık hizmetlerine erişemeyen tüketiciler için özellikle yararlı olabilir. Fonlar hükümet tarafından desteklendiğinden, banka başarısızlığı riski de yoktur.
ABD de dahil olmak üzere pek çok ülke perakende CBDC modelini izlemeyi seçti. Yaygın olarak bulunan bir CBDC’yi piyasaya süren ilk ülke olan Bahamalar da perakende modelini seçti.
Toptan merkez bankası dijital para birimleri
Toptan CBDC’ler finansal kurumlar tarafından kullanılacaktır. Bankalar ve diğer finans kuruluşları, fon transfer etmek ve işlemleri daha hızlı sonuçlandırmak için bir merkez bankasının CBDC’sini kullanabilir. Bu tür bir CBDC, yurt içi ödemeler için verimliliği artıracak olsa da, sınır ötesi ödemeler için de çok faydalı olabilir.
Toptan CBDC’nin bir başka yararı da geliştirilmiş güvenliktir. Bu para birimlerinin işlemleri işlemek ve kaydetmek için kullandığı dijital defter, bankacılık sahtekarlığının önlenmesine yardımcı olabilir.
Singapur, Malezya ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere birkaç ülke toptan CBDC’ye odaklanmıştır. Ancak çoğu, perakende veya hibrit bir CBDC geliştiriyor.
CBDC’lerin artıları ve eksileri
İşte CBDC’lerin en büyük artıları ve eksileri:
Artıları |
Eksileri |
---|---|
Daha verimli ve güvenli ödemeler. |
Merkez bankaları tam kontrole sahip. |
Tüketicilerin doğrudan merkez bankasını kullanmasına izin verir. |
Kullanıcılar için daha az gizlilik sağlar. |
Ticari bir bankanın çökme riskini ortadan kaldırır. |
Yaygın olarak benimsenmesi zor. |
İzlemesi kolay. |
Merkez ve ticari bankalar arasında rekabete neden olur. |
Kendi CBDC’lerini uygulayan ülkeler için aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli avantajlar vardır:
- Bir CBDC, çok daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli işlemlere yol açabilir ve bu da ilgili herkesin yararınadır.
- Perakende CBDC’ler oluşturan ülkelerde tüketiciler, merkez bankası fonlarına doğrudan erişebilir. Birçok ülkede banka hesabı olmayan büyük nüfus vardır ve CBDC’ler bu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir.
- Tüketicilerin, potansiyel olarak çökebilecek bir ticari bankada paralarını saklama riskine ihtiyacı olmayacaktı. Ülkelerinin merkez bankası istikrarlı olduğu sürece fonları güvende.
- Tüm CBDC işlemleri dijital bir deftere kaydedildiğinden, bu şekilde paranın takibi çok daha kolaydır. Bu, yetkililerin dolandırıcılığı ve diğer yasa dışı faaliyetleri tespit etmesine yardımcı olabilir.
Öte yandan, CBDC’lerin birkaç potansiyel dezavantajı da vardır:
- Bir ülkenin merkez bankası, CBDC’si üzerinde tam kontrole sahip olacaktır. Merkez bankası teorik olarak izin verdiği işlem türlerine kısıtlamalar koymaya karar verebilir.
- Merkez bankası, her işlemle ilgili verilere ve en azından CBDC kullanıcıları hakkında bazı verilere sahip olacaktır. Ne zaman büyük bir kuruluş çok fazla kullanıcı verisine sahip olsa, gizlilik sorunları potansiyeli vardır.
- CBDC’lerin yakalanması zaman alacak. Nüfusun bazı üyeleri dijital para birimlerine erişme araçlarına sahip olmayacak. Diğerleri dijital para birimlerine güvenmedikleri için isteksiz olabilir.
- Tüketicilerin perakende CBDC’lere erişimi varsa, ticari bankalar işlerinin önemli bir bölümünü kaybedebilir. Bu, bankalar için kötü olur ve banka hisselerinin değeri düşebileceğinden borsayı da etkileyebilir.
CBDC ve kripto para birimi
CBDC’ler kripto para birimi değildir. CBDC fikri kripto para birimlerinden gelse de, bunlar çok farklı iki tür dijital para birimidir.
CBDC’ler ve kripto para birimi arasındaki temel fark, merkezileştirmedir. Bir kripto para birimi, merkezi olmayan bir dijital para birimidir, yani onu kontrol eden merkezi bir taraf yoktur. İşlemler, halka açık, dağıtık bir defter olan bir blok zincirinde işlenir ve kaydedilir. Adından da anlaşılacağı gibi, bir merkez bankası dijital para birimi bir merkez bankası tarafından kontrol edilir.
Kripto para birimi ayrıca CBDC’lerden çok daha fazla gizlilik sağlar. İşlemler cüzdan adresleri aracılığıyla gönderilir ve alınır ve bir dereceye kadar anonimliği korumak mümkündür. Bazı kripto para türlerinin izlenemez olduğu bile düşünülüyor. Bir CBDC ile merkez bankası, kullanıcıların ve işlemlerinin bir kaydına sahip olacaktır.
Merkez bankası dijital para birimlerine (CBDC’ler) örnekler
Çoğu CBDC araştırma veya geliştirme aşamasındadır, ancak piyasaya sürülen birkaç tane vardır. Aşağıda, farklı ülkelerde mevcut olan veya test edilmekte olan bazı CBDC örnekleri verilmiştir:
Bahamalar, Bahama dolarının dijital bir versiyonu olan Sand Dollar‘ı piyasaya sürdü. Bahamalar Merkez Bankası tarafından yetkili finans kurumları aracılığıyla verilir.
Çin, dijital renminbi veya dijital RMB olarak da bilinen dijital bir yuanı test ediyor. En büyük ekonomilere sahip ülkeler arasında Çin, CBDC’sini geliştirmede en uzağa gitti.
Nijerya, işlemleri merkezi bir blok zinciri defterine kaydeden eNaira‘yı piyasaya sürüyor. Bir CBDC başlatan ilk Afrika ülkesi.
ABD, bir CBDC başlatmanın maliyetlerini ve faydalarını araştırıyor, ancak Atlantik Konseyi’ne göre en büyük bankalara sahip ülkeler arasında en geride kalan ülke.
Hala CBDC’lerin ilk aşamalarındayız, ancak bu açıkçası iyi bir fikir. Bunları araştıran ülkeler, dünyanın toplam gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) %90’ından fazlasını temsil ediyor. CBDC’ler tamamen nakit paranın yerini alamasa da, çoğu ülkenin en azından bir şekilde kendi dijital para birimlerini uyguladığını göreceğiz.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.