Yükleniyor...

Çanak ve Ters Çanak Formasyonu Nedir?

Çanak Formasyonu ve Ters Çanak Formasyonu, yükselen ve düşen trendin sonlanmakta olduğunu gösteren trend dönüş formasyonları arasında yer alır.

canak formasyonu

Çanak Formasyonu ve Ters Çanak Formasyonu, yükselen ve düşen trendin sonlanmakta olduğunu gösteren trend dönüş formasyonları arasında yer alır. Bu formasyon türlerinde, fiyatların destek ya da direnç seviyesini aşması halinde hareketin mevcut trendin tam tersi yönde ilerleyeceği görülür.

Çanak Formasyonu Nedir?

Grafikte oluşan “çanak” piyasaların genellikle diplerinde görülen ve başlayan yükseliş trendine işaret eden formasyonlar arasında yer alır. Çanak Formasyonu aynı zamanda, sonlanan bir düşüş trendinin ardından yeterli güçte başlayamayan veya gücünü bir süreliğine kaybeden yükseliş trendlerinde de devam formasyonu olarak görülür. Yatırımcılar açısından kısa, orta ve uzun vadede oldukça önemli miktarlarda kâr marjları yaratan Çanak Formasyonu U harfine benzer. Bu formasyon oluşurken işlem hacmi grafiğe paralel hareket eder çanağın dibinde en düşük seviyesindeyken, direncin kırılmasıyla işlem hacminde artış gözlemlenir. Direnç kırıldıktan sonra gerçekleşmesi beklenen yükseliş çanağın derinliği kadardır.

ters canak formasyonu 1

Çanak Formasyonu bir kap şeklini andırır. Yükselen trend tamamlandıktan sonra gelen satışlarla piyasada önce bir dip noktası oluşur. Dip seviyesinde satışların azalmasıyla bir süre yatay hareket devam eder. Bu dönemde düşüş trendi sona erse de henüz yükseliş gerçekleşmediği için piyasada yatay bir seyir gözlenir. Çanağın orta seviyesinde işlem hacmi en düşük seviyesine geriler.

Ardından direncin kırılmasıyla işlem hacmi artar ve grafik yukarı doğru hareket eder. Bu yükseliş çanak şeklini oluşturan son adımdır. Oluşan derinlik kadar da bir yükseliş beklenir.

Ters Çanak Formasyonu Nedir?

Ters Çanak Formasyonu, Çanak Formasyonu’nun tam tersidir. Diğeri kadar sık rastlanmasa da görüldüğünde yatırımcıya önemli bir satış sinyali verir. Bu formasyonun oluşumu için öncelikle bir düşüş trendi görülmelidir. Ardından gelen satışlarla piyasada önce bir tepe noktası oluşur. Ardından tepe seviyesinde alışların azalmasıyla bir süre yatay hareketle birlikte zirve arayışı devam eder. Fiyatlar artarken işlem hacmi düşer, bu durum ise trendin zayıfladığını gösterir.

ters canak formasyonu

Son aşamada ise düşüş, yerini yükseliş trendine bırakır. Satışlar önce düşük bir ivmeyle artmaya başlar. Satışların artmasıyla fiyatlarda hafif bir düşüş gözlemlenir. Çanak tamamlandıktan sonra gelen satışlarla işlem hacmi de artmaya başlar. Destek seviyesi yüksek bir hacimle kırıldığında formasyon tamamlanmış olur ve satışlar hızlanır. Ters Çanak Formasyonu küçük “n” harfine benzer.

Not: Çanak Formasyonu genellikle bir varlığın fiyatının ucuz olduğu, Ters Çanak Formasyonu ise varlığın fiyatının yüksek olduğu piyasalarda görülür.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.