Yükleniyor...

Bulgaristan Kripto Para Yatırımlarından Vergi Almaya Hazırlanıyor

Bulgaristan hükümeti, ticari olarak dijital varlıklardan kâr elde eden yatırımcılardan vergi almak için kripto para borsalarını incelemeye başladı.

Kripto Para Vergi

Bulgaristan hükümeti, ticari olarak dijital varlıklardan kâr elde eden yatırımcılardan vergi almak için kripto para borsalarını incelemeye başladı. Ülkenin Ulusal Gelir Ajansı (NRA), kripto para birimlerine yatırım yapan kişilerin yıllık olarak bildirmesi gereken kârı üzerinden yüzde 10 oranında bir vergi almayı planlıyor.

Bulgaristan’ın Karşı Çıktığı İki Önemli Konu

Japonya’ya benzer olarak NRA’nın mevcut yatırım araçlarını yönetmek için aynı politikaları kullanan kripto para birimleri düzenlemesindeki temel sorun ortaya çıkan varlık sınıfındaki yüksek oynaklığı hesaba katmamasıdır. Kripto para birimleri halen başlangıç aşamasındaki bir teknoloji. Bitcoin ve Ethereum gibi baskın dijital varlıklar hala yüzde 5 ila 15 aralığındaki günlük hareketler gösterebiliyor. Geçtiğimiz iki ay içerisinde Bitcoin fiyatı 6.500 dolardan 3.600 dolara düşerek yüzde 44 oranında kayıp gördü. Bu nedenle, Bulgaristan’daki bir yatırımcının kripto para alımından yıllık bazda vergi vermesi isteniyorsa buna dikkat etmek gerekiyor. Çünkü ertesi yılki önemli bir zarar yatırımcı için büyük bir negatif getiriye neden olabilir.

Japon milletvekilleri, kripto para birimlerini çevreleyen mevcut vergi politikasını değiştirmek için bir tasarı önerdiler, çünkü kripto piyasasındaki yatırımcılar genellikle yıllarca beklenmeyen bir volatilite seviyesi görmeye meyillidir. Bulgaristan makamları ayrıca kripto varlıklarının isimsiz olduğunu ve yatırımcıların kripto pazarındaki vergilerden kaçınmasının kolay olduğunu düşünüyorlar. Bununla birlikte, yaygın inanışın aksine kripto varlıkları doğası gereği isimsiz değillerdir. Bitcoin, Ethereum ve diğer büyük kripto varlıkları tarafından kullanılan halka açık Blockchain ağı, ağdaki herkesin işlemlerinin ve cüzdanlarının izlemesini sağlıyor. Ayrıca, Müşteri Tanı (KYC) ve Kara Paranın Aklanmasını Önlemek (AML) sistemleri sayesinde herhangi bir yatırımcının işlemlerini gizlemesi veya sınırlandırması son derece zordur.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.