Geçtiğimiz birkaç ay boyunca Bitcoin, nispeten kısa on yıllık tarihinde ilk kez ekonomik belirsizliğin makro zemininde işlem gördü.
Her ne kadar Bitcoin (BTC), son birkaç hafta boyunca altın gibi diğer sert para biçimleriyle elde edilen kazançları eşleştirememiş olsa da, nispeten piyasa küçüklüğü göz önüne alındığında şaşırtıcı derecede iyi bir performans sergiledi.
Yakın zamanda gerçekleşecek yarılanmada dahil olmak üzere, BTC’nin önümüzdeki yıl hangi yönde hareket ettiğini hızla ortaya çıkaran birkaç trend oluşmaktadır.
Küresel Piyasalar Yatırımcılara Karışık Sinyaller Gönderiyor
Mevcut küresel ekonomik durumun eşi benzeri görülmemiş doğası, boğa ve ayıları gevşek halde bıraktı. Borsa istikrarlı seyrederken, tüketici harcamaları ve işsizlik gibi kilit ekonomik güç ölçütleri giderek ağırlık kazanmaya başlıyor.
Bu veri metriklerinin piyasa performansıyla bağlantılı olması beklenir, ancak Fed’in koronavirus pandemisi sebebiyle ekonomik koşullar için aldığı önlemler işe yarıyor gibi görünüyor.
Geleneksel piyasalardaki bu yön eksikliği, kripto gibi daha küçük dış piyasaları bile etkiledi, Bitcoin geçtiğimiz hafta zayıf fiyat hareketi yaklaşık 7.000 doları gördü ve oynaklığı (volatilitesi) diğer piyasa verilerine yaklaştı.
Kripto para araştırma firması Skew’in aşağıdaki grafiğinde, S&P 500, altın ve Bitcoin’de görülen oynaklığın geçtiğimiz ay boyunca birlikte azaldığı gözüküyor.
Bu, Bitcoin’in yakın vadedeki kaderinin hala küresel piyasalara bağlı kaldığını ve ekonominin zayıflamaya devam etmesi halinde trendlerin nasıl büyük ölçüde değişebileceğini gösteriyor. Ayrıca Bitcoin’in altın ile uzun vadeli bir korelasyon oluşturup oluşturmayacağı hakkında da bilgi veriyor.
Küresel Enflasyon Bitcoin’in (BTC) Önünü Açıyor
Fiat para birimlerinin neredeyse tamamı, özellikle hükümetlerin ekonomik teşvik paketlerini finanse etmek için gereken sınırsız para basması nedeniyle, son zamanlarda benzeri görülmemiş bir enflasyon seviyesi görüyor.
Bu para birimlerinin devalüasyonu, kripto para biriminin enflasyon oranını yarıyarıya düşüren ve kripto para biriminin deflasyonist özelliklerini sergileyen Bitcoin’in yarılanma etkinliğinden sadece birkaç hafta önce gerçekleşiyor.
Bu etkinliğin ironik zamanlaması sonuçta “dijital güvenli sığınak” anlatısını artırabilir ve Bitcoin’in altınla daha yakın bir ilişki kurmasına yardımcı olabilir. Ancak çoğu ülke için böyle parlak bir gelecekten söz etmek mümkün gözükmüyor. Ülkelerin, geniş çaplı kilitlenmelerle karşı karşıya kalması ekonomilerini zayıflatacaktır.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.