Yükleniyor...

Bu airdrop’ları sakın kaçırma: Merakla beklenen beş proje!

2023'ün son çeyreğinde piyasayı sallamaya başlayan airdrop furyası, tam gaz konuşulmaya devam ediliyor.

airdrop

2023’ün son çeyreğinde piyasayı sallamaya başlayan airdrop furyası, tam gaz konuşulmaya devam ediliyor. Kripto para piyasasının oldukça pozitif seyriyle birlikte pek çok proje hareketlilik kazandı. Kendisini iyi bir şekilde pazarlamak isteyen projeler, yüksek kazanç bırakan airdrop’larıyla sektörde ün yaptı. Şu ana kadar kayda değer birçok proje airdrop gerçekleştirmiş olsa da, asıl beklentilerin olduğu isimler henüz airdrop yapmadı.

Peki ya bu sene içinde gerçekleştireceği airdrop ile hangi projeler ön plana çıkabilir?

1- Backpack

Backpack, Solana ekosisteminde yer alan bir DEX’tir. Geçtiğimiz haftalarda yaptığı duyuruyla beraber airdrop tutkunlarının yeni durağı Backpack oldu. Platformda gerçekleştirilen işlem hacmine göre sıralama oluşuyor. Henüz net bir şekilde belli olmasa da bu sıralamalara göre airdrop yapılacağı konuşuluyor. Borsa, özellikle de sosyal medya hesaplarından airdrop’a dair pek çok sinyal verdi.

Solana ekosistemindeki airdrop’ların yakın zamanda büyük kazançlar sağladığını düşünürsek, haliyle Backpack’e olan beklenti artmış durumda. Yalnızca globalden değil Türkiye’den de binlerce kullanıcının katılım sağladığı Backpack, son zamanlarda hakkında en çok içerik yazılan projelerden biri konumunda.

backpack

2- Scroll

Scroll Network, Ethereum için ZK teknolojisini kullanan ve onu bir zkEVM ağı yapan bir L2 ölçeklendirme çözümüdür. Ağ, genel olarak Ethereum blokzincirinin güvenliğini koruyarak daha hızlı ve verimli işlemlere olanak tanır. Scroll’un sıfır bilgi kanıtlarını kullanıyor olması, onu Ethereum ağının karşı karşıya olduğu zorluklara yardımcı oluyor. Scroll’un henüz yerel kripto birimi olmadığı için, test ağlarındaki bazı dApp’lerle etkileşim için potansiyel bir airdrop verecek olması kuvvetle muhtemel duruyor.

Scroll Network’ün olası airdrop’undan faydalanmak için en çok tercih edilen yöntem ana ağı kullanmak şeklinde yer alıyor. Ana ağ üzerinde swap gerçekleştirmek, havuzlara likidite eklemek, ilgili NFT koleksiyonlarında al-sat yapmak ve ilgili platformlarda çeşitli işlemler açmak, airdrop elde etme ihtimalini artıracaktır.

scroll

3- EigenLayer

EigenLayer, Ethereum blokzinciri üzerinde oluşturulmuş restaking kavramını tanıtan yenilikçi bir protokoldür. Restaking, kripto endüstrisinde yeni yeni tercih edilmeye başlayan bir yapıdır. Bu yapı, kullanıcıların staked ETH veya likid staking tokenları (LST) (fxsETH, rETH veya stETH gibi) yeniden kullanmasına olanak sağlar. EigenLayer akıllı sözleşmelerine katılarak kullanıcılar ETH veya LST’lerini yeniden staking yapabilir, ağındaki çeşitli ek uygulamalara güvenlik sağlayabilir ve ekstra ödüller kazanabilirler.

EigenLayer sayesinde Ethereum stakerları, stake’te yer alan ETH’lerini yeniden stake ederek birden çok hizmeti güvence altına alabilir, aynı zamada pek çok hizmete katılabilir ve havuz güvenliği sağlayabilirler. Bu gelişmeler yalnızca staker’ları katılım maliyetini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda bireysel hizmetler için güven garantilerini de önemli ölçüde artırır.

EigenLayer airdrop’u, platformda elde edilen puanlara göre yapılacak. Zaman zaman staking havuzunu açan EigenLayer, en çok puanı buradan sağlamıştı. Güncel durumuza baktığımızda ise Swell, Renzo, Puffer ve EigenPi’de biriktirilecek puanlar, airdrop’un miktarında belirleyici olacaktır.

EigenLayer airdrop

4- LayerZero

LayerZero, zincirler arası mesajların Relayer ve Oracle mimarilerinden geçmesine imkan sağlayan bir omnichain protokolüdür. Blokzinciri teknolojisinin ilerlemesi, birden fazla blokzincirinin inşa edilmesini sağlamıştır. Ethereum’a ek olarak, Avalanche, Solana, Polygon, BNB Chain vb. gibi diğer pek çok zincir, ilgili geliştirme faaliyetleriyle kripto pazarında büyük bir yer edinmiştir.

Fakat bu durum, zincirler arasında likidite parçalanmasına yol açmıştır. Belirli zincirlerde takılıp kalan ve diğer zincirlere erişimde zorluk çeken kullanıcı deneyimini (UX) ortaya çıkartıyor. LayerZero, yukarıdaki sorunlara bir çözüm sağlamak amacıyla devreye giriyor. Kısacası LayerZero, farklı blokzincirlerini birbirine bağlamak için oluşturulmuş birlikte çalışabilir bir çözümdür.

layerzero 1

Olası bir LayerZero airdrop’u için öncelikle sosyal medya hesaplarında aktif olmak gerekebilir. Özellikle de projenin resmi Discord kanalında alınabilecek önemli bir rol, airdrop ihtimalini kuvvetlendirecektir. Daha sonrasında ise Aptos Bridge’in kullanımı, LiquidSwap’te çeşitli işlemlerin gerçekleştirilmesi ve Stargate’e likidite ekleme gibi unsurlar, airdrop kazanma ihtimalini güçlendirecektir.


5- Kamino Finance

Solana ekosisteminde yer alan bir diğer platform Kamino Finance, son zamanlarda popülaritesini giderek artırdı. Sosyal medya platformlarında airdrop’a dair verdiği sinyaller ile ilgi çekmeyi başaran Kamino Finance, kullanıcılarındaki beklentiyi her geçen gün artırıyor. TVL’i üzerine koyarak ilerleyen Kamino Finance, platform üzerinde biriktirilen puanlara göre airdrop gerçekleştirecek.

kamino

Kamino Finance üzerinde puan kasmak isteyen kullanıcılar, çeşitli al-sat işlemleri yaparak, havuzlara likidite ekleyerek, borç verip borç alarak veya vadeli işlemlere yönelebilirler. Her seçeneğin kendisine göre ayrı bir puan sistemi oluyor. Bu puanlar, büyük ihtimalle ilerki zamanlarda Kamino Finance’in çıkaracağı yerel token’a dönüşecektir.


6- DTEC

Polygon ekosisteminde yer alan bir diğer proje olan Dtec AI Blockchain, yakın zamanda pre-sale’e çıkacağını açıkladı. Yapay zeka konusunda teşvikler aldığını da açıklayan proje son zamanlarda popülaritesini giderek artırdı. Sosyal medya platformlarında airdrop’larını da duyuran projeye ilgi her geçen gün artıyor.

dtec

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.