Barış Büyüktaş’a ve Michael van de Poppe’a sorduk; Sektörün yıllık döngüsü değerlendirildiğinde, yaz aylarına genellikle sert düşüşler ile giren BTC için aynı senaryo tekrar mı edecek?
Küresel finans piyasalarını ve özellikle de kripto para piyasasını ele aldığımızda, yaz ayları ile aralarının pek iyi olmadığı görülüyor. Temel ve teknik analiz bakımından oluşan bu düşüş senaryosu, özellikle de BTC için daha büyük bir geçerlilik durum taşıyor. Geçtiğimiz süreçler incelendiğinde, BTC’nin belirli bir zaman dilimini atlattıktan sonra düşüş senaryosuna daha çok eğilimli olduğu gözlemleniyor. Bir yıllık bir süreç göz önünde bulundurulduğunda, düşüş senaryolarının yaz aylarına girilirken daha “sert bir etki” yarattığı karşımıza çıkıyor. İki hafta içersinde yüzde 43’lük artışla inanılmaz bir performans gösteren BTC, yükseliş sezonunun sonuna gelip, yeni bir döneme giriyor olabilir.
Kripto piyasasının döngüsü incelendiğinde yaz aylarına girerken alıcı kaybeden BTC için aynı senaryo tekrar mı edecek?
Yatırımcı Psikolojisi ve Sosyal Faaliyetler
BTC’nin tatile çıkabileceğine dair en net cevaplardan birini “yatırımcı psikolojisi ve sosyal faaliyetlerden” alabiliriz. İnsanlar, geçimlerini sürdürebilmek adına belirli bir iş eylemlerinde bulunur. Yaz dönemine gelindiğinde ise, verilen bu emeklerin mental ve fiziki karşılıkları adına “tatile çıkarlar“.
Belirli bir sermaye ödenerek gerçekleştirilen bu faaliyet, finansal hizmetleri de beraberinde getiriyor. Çift taraflı finans piyasalarında, “yaz sezonuna” yaklaşıldıkça “para çekim işlemlerinin” giderek arttığı gözlemleniyor. Özellikle de kripto sektöründe, bu konunun yansımaları daha “net şekilde” karşımıza çıkıyor. Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte, yatırımcıların kripto cüzdanlarından “para çekmeye yönelik eğilimleri” daha da şiddetleniyor. Olay örgüsünün böyle devam etmesi, BTC’nin düşüşünü başlatmak ile kalmayıp, sektör bazlı tehlikeli durumları artılabiliyor.
Konu ile ilgili kripto piyasasının önde gelen isimlerinden Barış Büyüktaş ile görüştük. Konuyu psikolojik ve sosyolojik olarak ele alarak açıklamalarda bulundu;
Kripto piyasasında yaptığı analizler ile öne çıkan Michael van de Poppe konuya ilişkin görüşlerini belirterek, konuyu makro taraflarından ele aldı;
Yaz Sezonu Yaklaşırken Yatırımcıların Korkusu Artıyor!
Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi, kripto piyasa duyarlılığı için 0-100 arası bir puan belirler. Bu puan, güncel dönem için “yatırımcıların piyasaya olan iştahını” gösterir. Yaşanılan yükseliş sezonlarında giderek artan “Korku ve Açgözlülük Endeksi“, piyasanın düşüş trendine geçtiği zamanda ise, yerini azalan endeks değerine bırakır.
2019 Yılından bu yana “Korku ve Açgözlülük Endeksi” incelendiğinde, yaz aylarına girilerken “endeks değerinin düşmesi” dikkatleri çekiyor. Kripto yatırımcılarında “bu sürece girerken oluşan korku ve panik havası“, BTC’nin “düşüş trendine geçip, mecazi anlamdaki tatile çıkışını” destekleyen bir veri olarak önümüze çıkıyor.
Yatırımcıların Korkusu Kripto İşlem Hacimlerini Tetikliyor!
Küresel ekonominin başlıca kriterlerinden olan “yatırımcı psikolojisi, beraberinde birçok unsuru getiriyor“. Gerek piyasanın durumu, gerek de kişinin sosyal hayatındaki etkenler, kişinin ticaret faaliyetlerinde “ayna görevi” görüyor. Yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte “para çekim işlemlerine odaklanan yatırımcılar“, beraberinde borsa onchain verilerini de sarsıyor.
Kripto piyasalarının döngülerini incelemedeki önemli materyallerden biri de “kripto borsalarının hacimleridir“. Dünyanın en popüler ve en çok işlem hacmine sahip kripto borsası Binance değerlendirildiğinde, yatırımcıların “yaz sezonuna doğru ve sezon boyunca” daha az ticari işlem gerçekleştirdiği öne çıkıyor.
Geçmişten Günümüze Veriler: Teknik Analiz Düşüşe Elverişli
Küresel ekonomi piyasalarında bir konu hakkında bilgi sahibi olabilmek adına, geçmiş verileri incelemek iyi bir ipuçları sunabilir. Sektörde aktifliğini sürdüren konulardan Fed Faiz kararları, konuyla alakalı kaliteli veriler barındırıyor. Gerçekleşecek toplantı öncesindeki piyasa hareketliliği ve BTC’nin düşüşe eğilimli olması buna örnek verilebilir. Fed faiz kararlarının kriptoya olan etkisi bir tabloda inecelendiğide, faiz kararı sürecine yaklaştıkça BTC’nin genellikle düşüş yönlü yol izlediği görülüyor.
Kripto piyasası temel veri taşlarından olan “BTC Market Değeri“, bulunduğu senenin belirli bir dönemine girilirken “göstermiş olduğu düşüş ile dikkatleri çekiyor“. Özellikle de Nisan-Mayıs aylarına gelindiğinde kripto yatırımcılarının “piyasadan çekildiğini” yada “alım doğrultusundaki iştahlarının azaldığı” görülüyor. Sektörün son aylardaki hareketliliği ve dalgalı yükselişleri göz önünde bulundurulduğunda, aslında son iki yıldaki verilerin bu kadar benzer olması “yatırımcılara, piyasa tarafından verilen dolaylı bir sinyal” olabilir.
BTC’nin 2021 Yılı “Yaz Sezonu” için Sergilediği Performans
2021 Yılı ele alındığında, 12 Nisan tarihinden 19 Temmuz tarihine kadar BTC’de büyük bir düşüş yaşandığı görülüyor. Yaklaşık olarak yüzde 56 değer kaybeden BTC, tarihindeki en büyük düşüşlerden birine imza atmış halde. Zaman diliminin altını çizerek, “kriptonun tatile çıktığına” dair sağlam bir veri sunuyor. Nisan ayına kadar coşkulu yükselişi sürdüren BTC’nin, bu döneme gelindiğinde böyle bir performans sergilemesi, BTC’nin döngüsünü büyük oranda etkiliyor.
BTC’nin 2022 Yılı “Yaz Sezonu” için Sergilediği Performans
2022 Yılına geldiğimizde ise, döngünün pek farklı bir performans sergilemediğini görüyoruz. 23 Mayıs tarihine kadar “dalgalı hareketler” yapan BTC’nin, belirli bir zamandan sonra “sadece düşüş yönlü” seyrettiği ortada. 23 Mayıs – 3 Ekim tarihinde yüzde 56’lık değer kaybeden BTC, bu zaman dilimi için “düşüş yönlü fiyat eğilimini daha da değerli kılıyor.”
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.