Blockchain teknolojisinin gıda ve tarım üzerindeki etkileri neler? Gıda güvenliği, gıda sevkiyatı gibi önemli konularda Blockchain teknolojisi nasıl kullanılabilir? Hepsinden önemlisi ise tarımda Blockchain teknolojisinden nasıl faydalanabilinir? Bu rehberde sizin için tüm bu sorunların cevaplarını vermeye çalıştık.
Gıdaların Nereden Geldiğini İzlemek Mümkün mü?
Bazı şirketler, alışveriş yapan kullanıcıların bir ürünün sevkiyatını çiftlikten fabrikaya kadar görmelerine olanak tanıyan servisler başlattı, ancak bunlar genellikle perakendecilerin şeffaf olmayı kabul etme durumuna göre sınırlı kaldılar.
Taze meyve, sebze veya et almak için bir mağazaya girdiğinizde hangi ülkeden geldiklerini görebilmek mümkün. Bazı lüks markalar, çiftliklerin ve gıdaların yetiştirildiği koşullar hakkında bilgi vermekten öte hikayeler sunarak daha da ileri gidiyor.
Üretim sürecini adım adım takip etmek zor olabilir ve bazen üreticilerin ve perakendecilerin bile bir ürünün yolculuğu hakkında emin olmaları mümkün değildir.
Bu, son gıda güvenliği korkularının neden bu kadar yaygın olduğunun bir parçası: Sorunların nerede başlayacağını izlemek zor, neredeyse imkansız. Bununla birlikte, Blockchain’in besin zincirine entegre edilmesi sorunların anında tespit edilebileceği anlamına gelebilir.
Gıda Güvenliği Korkutuyor!
2018’de ölümcül bir E. coli salgını Arizona’da yetişen marullara bağlandı. Salgın, ABD genelinde 35 eyaleti etkiledi. Beş kişi öldü ve toplamda yaklaşık 200 insanın salgından etkilendiği rapor edildi.
2013 yılında bir at skandalı Avrupa’yı kasıp kavurdu ve sığır eti olarak satılan ürünlerin aslında at eti olduğu ortaya çıktı. Kıtanın en büyük süper marketlerinden bazılarında bile bu vaka ile karşılaşıldı. Market zincirleri beklenildiği gibi tedarikçilerini suçladı.
Blockchain, gıda sahtekarlığını azaltmada büyük bir rol oynayabilir, çünkü bitmiş bir üründeki her bileşen tanımlanmayı daha kolay hale getirebilir. Geri toplatılmaların hızlandırılması ve tüketicilerin bir ürün hakkında güvenebileceği bilgileri raftan aldıktan sonra bile saniyeler içinde bulmalarına olanak tanıyabilir.
Bu Nasıl Oacak? Somut Bir Örnek Bulunuyor mu?
Verimliliği artıran ve gıda talebini karşılayan akıllı tarımsal çözümler gelişiyor ve bu sektörün 2020 yılına kadar 26,76 milyar dolara kadar çıkabileceği öngörülüyor.
Halihazırda Blockchain teknolojisini kullanan çiftçiler, bunu “internet” gibi “oyun değiştirici” olarak tanımlıyorlar. Örneğin, bir et şirketi, hayvanların bir fabrikaya ulaşması ve nihai ürün müşterilere teslim edilene kadarki süreci yani görünüşte önemsiz bir süreç için istatistiki verileri Blockchain ile sağladığını ve bunun büyük bir etki yarattığını söylüyor. Firmaların tüketicilere tam olarak hijyen ve güvenlik konusunda standartları karşıladıklarına dair güvence vermek için “detaylı bir kimlik” ile Blockchain teknolojisinden faydalanmaları mümkün. Öreğin teknolojinin kullanımı ile üretim sürecinde ortaya çıkan sorunlar 30 saniyeden az bir sürede tespit ediliyor.
Bu arada Kerala hükümeti, market tedarik sürecinde Blockchain’i kullanıma sürmeyi planlıyor ve ülke genelinde mağazalara gıda dağıtımı yapıldığında sistemin kullanılmasını sağlamayı ümit ediyor. Bunun, milyonlarca insana ürünlerin günlük olarak daha verimli bir şekilde teslim edilmesine yardımcı olacağını ve öngörülemeyen durumların verimlerini etkilediğinde çiftçilerin hızlı bir şekilde tedarikte bulunmalarını sağlamak için bir “ürün sigortası” olmasını ümit ediyor.
Meyve ve sebzelerin sertifikalandırılması aynı zamanda Blockchain yoluyla da geliştirilebilir. Blockchain ile bilginin kaybolmaması ve bir ürünün dağıtımını doğrulamak için gereken insan gücü düzene sokulabilir. Her meyve ve sebze sevkiyatında, gıdaların nereden geldiğini, kalitesini doğruladığını ve hastalıksız olduğunu bildiren kağıt sertifikaları eşlik eder. Belçika, iş bu sertifikaların bazılarını sayısallaştırmaya başladı ve her sayısal değer Blockchain’e yerleştirildi.
Gıda Güvenliği Harika ama Gıda Fiyatları Ne Olacak? Yükselecek mi?
Blockchain, kağıt tabanlı işlemleri ortadan kaldırabilir ve maliyetleri azaltabilir. Bu tasarruf anlamına geliyor.
Aracılardan kurtulmak, işlem ücretlerini en aza indirgeyecek ve ademi merkeziyetçilik daha küçük çiftliklerin daha büyük şirketlerle rekabet etmesini kolaylaştıracak.
Örneğin, PavoCoin gibi Blockchain kavramları, küçük sözleşmeler yoluyla ürünlerin ön satışını yapma, hasatlarının kalitesini ve miktarını iyileştirme ve tüketicilere yardımcı olma gibi daha küçük çiftçilere ulaşılabilir finansal hizmetlere erişim sağlayarak satın aldıkları yiyecekler hakkında daha fazla bilgi ile darboğaza giriyor. Stockton ve Dixon şirketleri söz konusu teknolojiyi kullanarak Kaliforniya’daki çiftçiler ile mükemmel bir birlikteliğe gitti. Yakında Merced’te böyle bir atılım yapabilir.
Çiftçiliğin optimize edilmesi, tüm ölçekteki çiftçileri daha yüksek verime, daha kârlı ürünlere sahip olmak için ihtiyaç duydukları bilgi, kaynak ve güvenlik ile güçlendirilmesini sağlayacak. Bu, ortalama tüketici için fiyatları düşürecek ve daha kaliteli mallara erişimi artıracaktır. Daha yüksek verim, tarımsal ekosisteme daha fazla para pompalamakta ve çiftlik ürünlerinin mevcudiyetini arttırmakta.
Gıda Fiyatlarının Düşmesi Çiftçileri Olumsuz Etkilemeyecek mi?
Tam aksine, akıllı sözleşmeler zor işlerinden dolayı gecikmeksizin adil bir şekilde ödenmesini sağlayacak ve daha küçük çiftlikler taze ürünlerini satmak için daha büyük bir pazara sahip olacaklar.
Blockchain’in yetkilendirilmesi, en zorlu işi yapan çiftçileri fiyat alıcılarından fiyat belirleyicilere kaydırmak ve aşağı yönde maliyet düşürmek zorunda bırakma potansiyeline sahiptir.
Blockchain ayrıca lüks markaların kalabalığın arasından sıyrılmasını ve serbest menzil veya organik ürünlerin neden fazladan paraya değdiğini açıkça ortaya koyacaktır. Bunun nedeni, mallarının kolayca takip edilebilmesi ve tüketicilere yüksek kaliteli bir üründen katma değer sağladıkları konusunda güven vermeleridir.
Tarım sektörü, daha önceki satın alımlarda rakiplerine ödenen meblağları bir dağıtıcı tarafından sunulan parayı karşılaştırarak, ekinlerine ne kadar değer kattığını anlamanın daha kolay olduğunu ve tüm çiftçilere hak ettikleri parayı kazanma fırsatını vermeyi daha kolay bulabilir.
Mağaza Raflarındaki Taze Yiyeceklere Daha Hızlı Ulaşmanın Bir Yolu Var mı?
Tedarik zincirindeki verimsizlikler genellikle üretime hazır hale gelmeden önceki gecikmeler anlamına gelebilir, ancak Blockchain yoluyla otomatik süreçler işleri güzel bir şekilde hızlandırabilir.
Ayrıca, tarım işletmelerinin ve perakendecilerin belirli ürünlere olan talebi ölçebilmeleri ve tedariği buna göre ayarlayabilmeleri nedeniyle yiyecek israfıda son bulabilir.
Blockchain’in gıda atıklarıyla başa çıkma yeteneği ve akıllı sözleşmelerin çiftçilerin adil bir şekilde ödeme almalarını ve işten çıkmamalarını sağlamak için sahip olabileceği güç, dünyada artan talep seviyelerini karşılamasına yardımcı olabilir.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.