Blockchain ölçeklendirme sorunu nedir? Bu ölçeklendirme sorunu çözülebilir mi? Çözülmezse neler olabilir? Tüm bu soruların cevaplarını sizin için bir araya getirdik.
Tam Olarak Sorun Nedir?
Kripto para birimlerinin ve Blockchain‘in popülaritesi artarken kamuoyu bilinci de artıyor, ancak teknolojinin talebe ayak uyduramayacağı bir risk söz konusu.
Kripto para birimi olarak Bitcoin ve Ethereum en büyük isimler, bu isimler işlemleri işlemek için blokları kullanıyor. Ancak, geliştirilmelerinin ilk günlerinde, bu blokların maksimum boyutu sınırlıydı (Bitcoin’in blok boyutu yalnızca 1 MB).
Bu mekanizma, Bitcoin’u daha güvenli hale getirmek için tasarlanmış olsa da, ağın geleceğe hazır hale gelmesine yardımcı olmadı. Her işlem için veri geliyor ve bu veriler blok başına maksimum 1 MB boyutunda. Yalnızca bir defada işlenebilecek çok fazla ödeme bulunuyor.
En fazla, Bitcoin saniyede yaklaşık üç ila dört işlem yapabiliyor ama eğer kripto para birimi gerçek popülariteyi yakalarsa tüketiciler ve işletmeler için büyük gecikmeler olmaksızın hareket edebilmesini sağlamak için saniyede yüzbinlerce işlemi işlemek zorunda kalacak.
Ne yazık ki, Ethereum’un da benzer bir sorunu var -kurucu ortağı Vitalik Buterin’in de kabul ettiği gibi-. Ağın saniyede maksimum 15 işlem kapasitesi bulunuyor ve popülaritenin artmaya devam etmesi durumunda sektörün altyapısının başa çıkamayacağından şüphe ediliyor.
Yani… Kapasite Neden Kolayca Artırılamıyor?
Ne yazık ki, bu bir gecede güncelleme yapmak kadar kolay bir işlem değil.
Kripto dünyasındaki çoğu insan endüstrinin fiat finansal kurumları ele geçirme şansına sahip olması, çözümlerin gündeme gelmesi ve çok çaba sarf etmesi durumunda çerçevelerin ve ölçeklenebilirliğin ele alınması gerektiği konusunda hemfikirdir.
Kısmen bunun nedeni herhangi bir teklifin madencilerin, geliştiricilerin, işletmelerin ve diğer paydaşların desteklenmesinden önce desteklenmesi gerektiğidir. Bu süreç aylarca sürebilir ve hatta daha sonra anlaşmazlık içinde olan bir süreçtir.
İyi bir örnek olarak yıllar içinde blok büyüklüğünü değiştirmek için aktif tartışmaların yapıldığı Bitcoin ele alınabilir. Sorun şu oldu: Bazıları 2 MB’ye yani iki katına çıkmak isterken, diğerleri daha cesur oldu ve 8 MB veya hatta 32 MB’ye gitmek istediler;
Mayıs 2018’de Bitcoin Cash (BCH), blok boyutunu 32 MB’ye yükselten bir yükseltmeyi başarıyla etkinleştirdi. Artışın, kripto para biriminin gelecekteki talebe cevap vermesine ve yeni özelliklerin ortaya çıkmasının önünü açacağına inanılıyor. Ancak, eleştirmenler, değişikliklerin işletme düğümlerini daha pahalı hale getirdiğini ve bunun da ağ üzerinde daha az desantralizasyona neden olabileceğini öne sürdü. Ağustos 2017’de bir Hard Fork sonucu oluşan BCH destekçileri, geliştirilmiş blok büyüklüğünün Bitcoin’den çok daha üstün olmasının nedenlerinden biri olduğunu söylüyor.
Başka Çözümü Var mı?
Bitcoin ve Ethereum‘un beğenisine yardımcı olmak için birkaç fikir öne sürülmüştür.
Örneğin, Lightning Network bir blok zincirinin üstünde çalışan ikincil bir tabakadır. Teoride, sınırsız sayıda işlemi işleyebilir. Son bakiyeler sadece her işlem tamamlandığında deftere eklenir. Bunun Bitcoin’in ölçeklendirme sorunlarını çözeceğine dair umut olsa da temelde güvenlikle ilgili dezavantajları bulunuyor. Böyle bir protokolün daha küçük günlük ödemeler için standart olması ve daha ciddi işlemler için blok zincirinin serbest bırakılması ve ücretlerin düşmesinin sağlanması gibi bir durum söz konusu olabilir.
Daha önce bahsettiğimiz Vitalik Buterin aynı zamanda Blockchain ölçeklendirme çözümleri ile geldi. Plasma Cash olarak bilinen fikir, her kullanıcının yalnızca önem verdikleri kripto para birimlerini içeren bloklara odaklanmasını sağlayarak veriyi optimize etmeye yardımcı oluyor. Buterin’e göre, bu çözüm aynı zamanda sahtekarlık işlemlerini de önleyebilir ve kripto para yatırımcılarının bir takas bozulursa para kaybetmesini engelleyebilir.
Kapalı Zincir (Off-chain) Ölçeklendirme için Bir Argüman Var mı?
Merkezi olmayan uygulamaların bir Blockchain üzerinde tam olarak çalışmasına gerek yoktur; bu süreçlerin birçoğu “kapalı zincir” yani “off-chain” olarak işlenebilir.
Bir bakıma bu, PC’nizde veya akıllı telefonunuzda kullanabileceğiniz uygulamalar ile karşılaştırılabilir. Her ne kadar bu yazılım parçaları bir internet bağlantısına bağlı olsa da, bazı görevler çevrimdışı olarak tamamlanır.
Off-chain ölçeklendirme çözümleri, belirli işlemlerin madenciler olmaksızın tamamlanmasını sağlar ve sadece önemli bilgilerin senkronize edilmesini sağlar. İyileştirmeler ve yükseltmeler, toplumdaki her paydaşın onayını almak için zorlu bir süreç olmaksızın kabul edilebilir, uygulanabilir ve yeni özellikler tüm blok zinciri kesintiye uğramadan dağıtılabilir.
Elbette, olumsuzluklar var. Kamu dışı işlemlerin kamuoyuna doğrulanması zor olacaktır ve ayrıca uyum sorunları da meydana gelebilir. Bu güncellemeler için teminat verilmezse kullanıcılar da hayal kırıklığına uğrayabilir.
Gerçekten de, bazıları kripto paranın geleceğinin tamamen blok zincirden arınmış olabileceğini savunmaktadır. Byteball ve IOTA gibi platformlar hiçbir şekilde blok kullanmaz ve bunun yerine daha önceki ödemelerin teyit edilmesinden yeni işlemlerin yapılması gerekir. Destekçiler, bunun şu anda Blockchain tabanlı kripto paralarla karşı karşıya olan hız, güvenlik, ölçeklenebilirlik, gizlilik ve sürdürülebilirlik sorunlarına cevap vermenin cevabı olabileceğine inanıyor.
Hiçbir Şey Değişmezse Ne Olacak?
Blockchain’in ölçeklendirme sorunlarını kesin olarak çözememek, geniş kapsamlı sorunları doğurabilir.
İşlem yapılmadıkça, işlemlerin daha uzun ve daha uzun sürmesi gerekecek. Fiat ödemelerinin anında gönderilebildiği ve alınabildiği bir dijital ekonomide Blockchain platformları, geçerli bir alternatif olarak kabul edileceklerse, aynı zamanda bir dizi başka avantajlar sunsalar bile aynı şeyi sunmalıdırlar. Aksi takdirde, en tutkulu kripto para meraklılarının bile bu teknolojiyi tamamen terk etmeleri konusunda gerçek bir risk bulunuyor.
Küçülen kullanıcı numaraları, ana kripto para birimleri için fiyatları görebiliyordu. Bir zamanlar, binlerce dolar değerindeki değerlerin daha önce olduklarının küçük bir kısmına değer kaybettiler.
Bu aynı zamanda merkezileşmenin burada kalması, ilk olarak blok zincir topluluğunun başlangıcını motive eden tüm kusurlarla birlikte. Buradan, kim ne kadar parlak kripto platformlarının bir daha asla meyve vermeyeceğini bilir.
Fractonet, ölçeklenebilirlik sorunlarını ortadan kaldırmak için blok zincirinin “tam bir yeniden tasarlanması” üzerinde çalıştı. 1.5 GB’lık bir blok boyutuyla, başlangıç, işlevsel test sırasında saniyede 33.888 işlemi başarıyla işlemeyi başardığını söylüyor. Şirket, protokolünün verilerin yanı sıra gerçek veri değişmezliği olan işlemlerde de veri depolayabileceğini iddia ediyor. Bu, şirketlerin artık hassas bilgileri olan üçüncü kişilere emanet etmek zorunda kalmayacağı anlamına geliyor.
Bu verilerin senkronizasyonunu kolaylaştırmak için RIFT adlı yeni bir protokol oluşturdu ve büyük blok büyüklüğünün işlem ve madencilikle ilgili maliyetleri azaltacağını söylüyor. Fractonet, blok zincirinin temelinin zaten işlevsel olduğunu, DApps, yan zincirler, akıllı sözleşmeler gibi farklı özelliklerin önünü açacak ve farklı erişim seviyelerine sahip özel anahtar aracılığıyla verilere erişebilme olasılığını açıkladı.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.