Skew tarafından yapılan açıklamaya göre; Bitcoin’in volatilitesi %46 ile 1 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Bitcoin’de (BTC) bu değerler en son görüldüğünde, büyük bir fiyat hareketi başlamıştı.
Düşük volatilite Bitcoin hakkında bize iki durum hakkında bilgi verir. İlk olarak, Bitcoin’in bir birikim aşamasında olduğu söylenebilir. Örneğin 2019 Ocak ve Nisan ayları arasında BTC’nin fiyatı 4.000 dolar civarında sabit kaldı ve daha sonra ise bu durumu Bitcoin’in 14.000 dolarlık rallisi izledi. Tarihsel açıdan bakıldığında, Bitcoin birikim aşamasında olduğu zaman, hem perakende hem de kurumsal yatırımcılar sakinliğini korur ve bu sakinliğin ardından uzun bir boğa piyasası başlar.
İkinci olarak ise, Bitcoin çok yıllı bir direnç seviyesinin altında olduğu söylenebilir. Bitcoin, Mayıs ayından bu yana toplamda yedi kez 9.000 dolar seviyesinin altında düştü. 2018’den bu yana gelen üç kritik direnç seviyesi olan 10.000 dolar, 9.800 dolar ve 9.200 dolar seviyelerinden de bu süre içerisinde red yedi.
Bitcoin için önemli bir oynaklığın olmaması BTC’yi 10.000 dolar psikolojik seviyesine itmesi için düşük satın alma talebine neden olabilir. Ancak Ekim 2019 ve Şubat 2020’de 10.500 dolar seviyelerine dokunulması bu ihtimalin düşmesine neden oluyor.
Teknik olarak, Bitcoin yakın vadede 10.500 doları aşarsa, düşüş piyasası yapısında önemli bir kırılmaya işaret eder. Ancak, aynı seviyenin tekrar tekrar reddedilmesi, kısa vadede güçlü bir yükseliş eğilimi ihtimalini de daha düşük hale getirmektedir.
Her iki senaryoyu da destekleyen makro faktörler mevcut. İlk olarak Bitcoin’in birikim aşamasında olduğu teorisi destekleyen ilk makro faktör, Mayıs 2020’de Bitcoin yarılanması olarak gösterilebilir. Bitcoin ağının hash oranı, yarılanma sonra beklentilerinin aksine büyük bir düşüş göstermedi. Hash oranının sıkı bir şekilde toparlanması, madencilik endüstrisinin gücünün ve şartlara uyum sağlamasının en büyük kanıtı olarak gösterilebilir. Madenciler gerçekleşen yarılanma sonrası kârlı kalmaya devam ederler ise, önümüzdeki aylarda Bitcoin satma konusunda daha isteksiz olurlar. Bu durum da, potansiyel olarak orta vadede pazardaki satış baskısını azaltır.
Piyasayı genişletilmiş bir konsolidasyona sürükleyebilecek bir diğer temel bir faktör ise, BTC’nin balinalara hitap eden borsalardaki mevduat artışları. Mart ayından Haziran ayına kadar balinalar varlıklarını borsalardan, kişisel cüzdanlarına çekti ve fiyat artışı için beklemeye geçtiler. Son zamanlarda çeşitli borsalarda yaşanan hareketlilik olası bir satış endişesi doğurmakta.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.