Yükleniyor...

Bitcoin ve Kripto Paralara Vergi mi Geliyor? İşte Resmi Gazete’deki O Detay!

Orta Vadeli Program’ın (OVP) onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete’de yayınlandı.

Orta Vadeli Program’ın (OVP) onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete’de yayınlandı. 2021-2023 dönemlerini kapsayan Orta Vadeli Program’da dijital varlıkların vergilendirilmesi konusu yer aldı.

Kararda, şu ifadeler kullanıldı:

“Dijital olarak alınıp satılabilen ve transfer edilebilen, dijital bir değeri temsil eden sanal varlıklar kullanılarak yapılan işlemlerin vergilendirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülecek, bu varlıkların suçun finansmanında kullanılmasının önlenmesine yönelik bir takip mekanizması tesis edilecektir.”

Bununla beraber dijital varlıkların, suçu finanslandırma konusunda kullanılmasının da önüne geçmek için çalışmalar yürütüleceği ifade edildi.

Konuyla alakalı Twitter’da açıklamalarda bulunan yerli kripto para topluluğunun tanınan isimlerinden Celil Öztürk, şu ifadeleri kullandı:

“İki önemli konu var; sanal varlıklar ile yapılan işlemlerin vergilendirilmesi. Ve sanal varlıkların illegal işlemlerde kullanılmasının önlenmesine yönelik takip mekanizmasının geliştirilmesi. Kripto para ifadesi ya da sanal para ifadesi yerine sanal varlık ifadesi kullanılmış. 2013 yılında yürürlüğe giren Elektronik Para Kanunu’nun kripto paraları, Bitcoin’i kapsamadığı kamu otoritelerinde dile getirilmişti. Maddenin lafzında da kripto para ifadesi geçmemesine rağmen, sanal varlık tanımı ve illegal kullanım ile ilgili takip mekanizması geliştirilmesi ifadelerinden kripto paraların vergilendirilmesi ve illegal kullanımının takibi için çalışmalar yapıldığı sonucuna varılabilir.”

Genel Dijital Ekonomiden de Bahsedildi

OVP’de yer alan kararlara göre dijital olarak kullanılabilen sanal varlıklar ile yapılan işlemler vergilendirilecek. Açıklanan karara göre aynı zamanda yasa dışı işlemlerin, suçu finans etmenin önüne geçebilmek adına takip mekanizması hazırlanacak. Bununla beraber Dijital takip sistemleri kayıt dışı işlemlerin önüne geçebilmek adına daha sık kullanılacak.

OVP’de bu konular dışında genel olarak dijital ekonomiden de bahsedildi. Bu konuyla ilgili olarak da şu ifadeler kullanıldı:

“Dijital ekonomik faaliyetlerin tam ve doğru şekilde vergilendirilmesi sağlanacak, matrah aşındırma ve kar kaydırma kaynaklı vergi kaybı azaltılacaktır.”

Kripto para vergi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) da geçtiğimiz sene 11. Kalkınma Planı’nda merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) geliştirme çalışmalarından bahsetmişti. Geçtiğimiz günlerde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEKNOFEST ödül töreninde Blockchain teknolojisinin önemine vurgu yapmıştı. Sizce Türkiye, gelecekte kripto para birimleri konusunda nasıl çalışmalar yürütecek?

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.