Yükleniyor...

Bitcoin ve Bitcoin Cash Arasındaki Farklar

Çok uzun bir zaman önce bazı akıllı insanlar(?

Bitcoin ve Bitcoin Cash Farklılıkları

Çok uzun bir zaman önce bazı akıllı insanlar(?) Bitcoin’i icat ettiler. Başlangıçta yeni para birimi hakkında heyecanlanan sadece birkaç meraklı insan bulunuyordu, ancak zamanla yeni para birimi hakkında birçok insan heyecan duymaya başladı. Günümüzde madenciler, Bitcoin’e sahip insanlar ve onunla ödeme yapan insanların sayısı katlanarak artıyor.

Bitcoin için göze çarpan ilk sorun ise işlem hızının saniyede 7 olması ve oldukça yavaş olması oldu. Karşılaştırma yapılabilmesi açısında Visa saniyede yaklaşık 24.000 işlem gerçekleştiriyor. 2017 yılında işlenecek çok fazla işlem bulunuyordu ve Bitcoin’in daha fazla ölçeklenmesine izin vermek için bazı reformanların gerekli olduğunun farkında varıldı.

Bitcoin’in İşlem Hacmini Artırmak

Bitcoin işlem hacmini artırmak ne kadar zor veya kolay? Bu sorunun harika bir soru olduğu açık. Başlangıçta Bitcoin’in Blocksize sınırı 1 MB’dı. Bugün 2 MB’a yükseltilmiş durumda. Peki neden 100, 200 MB gibi daha büyük bir Blocksize sınırı belirlenemiyor?

Bunun cevabı yoğun bir trafik şartları göz önüne alınarak açıklanabilir. Örneğin, yoğun bir trafikte giderken hızımız saatte 200 km iken bir anda 50 km’e düşmeye kalkarsa ne olur? Veya tam terisin yapmak istersek… Her şeyden önce bir güvenlik sorunu oluşur. Ya diğer araçlara çarparız ya da ani yavaşlamadan dolayı diğer araçlara bize çarpar.

Limitlerin artırılmasıyla tam olarak ne olacağının cevabı budur. Daha fazla blok eşittir her işlem için işlenecek daha fazla veri demektir. Bu nedenle küçük düğümler bu artan verileri işleyemeyecek ve ademi merkeziyetçilik kaçınılmaz hale gelecektir.

Halen daha fazla işlem hacmi gerekiyor olabilir. Peki bunun çözümü nedir? İşlem konusu Bitcoin topluluğunu iki gruba ayırdır. Bir grup Bitcoin’in hiçbir zaman bir fincan kahve için ödeme yapmak üzere bir çözüm olmadığını savunurken, diğeri bunun da yapılabileceğini savundu. Her iki grupta pes etmediğinden dolayı Ağustos 2017’de Bitcoin “Hard Fork” adlı bir işlem kullanılarak ikiye ayrıldı ve Bitcoin Cash adında yeni bir Bitcoin sürümü yaratıldı.

Bitcoin Cash, Bitcoin ile aynı Codebase’i kullanıyor ancak 8Mb’lik Blocksize limiti daha fazla işlem hacmi sunuyor. Bu artırılmış sınır günde iki milyon civarında işlem yapılmasını mümkün kılıyor.

Cüzdandaki Bitcoin ve Bitcoin Cash Miktarı

Tartışmaya girmeden önce Bitcoin’i olan insanlara ne oldu? Sorunu çözmenin en kolay yolu cüzdanları kopyalamaktı. Son mayınlı blok çataldan önce 478.558’di. Yani, bu bloktan önce herhangi bir Bitcoin varsa çataldan sonra Bitcoin Cash’de ayn miktarda üretilecekti. Son derece basit duruyor değil mi?

Bölünmeden sonra iki cüzdanda da aynı özel anahtarla aynı Bitcoin bulunuyordu. Bu, bir işlem yapıldığında kişilerin başka bir para birimindeki bir işlem için özel anahtarı kullanabileceği anlamına geliyor. Şöyle düşünün, iki daireniz var ve birisi dairelerinden birinin içine giriyor. Bu dairede bulunan bilgisayarı alıyor. Aynı bilgisayardan başka bir dairede de bulunuyor ve aslında kaybınız yok denilebilir.

Yani Şimdi Tüm İnsanlarda İki Kat Daha Fazla Kripto Para mı Var?

Bu kulağa hoş gelen bir soru olsa da miktar arttıkça para biriminin toplam değeri otomatik olarak düşecektir. Yani çatallamanın ardından kimse zengin hale gelmiyor.

Bir başka popüler soru ise her iki kripto para biriminin birbirinin yerini alıp alamadığı. Bu sorunun cevabı hayır. Her iki para birimi de tümüyle birbirinden ayrı ve bağımsız olarak çalışıyorlar.

Bitcoin Cash ile Bitcoin Arasındaki Farklılıklar

Bunun cevabını vermek aslında basit, ancak ilk bakışta durumu anlamak biraz güç olabilir. Bitcoin, Ripple, Ethereum ve diğer kripto para birimleri arasında seçim yapmamız gerektiğinde seçenekler arasında artık Bitcoin Cash de yer alıyor. Yani artık iki tip Bitcoin bulunuyor. Peki Bitcoin mi yoksa Bitcoin Cash mi?

Her iki para biriminin de kendilerine göre artıları, eksileri ve farklılıkları bulunuyor. Gelin bunlara daha yakından bakalım.

1) Yeni İsim

Tabiki Bitcoin ile Bitcoin Cash arasındaki ilk fark isimler. Bitcoin Cash’in ismindeki “Cash” kelimesi tesadüfi olarak kullanılamıyor. Geliştiriciler Bitcoin Cash’in nakit paranın yerini alacağını düşünüyorlar ve bundan dolayı “Cash” ekini kullanıyorlar.

2) Avantajları ve Dezavantajları

  1. Daha büyük Blocksize sınırı (8MB): Daha ucuz işlemler için daha fazla işlem yapılabilir.
  2. Bitcoin’in çok fazla maden havuzu bulunuyor. Bu yüzden hiç kimse yeterinde güçlü değil ve tek bir madencinin yüzde 51’lik çoğunluğa sahip olması durumu tamamen imkansız. Bitcoin Cash ise tam tersine oldukça merkezileşmiş bir yapıda. Şu anda işlemlerin yüzde 51’inden fazlasını yapan oldukça düşük sayıda maden havuzu bulunuyor. Bu elbetteki tehlikeli bir durum değil.

3) Teknik Farklar

Bitcoin Cash, bu açıkların kapatılması ve yeni paranın herkes için daha güvenli hale getirilmesi için zayıflıklarının farkında ve ek koruma düzenlemelerine sahip.

Özellik

Açıklama

Yeniden Oynatma ve Wipeout Koruması

Bitcoin Cash, Bitcoin’in kullanımına göre farklı bir karma algoritma kullanıyor. Yani, iki zincir arasındaki tekrar artık mümkün değil.

Zincirde Ölçeklenebilirlik

Bitcoin Cash’in teknolojisi blok sayısında (Blocksize) artışa izin verir. Şu anda 8MB ve daha fazla artış mümkündür.

Yeni İşlem İmzaları

Bitcoin Cash, Bitcoin’den ayrıldığını doğrulamak için farklı bir işlem imzasına sahiptir.

Acil Zorluk Ayarı (EDA)

Madencilerin sayısındaki dramatik değişiklikler olması durumunda normal zincir çalışmasını sağlayan yeni bir algoritmadır bu. Bu algoritma bir bütün olarak para birimine ek istikrar sağlıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner