Bitcoin (BTC) vadeli işlemlerinin ticareti ilk etapta kolay görünebilir ancak yüksek kaldıraç işlemlerinden büyük getiri arayan yatırımcıların göz ardı ettiği bir takım ücretler vardır. Yatırım ücretlerine ek olarak; yatırımcılar, birçok borsada olan ek ücretlerinin dikkate alınması gereken değişken fonlama oranının da farkında olmalıdır.
Peki her bir kripto yatırımcısının Bitcoin vadeli işlemleriyle ilgili bilmesi gereken üç temel nokta nedir?
Fonlama Oranını Bilmek
Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinde işlem yaparken birkaç gizli maliyet karşınıza çıkabilir. Bunlardan en temel olanı tüm vadeli işlemlere tahsil edilen fonlama oranıdır. Bu enstrümanlar kalıcı takaslar olarak da bilinir ve bu tür ücretler her borsada uygulanır. 8 saatte bir borçlandırıldığı ve nadiren %0.20’yi aştığı için, fonlama oranı kısa vadeli kaldıraç yatırımcıları için geçerli olmayabilir.
Daha uzun vadeli bir yatırımcı için, bu ayda neredeyse %20’lik bir rakamı temsil eder ve beklenen karda önemli bir düşüş sağlar.
Yukarıdaki grafikte pozitif rakamlar alıcıların satıcılara böyle bir ücret ödeyeceklerini ve fonlama oranı negatif olduğunda bunun tersi durumda olduğunu göstermektedir.
Ücretler Kaldıraçlı Tutarlara Eklenir
Yatırımcılar genellikle yüzde 0.075 gibi oldukça düşük bir rakam gibi göründüğü için ticaret ücretlerini göz ardı eder ancak bu maliyetlerin işlem gören kaldıraç miktarına göre önceden tahsil edildiğini belirtmek önemlidir.
0.01 BTC yatıran bir yatırımcı, 1 BTC yatıran başka bir tüccar ile 3.000 dolarlık bir işlem için aynı alıcı ücretini ödemektedir. Bu da kişinin kar marjını ve potansiyel kazancını azaltır. Alım satım emirleri gibi, borsa sipariş defterine piyasa seviyelerinin üstünde veya altında girilmesi gereken işlemlerde başka ücretler de vardır. Derhal icra ile karşı karşıya olan emirlerde tahakkuk eden taksitli ücretler de vardır.
Borsalar ayrıca, potansiyel tasfiye ücretlerini karşılamak için bir yatırımcının marjından 2.25 dolar daha düşecektir. Bitcoin’in 10 bin dolar seviyesinde olduğu varsayıldığında, 0.01 BTC’nin 100 dolarlık ilk para yatırma işlemi, alıcı ücretleri düşünüldüğünde 3.000 dolarlık ticaretten sonra bile %4.7’lik bir kazanç gerektiriyor. Yapıcı ücretlerini kullanarak bu tür maliyetlerden kaçınmak mümkündür, yani siparişler piyasa fiyatından gerçekleştirilemez.
Yapıcı Ücretleri de Sonuçları Etkiler
Yukarıdaki sipariş defterinde 9.400 USD’den satın alma emri vermek, yapıcı ücreti siparişi getirecektir. Öte yandan, 9.460 USDT’den satış, alıcı ücretlerinde yüzde 0.075 olacaktır.
Vadeli işlem borsalarının çoğu, işlemcilerin ticaret yapmak için ödeme yaptıklarından oldukça iyi bir anlaşma gibi görünen negatif bir yapıcı ücreti sunar. Bu strateji olağanüstü bilinçli ve soğukkanlı yatırımcılar için işe yarayabilir, ancak bu ücretsiz para yanılsaması neredeyse çoğu için kesinlikle zararlı olacaktır.
Zaman dilimleri bir haftadan daha uzun olan yatırımcılar için ücret ödemekten kaçınmak çok mantıklıdır. Negatif ücretler, piyasa emirlerini kullanmak yerine, hedeflerine sadık kalmayı, zararı durdurmayı ve kar emri almayı teşvik etmek için bir teşvik olarak görülmelidir. Bu stratejiden olumlu sonuçlar doğar. Örneğin, fiyatlar tüm gün izlenmekten kaçınabilir ve aynı zamanda bir tüccarın oyun planlarına sadık kalmasına yardımcı olur.
Çapraz Marj İyi Bir Seçenek
Varsayılan ayar çapraz kenar boşluğu olmasına rağmen, kenar boşluğunu yönetmenin iki yolu vardır. Bu ayar, her işlem için teminat olarak yatırılan tutarın tamamını kullanır ve bakiyeleri en çok ihtiyaç duyulan şeye taşır. Bu ne kadar deneyimli olursa olsun, hemen hemen her yatırımcı için en iyi stratejidir. Yalıtılmış bir marj seçildiğinde, her sözleşme için izin verilen maksimum kaldıraç manüel olarak ayarlanabilir. Bu ayar, otomatik durdurma kayıplarının daha önce tetiklenmesine ve yürütmenin otomatik bir ticaret motoruna taşınmasına neden olur.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.