İlk Bitcoin geliştiricilerinden Jeff Garzik, öncü kripto para biriminin bugün karşı karşıya olduğu en büyük sorun olduğuna inandığı şeyi açıkladı. Ayrıca Bitcoin gelişimini tehdit eden ekonomik paradoksa da değindi.
Ölçeklendirme Sorunu Bitcoin için Büyük Bir Engel
CCN ile özel bir röportajda konuşan Satoshi Nakamoto’nun en eski ortaklarından biri olan ve aynı zamanda bir kripto startup’ı olan Bloq’u kuran Jeff Garzik, Bitcoin’in karşı karşıya kaldığı en büyük sorunun “ölçeklendirme” olduğu görüşünde.
Fakat Garzik bundan daha büyük bir sorun olduğunu söylüyor:
Bitcoin’in inovasyon hızı son derece yavaş ve bu büyük bir engel. Ve İşlem ücretleri. İşlem ücretleri insanların Bitcoin’i kullanmaya güçlerinin yetmeyeceği bir noktaya doğru gidiyor.
Garzik’in ilgilendiği istatistiki bilgilerden birisi de dünya genelinde yıllık maaşı ortalama 32.000 dolar olan insanların oranının sadece yüzde 1 olması. Ona göre, bu durum, ABD’de veya AB’de yaşayan bir kişi için sorun değil, ancak diğer herkes için bir sorun:
Dünya genelinde yıllık maaşı ortalama 32.000 dolar olan insanların oranı en fazla yüzde 1. Ve bir Lightning Network’teki işlem için 10 dolar ödemeniz gerekiyorsa, bui Bitcoin’in ABD ve AB’deki insanların hakimiyetine bırakıldığı anlamına gelir. İşlem ücretleri nedeniyle dünyanın geri kalanını Bitcoin ağının dışına itmiş bulunuyoruz.
Ağın zincir içi işlem kapasitesini artırmak için hayata geçirilen ve başarısız olduğu düşünülen SegWit2x teklifinin mimarı Garzik, Bitcoin’in çekirdek katmanının ücretleri azaltmak için muhakkak ölçeklendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Kripto Paralardaki Ekonomik Paradoks
Bitcoin ve kripto paralar için bir sorun daha var: Ölçeklendirme teknolojilerinin gelişiminin finanse edilmesi.
BitFury, Bitpay, Chain.com, Netki, WayPaver Labs ve daha pek çok şirkette danışman olarak görev yapmış olan Garzik, “Ekonomik bir finansman sorunu var” diyor ve ekliyor:
Bu neredeyse bir paradoks. Örneğin, Zcash. Zcash’in her bloğunda harcanan yeni token’ların yüzde 10’u sürdürülebilirlik sağlamak için geliştirme ekibi fonuna aktarılıyor. Ve bu, uzun vadeli sürdürülebilirlik için iyi bir şey, ancak olumsuz bir yanı bulunuyor. Fonlar merkezi bir fona veya merkezi bir takıma ya da anahtarı elinde tutan kişiye gidiyor.
Bitcoin’in böyle merkezi bir fon ve merkezileşme ile yoluna devam etmesi mümkün değil. Çünkü bu doğasına aykırı. Öte yandan, başka sürdürülebilir bir finansman modeli de bulunmuyor.
Garzik, Bitcoin’in geliştirilmesi için hiçbir özel fonun bulunmadığını dile getirerek şunları söylüyor:
Açık kaynak finansmanı sorununa çözüm sunan bir cevap bulamadım. Dışarı çıkıp bir yerde çalışmak zorundasınız. Nasıl para kazanılacağını, sürdürülebilir bir iş modeli bulup Bitcoin’i büyütecek bir çözüm bulmalısınız. Ardından Bitcoin’in gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
Garzik’e göre bu büyük bir problem:
Bir grup insanın bir araya geldiği, bir iş ya da hayır işi olsun. Böyle bir işte bir kerelik maliyet modeli var ve bazı şeyler inşa eden bir grup geliştiriciye büyük bir çek yazıyorlar. Ama bu sadece bir kerelik bir çek. Sürdürülebilir değil. Bakımı ve bunun gibi şeyleri kapsamıyor. Bireyler için merkeziyetsiz, etik bir Blockchain’i nasıl finanse edersiniz? İşte bu tam bir ekonomik paradoks.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.