Bitcoin’de uzun vadeli düşen kanal içindeki hareket henüz bitmedi.
Aşağıdaki grafikte 2018 yılı sonu ve 2019 yılı başlarında oluşan dip seviyelere göre çizilmiş uzun vadeli yükselen fibonacci kanalı ile 2019 Haziran sonlarından başlayan ve grafikte beyaz renkte gösterilmiş olan düşen kanal logaritmik ölçekte gösterilmiştir. Orta ve uzun vadeli destek ve dirençler için bu grafikte gösterilen kanallar takip edilebilir. Grafiğe göre 8500 usdt(tether) seviyesinin düşen kanal üst çizgisinin direnç gösterdiği seviye olması açısından önemli olduğu açıkça görülebiliyor.
Diğer taraftan, bitcoin’in şu an bulunduğu fiyatın grafikte gösterilen yükselen fibonacci kanalının 1.618 katsayılı kanal çizgisi civarlarında olması temkinli davranmak gerektiğinin işaretidir. Bu seviyelerden olası bir geri çekilme durumunda ilk olarak grafikte siyah renkte gösterilmiş olan kısa vadeli yükselen trend çizgisi seviyeleri görülebilir ki bu da 7300 usdt civarlarıdır.
Yukarıdaki grafik yakınlaştırılıp 4 saatlik periyot üzerinden incelendiğinde ise aşağıdaki grafik elde edilmektedir.
Bu 4 saatlik periyotta gösterilen grafikte yeşil renkte yükselen ve düşen trend çizgileri görülmektedir. Bu iki çizginin arasındaki sıkışıklık önümüzdeki birkaç saat içinde sonlanacaktır. Bu noktada takip edilmesi gereken destek seviyesi 8050, direnç seviyesi ise 8200 usdt seviyesidir. Eğer 8050 altında kapanışlar gelecek olursa sırasıyla 7700 ve 7300 seviyeleri tekrar gündeme gelebilir. 8200 üzerinde ise 8300 seviyeleri ara direnç olarak karşımıza çıkar ama 8450-8500 seviyelerinde önemli direnç ile karşılaşabiliriz.
İNDİKATÖRLER İPUCU VERİYOR MU?
Yukarıdaki 4 saatlik grafiğe MACD, RSI ve STOCH RSI eklendiğinde elde edilen görünüm aşağıdaki resimdeki gibidir.
Bu grafikte özellikle RSI’ın durumuna dikkat edilmeli. Zira RSI, fiyatlarda kısa vadede görülen yükselen trende paralel bir şekilde devam eden yükselen trend çizgisini (RSI üzerindeki kırmızı yükselen trend çizgisi) bir önceki 4 saatlik dilim itibariyle kırmış durumda. Sadece RSI’ı daha detaylı inceleyecek olursak, aşağıdaki resimde RSI’ın bir önceki 4 saatlik periyot için kırmızı trend çizgisini kırdığı görülmektedir. Eğer RSI son periyodun kapanışı itibariyle de bu yükselen trend çizgisi altında kalırsa o zaman, bitcoin fiyatı ile RSI arasında trend çizgileri bakımından negatif bir uyumsuzluk söz konusu olacak. Bu durum genelde karşılaşılan bir durum ve RSI kendi trend çizgisini kırdıktan sonra, fiyatlardaki trend çizgisinin kırılması gündeme gelebiliyor. Yani RSI öncül sinyal vermiş olabilir, dikkat etmekte fayda var.
Diğer taraftan MACD’nin ve RSI’ın bir indikatörü olan STOCH RSI’ın da satış sinyali üretiyor olması kısa vadede yeşil renkte gösterilmiş olan yükselen trend çizgisinin 8050 usdt seviyelerinde kırılma ihtimalini artırıyor ama tabi ki kesin bir bilgi değil bu.
Yukarda özetlenen bu analize göre, Bitcoin için kısa vadede 8050 usdt seviyesinin gerçekten çok kritik olduğu sonucu ortaya çıkmış oluyor. Orta ve uzun vadeli alış yapmayı düşünenlerin analizin başında açıklanan düşen kanal’ın üst çizgisinin üzerinde kapanışları beklemesinde fayda olabilir.
Özetle;
Kısa vade için direnç olarak 8200 usdt, destek olarak 8050 seviyeleri takip edilmeli.
8200 usdt üzerindeki dirençler: 8300, 8450-8500, 9000 usdt
8050 usdt altındaki destekler: 7700, 7300, 7000 usdt
15 Ocak 2020 Çarşamba günü altcoin analizinde buluşmak dileğiyle, hepinize bol kazançlar dilerim.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.