Yükleniyor...

Bitcoin’de Short ve Long Nedir?

Yatırım piyasalarına hakim olanların bildiği, yeni girenlerin de merak ettiği bazı terimler vardır.

Bitcoin Long ve Short

Yatırım piyasalarına hakim olanların bildiği, yeni girenlerin de merak ettiği bazı terimler vardır. Bunlardan ikisi short ve long terimleri.

Bahsettiğimiz terimleri anlamak için öncesinde bilmemiz gereken başka bilgiler var. Onlara değinerek short ve long nedir, Bitcoin’de short ve long nedir, kısaca anlatalım.

Margin Trade Nedir?

Short ve long terimlerinin geçtiği yatırım hareketinin dünyadaki adı Margin Trade olarak geçer. Türkçe’ye çevrilişi ise marj ticaretidir.

Long Nedir?

Long terimi, kripto para gibi tüm yatırım piyasalarında kullanılan bir terimdir. Uzun pozisyon olarak Türkçe’ye çevrilmiştir. Uzun süreli yatırım yapmak olarak da tanımlanır. Bu hareketin amacı; değer kazanılacağı düşünülen bir varlığa uzun süreli yatırım yapmaktır. Düşünüldüğü gibi yatırım yapılan varlık değer kazanırsa kar ettirir.

Şöyle ki; elinizdeki parayla BTC’yi tanesi 4 liradan aldığınızı düşünelim. Uzun pozisyon açarak aldığınız BTC’nin bir süre sonra tanesinin 5 TL olmasını bekliyorsunuz. Eğer, gerçekten 5 liraya yükselir ve o sırada pozisyonu kapatıp BTC’yi satarsanız, kar elde edersiniz. Eğer BTC’nin fiyatı 3’e düşerse, fakat siz pozisyonu hala kapatmadıysanız kar etmeseniz dahi, net olarak zarar etmiş olmazsınız. Beklemek için vaktiniz vardır. Bu durumda pozisyonda kalarak, BTC’nin istediğiniz seviyeye gelmesini bekleyebilirsiniz.

Short Nedir?

Short terimi de adından anlaşılacağı gibi dilimizde kısa pozisyon olarak tanımlanır. Bu yatırım stratejisinde ise; yatırım varlığını yüksekken satıp, değeri düşünce tekrar almak ve kar etmek vardır. Yani; BTC’nin fiyatının düşeceğini gözlemliyorsanız, elinizdeki BTC’yi değeri 5 TL iken satıp, 3 TL’ye düştüğünde yeniden almak ve yükseldiğinde tekrar satarak kar etmeniz anlamına gelir. Bu pozisyon daha riskli fakat kısa vadede yüksek kar getirme potansiyeline sahiptir.

Kaldıraç Nedir?

Tüm bu yatırım pozisyonları yaygın olarak kaldıraçlı piyasalarda kullanılır. Peki, kaldıraç nedir? Yatırım piyasalarında az sermaye kullanarak yüksek hacimli işlem yapmaya zemin hazırlayan bir sistemdir. Doğru strateji ile hareket edildiğinde kaldıraçlı piyasalarda yüksek kar edilebilir ancak tam tersi de olabilir. Örnek verecek olursak siz 1.000 TL üzerinden 10.000 TL işlem yapacaksanız ve fiyat yükseldiği zaman satacaksınız. Siz 1.000 TL üzerinden kaldıraçlı olarak 10.000 TL’lik Bitcoin (BTC) aldınız. Ardından BTC %20 arttıktan sonra 12.000 TL’ye sattınız ve 10.000 TL’lik kısmını geri ödeyip 2.000 TL’lik kısmı size kâr olarak elde ediyorsunuz. Bu sayede kârınızı 10 katına çıkarmış olursunuz. Ama bu durumun tersini düşünmek te mümkün. Örneğin siz gidip 1.000 TL’lik işlemi sanki 10.000 TL’lik ETH işlemi yapmak isteyebilirsiniz. O nedenle kaldıraç pozisyonu kullanıp 10.000 TL’lik Ethereum (ETH) işlemi yaptınız. Ama Ethereum’un fiyatı %5 düşünce normalde 50 TL’lik zararınız olacakken kaldıraçlı işlem sonucu oluşan zararınız 500 TL’ye çıkar. O nedenle kaldıraç üzerinden işlem yapmadan önce piyasayı yakından araştırmanızı ve size çok fazla zarara sokmayacak kaldıraçları kullanmanızı öneririz.

Short ve Long Pozisyon Alarak Nasıl Kar Edilir?

Bu tarz yatırım hareketlerinin tamamında asıl amaç; istenilen ölçüde risk alarak, parayı hacimli şekilde yönetmektir. Bunun için yatırım kanallarında deneyim kazanmak önemlidir. Piyasaları iyi takip ediyor olmak, hangi yatırım kanalının hangi durumlardan etkilendiğini tespit etmek; kısacası, vaktinizi bu işin araştırma ve gözlem kısmına ayırmanız önemlidir.

Altyapıyı oluşturmadan ve iyi araştırılmadan alınan long ve short pozisyonları ciddi zararlar getirebilir. Bu sebeple piyasadaki hakimiyetinizi artırmalı ve risk alabileceğiniz miktarı iyi belirlemelisiniz. O zaman gerçek anlamda kar ettiğinizi göreceksiniz.

Hangi Kripto Para Borsalarında Long ve Short Pozisyon Alınabilir?

Kripto para açısından marjı ticaret hacmi olan borsalar şunlardır;

  • BitMex
  • eToro
  • Bitfinex
  • Kraken
  • Poloniex
  • Binance
  • ByBit

Borsalarda Long İşlemi Nasıl Yapılır?

Borsalarda long işlemlerinde belli farklılıklar olsa da, long pozisyonları genel olarak şu şekilde işler:

  • İlk önce işlem hacminizi seçin. (Örneğin 1 BTC)
  • Hangi kaldıraç oranı kullanacağınızı seçin. (Kaldıraç oranları ülkeden ülkeye ve borsadan borsaya göre değişir).
  • Long pozisyona girmek istediğiniz fiyatı girin. Emir tamamlandığı zaman seçilen fiyat üzerinden Bitcoin alabilirsiniz.
  • Eğer fiyat yükselirse pozisyonunuzu Bitcoin’lerinizi satarak kapatabilirsiniz. Eğer fiyat düşerse Bitcoin’lerinizi kayıp olarak satabilirsiniz.

Borsalarda Shorting Nasıl Yapılır?

Borsalardaki long işlemine benzeyen shorting işleminde short pozisyonları genellikle şu şekilde işler:

  • Marj hesabınızı açın ve giriş yapın.
  • Tercih ettiğiniz piyasayı seçin
  • Ve borsalardaki talimatlara göre hareket etmeniz lazım.

Long ve Short İşlemleriyle Alakalı Sıkça Sorulan Sorular?

Long ve short işlemlerini nasıl yapabilirim?

Kripto para piyasaları dahil olmak üzere finansal piyasalarda long ve short pozisyonları yapabilirsiniz. Genel olarak borsalar long ve short pozisyonlarına izin verse de öncelikli olarak marj işlemleri yapmanız için hesap açmanızı ve giriş yapmanızı ister. Ardından borsaların long ve short işlemlerinin nasıl yapılacağı üzerine talimatları okumanızı öneririz.

Long ve short pozisyonlar üzerinden kar edebilir miyim?

Long ve short pozisyonlar çok riskli pozisyonlar olduğu için elde edebileceğiniz kar oranları da yüksektir. Ama öncelikli olarak bu pozisyonlarda zarar etmenizin olası olduğu ve kâr elde edebilmeniz için piyasayı yakından incelemenizi öneririz.

Long ve Short Pozisyon Üzerine Yorumlar

Long ve short işlemleri finansal piyasalarda son derece riskli işlemler olmalarıyla bilinir. Bu yüzden pozisyonlara girmeden önce piyasayı yakından takip etmenizi öneririz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner