Değerli Coinkolik takipçileri aşinadır. Bir önceki yazımda “Kripto para nedir, ne işe yarar” başlığı ile kripto paraların genel olarak çalışma prensibinden bahsetmiştim. Kripto paraların lokomotifi olan Bitcoin’de durum nasıl mı? Beraber inceleyelim.
Bitcoin Nedir
“Bitcoin nedir” sorusuna en bilenen yanıtı tekrarlamak gerekirse, herhangi bir merkezi güce bağlı olmadan bilinen paraya alternatif olarak ortaya çıkarılmış, kendine has bir kriptoloji ile şifrelenmiş bilinen en önemli kripto para bitcoin’dir. Satoshi Nakatomo tarafından 2008 yılında white paper ile dünyaya tanıtılan bitcoin, matematiksel temellere dayanan merkeziyetsiz, ölçeklenebilir elektronik bir ödeme aracıdır. Bitcoin mucidi yazılımcı Satoshi Nakatomo’nun ise kim olduğu hala bilinmemektedir. Etraflıca düşününce, neden kimliğinin gerçekten açıklanmadığına dair herkesin mutlaka bir cevabı mevcuttur.
Elektronik olarak oluşturulmuş bitcoinin başlangıçtan itibaren açık kaynaklı paylaşılan bilgilerinde madencileri tarafından kaç adet ve ne tarihte elde edilebileceği de belirtilmiştir. Var olan ve üretilmeye devam edilen Bitcoin sayısının ulaşabileceği maksimum adet 21 milyon adettir. Bu rakama 2140 yılında ulaşılacağı tahmin edilmektedir. Bu rakam bitcoine karşı olan talebe göre değişmeyecektir. Yazılımla belirlenmiş bu durum sayesinde dünyada var olan tüm döviz çeşitlerinden farklı olarak talep çok çok farklı olsa da, toplam adet değişmeyecektir. Bu sayede değerinin de arz talep durumuna bağlı olarak katlanarak artacağı düşünülmektedir. Unutulmamalıdır ki bitcoin adeti asla bir tane bile FAZLA olmayacaktır. Bu durum bilinen paralara göre büyük farklarından biridir. Herhangi bir otorite tarafından kontrol edilemiyor olması ise kullanıcılarına verdiği en büyük hediye yani ÖZGÜRLÜKTÜR. Bütün dünya tarafından benimsenmiş olan Bitcoin, yapılan işlemlerde tüm dünya aynı anda şahit olarak bir nevi onay mekanizması durumundadır.
Bitcoin Neden Çıktı?
Bitcoin, 2008 Finansal Krizi’nden sonra devletlerin sınırsız para arzı sağlamasına tepki olarak 2009’da doğdu. 2009’da Satoshi Nakamoto’nun makalesinde devletlerin durmadan para arzını artırmasının insanları olumsuz etkilediği ve paranın kişilerin elinde olması gerektiğini söyledi.
Bitcoin’in Çıkardığı Miras Neydi?
Bitcoin sayesinde blockchain teknolojisi sonunda vücut bulmuş oldu. İlk olarak ne kadar kripto paralar üzerinden ilerlemiş olsa da, sonrasında çok fazla iş kolu blockchain sayesinde geliştirildi. Özellikle kripto paraların artması sonucu başarılı projeler arttı ve daha çok kurum kripto paralara doğru girdi.
Bitcoin İçin Kullanım Alanları
Bitcoin (BTC), kripto paraların ilk olarak geçer. Bu yüzden biz de Bitcoin dahil olmak üzere tüm kripto paralar için kullanım alanlarından bazılarını derledik.
Uluslararası Ödemeler
Kripto paralar blockchain tabanlı olduğu için ödemeler konusunda ciddi avantaj sağlar. Özellikle her zaman rahatça yapılabilen ödemeler, üçüncü parti işlemlerinin ortadan kalkması ve yüksek güvenlik sayesinde kripto paralar üzerinden ödemeler rahatça yapılabilir.
Web Siteleri
Şu an kripto paralar için sık kullanılan bir yer olmasa da, bazı medya kuruluşları kripto paraları bağış olarak alıyorlar. Özellikle ana akım medya olmayan bağımsız haber kuruluşları, operasyonlarını rahatça yürütmek için Bitcoin (BTC) ve Ethereum’u (ETH) bağış yöntemi olarak kullanıyorlar. Özellikle bu kuruluşlar, dijital cüzdan hesapları açarak operasyonlarını etkin bir biçimde sürdürebilirler. Son olarak, değerlerinin uzun vadede artacağı kripto paralara yatırım yapma şanslarına sahip olup tutabilirler.
Yönetişim
Yönetişim, kripto paralar için iyi bir kullanım alanı olarak görülüyor. İsterse kripto paralarınızı stake ettirin, isterseniz de piyasada herhangi bir değeri olmayan organizasyon token’ı çıkartın. Yönetişim token’ları sayesinde organizasyonlardaki karar alma süreçlerine kimlerin katılabileceğini görebilir, karışıklıkları önleyebilirsiniz.
Gayrimenkul ve Menkul Kıymetler
Gayrimenkul sektörü, genel olarak karmaşık evrak işlerinden dolayı dolandırıcılığa açık bir sektördür. Ama kripto paralar sayesinde hem menkul kıymetler hem de gayrimenkul sahipleri ellerinde sahip olduklarını ispatlayan token’lara sahip olabilirler.
Eczacılık
ABD ve diğer ülkelerde sahte reçete sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bazı hastalar başka kişiler adına reçete çıkartabilirler. Ama kripto paralarda bir kişiye kimlik numaralarına göre reçete token’ı yaratmaları, hem birçok kişinin sağlığına kavuşması açısından işe yarayacak hem de birçok kişinin ilaçlara yasadışı yollarla erişiminin önüne geçecek.
Oyun Sektörü
Son yıllarda oyun sektörü, futbol ve basketbol gibi ciddi popülerliğe ulaştı. Hatta o kadar çok büyüdüler ki, birçok oyuncu aynı anda ünlü insan statüsüne kavuştu. Özellikle oyun içi satın alımlarında ciddi artış olduğunu varsayarsak, eşsiz token’ların bu alanda önemli bir pazara çevirecek. Özellikle kripto paralarda eşsiz token ve koleksiyonların kullanımı, piyasanın daha da gelişmesine daha da katkı sağlayacak.
Suç Önleme
Suçlular ilk olarak Bitcoin’i (BTC) kendi kimliklerini saklamak için kullanmışlardı. Ama Bitcoin sadece cüzdan adreslerini ve yaptıkları işlemleri saklamıyordu. Bu sayede FBI, Silk Road operasyonunu gerçekleştirip birçok kişiyi suçüstü yakalamıştı. Ayrıca, kripto paraların çoğunda adresler ve işlem detayları görüldüğü için kara para aklama işlemlerini gerçekleştirmek ciddi oranda zorlaşıyor. Son olarak, birçok blockchain şirketinin devletler ile çalışmasından dolayı kara para aklayıcıları, Bitcoin gibi ağlarda rahatça işlemlerini yapamaz hale geldiler.
Değer Saklama Aracı
Kripto paralar, enflasyonun yüksek olduğu ve devlete güven olmadığı yerlerde etkin bir şekilde kullanılır. Özellikle tarihin en büyük enflasyonunu yaşayan Venezüela’da birçok kişi, ülkenin para birimi Bolivar yerine Bitcoin’e doğru yöneldi. Son olarak hükumetlerin geniş biçimde para basma politikaları sayesinde birçok yatırımcı, değerlerini korumak için başta Bitcoin olmak üzere birçok kripto paraya yönelmiş durumda.
Bu Yazı Kaleme Alındığında Bitcoin Ne Kadardı?
Bu yazının kaleme alındığı an itibarı ile bitcoin Türk lirası baz alındığında 42.791 TL lik bir değere sahiptir. Başka kripto paraların da çıkmasına sebep olan bitcoinin dışındaki kripto paralar, bu yüzden altcoin olarak adlandırılmaktadır. Bugünkü değerinin bir ölçüsü olan kabul edilmişlik diğer kripto paraların yani altcoin’lerin en büyük amacıdır. Kabul gören her türlü dövizin kazandığı değerin arkasında çıkarıldığı hükümetin gücü etkin rol oynar. Hatta dünyada bu şekilde kabul görme oranı da artar. Bitcoinin altında yatan teknoloji ve getirdiği yenilikler sayesinde tüm dünyada kabul görmüş olması şaşılmayacak bir durumdur. Bununla birlikte arkasında merkezi bir yönetimin olmaması ise bambaşka bir artıdır. Bu hesaplarınıza müdahale olamayacağını, merkezi otorite tarafından el atından piyasaya bitcoin sunulamayacağını garanti eder. Bundan yıllar sonra bir bitcoin belki bir milyon dolar da olabilir. Bunun olmayacağını düşünüyor iseniz ilk çıktığında sahip olduğu değere göre büyüme oranını hesaplayabilirsiniz. Bu durum yüzünden milyonda bir bitcoin, yani bir başka deyişle bir satoshi bile sandığınızdan çok daha fazla değere sahip olabilir.
Yıllar önce bitcoin ile pizza alan kullanıcı bugünün rakamlarıyla muhteşem bir zarar içindedir. Aynı durumu yıllar sonra yaşayabileceğinizi fark etmeniz önemlidir. Bütün dünyada yıllardır kabul görmüş olan bitcoin ile bugün çok sayıda noktada alış-veriş yapabilirsiniz. Var olan bitcoin ATM leri ile bitcoin satın alıp bozdurabilirsiniz. Okyanus ötesi ülkelere çok çok cüzi miktardaki işlem ücreti ile bitcoin gönderebilirsiniz. Milyonlarca liralık/dolarlık/euroluk dövizlerinizi bitcoine çevirerek küçücük bir usb içinde taşıyabilirsiniz.
Bitcoin sayesinde aracıların ortadan kalktığı alış-verişlerin yaygınlaşması bir devrim niteliğinde etki yaratmıştır. Belki de en güzel artılarından birisi, bitcoin sayesinde çağa ayak uydurarak, teknolojiyi yakalayarak yaşamanızdır. Bilginize bilgi katan, ufkunuzu genişleten, yapılabileceklerini hayal gücünüzle sınırlayan bitcoinle hala tanışmadıysanız daha fazla geç kalmayın.
Çünkü, kaçırdığınız trene binmek sandığınızdan daha zor olacaktır.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.