Yükleniyor...

Bitcoin Madenciliğinin Yıllar İçindeki Değişimi

İlk günlerde Bitcoin (BTC) cypherpunks ve bodrum katında yaşayanlar için bir hobi niteliğindeydi ve madencilik süreci son derece düşük maliyetliydi.

Bitcoin Madenciğinin Gelişimi ve Yaşanan Değişimler

İlk günlerde Bitcoin (BTC) cypherpunks ve bodrum katında yaşayanlar için bir hobi niteliğindeydi ve madencilik süreci son derece düşük maliyetliydi. Ancak o zamandan bu yana büyük bir endüstri oluştu, işler büyük oranda değişti.

Hem Bitcoin madenciliğinin artan zorluğu hem de bireysel madenciliğin azalan karlılığının doğrudan bir sonucu olarak mevcut madencilik endüstrisi dev holdinglerin egemenliği altına girdi. Bitcoin madenciliğinde tıpkı sanayi devriminde olduğu gibi madencilik işbirliğinin yükselişi ile herkes için işler değişti.

CPU madenciliği, daha güçlü GPU tabanlı sistemler lehine hızla evrildi ve madenciler bugün norm haline gelen öncü madencilik havuzlarını oluşturarak güçlerini birleştirdiler. En büyük maden havuzlarından ikisi olan Antpool ve BTC.com, şu anda tüm Bitcoin madencilik piyasasının yüzde 29’unu oluşturuyor.

En azından Bitcoin madenciliğinden kâr elde etmek için özel yüksek güçlü madencilik makinelerine ihtiyaç bulunuyor. Madenciler artık geliştirilmiş madencilik donanımlarını kullanıyorlar. Bu makineler GPU yerine uygulamaya özel tümleşik devreleri veya ASIC’leri kullanıyor.

Hem Antpool hem de BTC.com’un sahibi olan Bitmain şaşırtıcı bir şekilde en büyük kripto para birimi madencilik ekipmanı üreticilerinden biridir. Geçen ayın başlarında şirket iki yeni ASIC madencisini duyurdu: s17+ ve T17+. Bitmain’in kurucu ortağı Jihan Wu, makinelerin hem güç verimliliğini hem de genel hash oranı artışlarını artıracağına söz verdi. Bitmain’in gördüğü kadarıyla Bitcoin madenciliğinin popülaritesi herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermiyor. Duyurudan birkaç hafta sonra, Argo Blockchain olarak bilinen Birleşik Krallık merkezli bir madencilik şirketi 9.51 milyon dolar değerinde 10.000 adet T17 siparişi verdi. Bu şirketin halihazırda gelişen madencilik filosuna yapılan bu büyük katkı sağladı ve şirket yüzde 240 oranında devasa bir büyüme gösterdi.

Cointelegraph’a konuşan Argo Blockchain’in CEO’su Mike Edwards, T17’lerin başarısını şu sözlerle açıkladı:

“Genel olarak, 17 serisinin performansından ve istikrarından çok memnunuz ve T17’nin petahash başına verimlilik ve fiyat arasındaki en iyi kombinasyonu temsil ettiğine inanıyoruz.”

Bitcoin’in hash oranı son on yılda çok güçlü bir şekilde arttı ve iki aydan biraz daha uzun bir süre önce saniyede 100 exahashes (EH/s) seviyelerindeydi. Hash oranındaki bu artış ile oluşan madencilik zorluğundaki artışa rağmen her 2016 bloğunda yeni bir güç sağlamak için ağın kalibrasyonu gerçekleştiriliyor. Bu ayarlama protokolün öncelikle enflasyonla mücadele etmesi adına gerekli. Bununla birlikte, sonuç olarak artan zorluk madencilik kar marjlarını azaltıyor ve daha güçlü makinelerin kullanılmasıyla karlı kalınmasını gerektiriyor.

Bitcoin Madenciliği Hala Karlı mı?

Madencilik karlılığı ekipmanla ilgili değildir; madencilik zorluğu, elektrik maliyeti ve Bitcoin fiyatı arasında olması gereken hassas bir denge bulunuyor. Örneğin, elektrik maliyeti ne kadar düşük olursa, daha az verimli bir ekipmanla bile madencilikten o kadar fazla kazanç elde edilebilir.

Bununla birlikte, madencilik karlılığının önündeki en büyük engellerden biri Bitcoin’in sürekli değişen fiyatı. Birçok madenci için bu öğrenilmesi gereken acı bir ders niteliğinde. 2018 ayı piyasası boyunca, sayısız madenci fiyat ve karlılık arasındaki hassas dengesizlik sonucunda cihazlarını kapatmak zorunda kaldı.

Bitcoin fiyatı yavaş yavaş düşük dört rakamlı seviyelere düştüğü için birkaç dev madencilik operasyonu kırılma noktasının altına düştü. Bitcoin’in ölümcül olan 6.000 doların altına düşüşünden bir ay önce Kasım 2018’de madencilerin yeniden cihazlarını açmaya başladığı görüldü. Kârlılık azaldıkça tahminen 600.000 ila 800.000 Bitcoin madencisi ağdan çıktı. Sonuç olarak, hash oranı Kasım başında yaklaşık 58 EH/s’den Aralık başında yaklaşık 31 EH/s’ye düşerek yüzde 46’lık bir düşüş yaşadı.

Madencilik genellikle iki ucu keskin bir kılıçtır. Boğa piyasasında, BTC’nin gitmeye istekli olduğu yüksek seviyelere bağlı olarak karlılık çok fazla olabilir. Buna karşın, 2018 boyunca görüldüğü gibi bir ayı piyasası feci sonuçlar doğurabilir. Bitcoin fiyatındaki volatilite hem bir lanet hem de nimettir.

Bitcoin fiyatındaki volatilitenin madenciliğin karlılığını etkileyip etkilemediğine gelince, Genesis’in madencilik operasyonları başkanı Philip Salter bu konuda Cointelegraph’a ılımlı bir yanıt vererek “Evet ve hayır. Oynaklık belirsizlik demektir, ancak iyi planlayarak ve piyasayı analiz ederek çoğu riski ortadan kaldırmak mümkündür.” değerlendirmesinde bulundu.

Elbetteki herkes için aynı şey geçerli değil. Örneğin, Bitmain fiyattaki volatiliteden büyük oranda etkilendi. 2017’den 2018’in başlarına rekor kar elde etmesine rağmen işgücünün yüzde 50 oranında düşürdü ve birden fazla ofisi kapatmak zorunda kaldı. Bitcoin’in Kasım ayındaki yüksek hash oranının durağanlaşmasından kısa bir süre sonra hem ağ hash’i hem de fiyat yeniden yükselişe geçti ve madenciler geri dönmeye başladı.

Şu an itibariyle bazıları için madencilik karlılığı uzun süren bir ayı döngüsünün ardından bile oldukça istikrarlı görünüyor. Edwards, bu yılki madenciliğin oldukça verimli olduğunu belirterek “Bitcoin madenciliğinin 2019’da çok karlı olduğunu gördük ve bunun 2020’ye kadar devam etmesini bekliyoruz” diyor.

Kazılmayı Bekleyen 3 Milyon BTC Kaldı!

18 Ekim 2019’da, 18 milyonuncu BTC’nin kazımı yapıldı ve 21 milyon olan toplam arz miktarına ulaşılmasına yalnızca 3 milyon BTC kaldı. Ancak bu madencilik karlılığı için ne anlama geliyor?

Bitcoin’in yüzde 85’inin madenciliğinin yapılmış olması madencileri hiçbir şekilde etkilemiyor. Yüzde 15’lik oran büyük gibi görünmese de Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun yürüttüğü parasal politika nedeniyle geri kalan BTC’nin kazımı 100 yıldan fazla zaman alabilir. Bu blok ödülleri yarılanması ile sağlanıyor.

Adından da anlaşılacağı gibi, madencilik için blok ödülü yarılanması her 210 bininci blokta bir gerçekleşiyor ve blok ödülü yarı yarıya düşüyor. Bu, dolaşımdaki BTC miktarını kontrol altında tutarak aşırı fiyat şişirmesini engelleme etkisine sahip.

Daha önce iki kez Bitcoin blok ödüllerinde yarılanma yaşandı. İlk 2012 yılında gerçekleşti ve blok ödülü 50 BTC’den 25 BTC’ye düştü. İkinci yarılanma 2016 yılında gerçekleşti ve 25 BTC olan blok ödülü 12.5 BTC’ye düştü. Bir sonraki yarılanmanın 2020’nini Mayıs ayında gerçeklemesi beklenirken, bu süreçten sonra blok ödülü 6.25 BTC’ye düşecek.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner