Dünyanın en büyük Itaipú Barajı’ndan gelen ucuz ve bol miktarda elektrik yaklaşık 20.000 kripto para birimi madenciliği faaliyetine güç katıyor. Paraguay’ın diğer bölgelerinden ve Brezilya, Çin, Rusya, Kanada ve ABD’li kalkınma uzmanları yetkililerin elektrik fiyatlarının artırılması gerektiği görüşünde.
Kalkınma uzmanları, yetkililerin elektrik fiyatlarını artırması gerektiğini ve ülkede yaygın olan yoksulluğun üstesinden gelmek için gelirin burada kullanılması gerektiğini düşünüyor.
Politikacılar ve kalkınma uzmanları, ihraç edilen elektriği yerel sektörlere yönlendirmek, proje ortağı Brezilya ile daha adil fiyatları yeniden anlaşma yapmak ve Paraguay’da temiz enerji ile üretim yapmak için Silikon Vadisi’nden şirketlerle işbirliği yapmak da dahil olmak üzere bir dizi alternatif önerisinde bulunuyor. Elektrikten elde edilen gelirin ekonomik eşitsizliği ele almak ve istihdam, sağlık, eğitim ve ulaşım altyapısına çarpık erişime sahip bir nüfus için sosyal refah hizmetleri sağlamak adına sosyal yatırımlara yatırılması bekleniyor.
Ucuz ve Temiz Elektrik
Itaipu Barajı’nda yılda 103 milyon megavat-saat elektrik üreten Paraguay, dünyanın en büyük elektrik ve nakit ihracatçısı statüsünden faydalanarak BTC ve ETH madencileri için favori bir ülke haline gelebilir. Ülkedeki madenciler, kilovat saat başına 0,03 ila 0,05 dolar arasında ödeme yapıyorlar. Bu birim fiyatı birçok ülkeye göre ülkedeki elektrik fiyatının üçte bir oranında daha ucuz olduğu anlamına geliyor.
Paraguay’ın temiz ve bol enerji sunması, onu dijital para kazma donanımları için bir favori haline getiriyor. Kripto para birimlerine olan ilgi artmaya devam ederken Paraguay hükümeti bundan faydalanabilir.
Güney Amerika ülkesi şu anda enerjisinin sadece yüzde 13’ünü kullanıyor ve komşu Brezilya’ya çok fazla ihracat yapıyor.
Teknik girişimci Gregorio Bareiro, Paraguay’ın Brezilya’ya enerji ihracatını düşürerek ve evde kripto para madneciliği sektörüne tedarikte daha fazla kapasiteyi koruyarak daha fazla kazanç sağlayacağı görüşünde. Bareiro, madencilik patlamasından faydalanan birkaç yerlilerin yalnızca bir tanesidir. DIY soğutma sistemleriyle kripto para yatırımcıları sağlamaya başladı, ancak şimdi madencilere 750 bilgisayar kiraladı.
“Paraguay bugün, bol miktarda enerjinin bulunduğu tek yer. Küresel Bitcoin madenciliğinin merkezi haline gelebiliriz” diyen Bareiro, madencilik sektörüne yönelik sunulacak fırsatlarla ülkenin on yıl içinde borçlarını ödeyebileceğini öne sürüyor. Bareiro’ya göre ellerindeki en iyi şans, enerjilerini Brezilya’ya satmak yerine kripto para birimine yatırım yapmak.
Nihayetinde Bitcoin madenciliği Paraguay’ın gelişmeden sapma olarak görülmüyor. Ülkenin gelişmesi için mevcut daha sürdürülebilir seçeneklerden biri olarak görülüyor.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.