Bitcoin fiyatı, yeni ayın ilk gününde 8 bin 500 doların altına düştükten sonra bugün 9 bin dolar seviyelerine geri döndü. İşte piyasa değerine göre en büyük kripto paranın 10 bin dolara doğru harekete geçmesinin 3 ana nedeni.
Hindistan’daki Kripto Para Yasağı Kaldırıldı
Dünyanın en büyük nüfusuna sahip ülkesi olan Hindistan’da kripto para ticareti yapmak ve bu ticaretin yapılması için aracılık yapmak artık serbest. Hindistan Yüksek Mahkemesi, Hindistan Merkez Bankası tarafından 2018 yılında uygulamaya konulan ve kripto para ticaretini anayasal düzene aykırı olarak nitelendirerek bu ticaretin yapılmasına aracılık sağlayacak kuruluşların faaliyetlerinin yasaklanmasını amaçlayan idari kararının Anayasa’ya aykırı olduğunu hükme bağladı.
Yaklaşık 1,5 milyar nüfusu ve yıllık yaklaşık 3 trilyon doları milli geliri ile dünyanın en büyük ekonomik devlerinden biri olan Hindistan, yıllık büyüme oranıyla da dikkat çekiyor. Her yıl ortalama yüzde 6 civarında büyüme gösteren Hindistan’ın bu büyümesi, 1994’ten itibaren başlayan ve bugün dünyanın tüm ekonomi politiğini değiştiren Çin büyümesini hatırlatıyor. Hindistan bugün dünyanın en büyük 7. ekonomisi. Önündeki Fransa, İngiltere, Almanya ve Japonya ile farkı kapatmış durumda. Hindistan bu büyüme oranları ile devam ederse kısa zamanda Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’in ardından 3. sıraya yerleşecek.
Hindistan’ın bu devasa gücü ve varlığı ile kripto para piyasasına dahil olması ile kripto para piyasasına büyük miktarda küçük ve büyük yatırımcının gireceğini söylemek yanlış olmaz. Özellikle Hindistanlı küçük yatırımcılar uzun zamandır böyle bir kararın çıkmasını büyük bir iştahla bekliyorlardı.
Güney Kore’den Kripto Paraya Yeşil Işık
Kore Cumhuriyeti Ulusal Meclisi, Özel Finansal Bilgi Yasası’nı geçirerek kripto para sektörüne yeşil ışık yaktı. Söz konusu yasa, koronavirüs salgınından dolayı yaşanan gecikmeyi takiben 5 Mart’ta onaylandı. Yasayla beraber yerel kripto para borsaları FATF kurallarına uymak zorunda. Ayrıca borsalara finans otoritelerinden lisans alma şartı koşuldu.
Borsalar için şartlar sıkı tutuldu ve sektör için güçlü kalite kontrol kuralları getirildi. Şirketler, sadece bir kurumdan değil artık Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) ve Kore İnternet Güvenlik Ajansı (KISA) olmak üzere iki kurumdan da onay almalı. KISA’dan onay alma şartının özellikle Güney Kore borsalarının son iki yıldır sık sık karşı karşıya kaldığı hack’lenme olaylarını azaltacağı öngörülüyor.
Güney Kore kripto para sektörünün ileri gelenleri, yeni mevzuatı memnuniyetle karşıladı. Güney Kore Blockchain Birliği Başkanı Kim Seong-ah, mevzuatın uzun vadede kripto para sektörünü daha da meşrulaştıracağını söylüyor.
Küresel Borsalardaki Koronavirüs Paniği
Kripto para piyasaları için bir başka yükseliş sinyali, küresel borsalardaki boğa piyasasını bıçak gibi kesen koronavirüs paniğinin giderek derinleşmesi. Böylece yatırımcılar güvenli liman varlıklarına yönelmeye başladılar ve yatırımcılar için en iyi seçenekler arasında kripto paralar da yer alıyor.
Bu üç nedenle birlikte Bitcoin’in şu anda yükseliyor olmasının bir diğer nedeni ise Mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen blok ödülü yarılanması. Bunun yanına büyük merkez bankalarının ekonomideki koronavirüs baskısını azaltmak için faiz oranlarını düşürmesi eklenebilir.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.